string(0) ""

Σκύλοι θεραπείας και πένθος: Το παράδειγμα του Grief Cafe

Στέλλα Πανοπούλου

11/05/2024

Το πένθος είναι αναπόφευκτο στη ζωή ενός ανθρώπου. Γι’ αυτό, κάθε πρωτοβουλία που βοηθά στην ανακούφισή του είναι πάντα καλοδεχούμενη.

Οι σκύλοι θεραπείας είναι γνωστό ότι συμβάλλουν σημαντικά στη διαχείριση του πένθους, προσφέροντας συντροφιά και ανιδιοτελή αγάπη.

Όπως έγραψε το BBC News, ένα dachschund σκύλος θεραπείας βοηθά τους θαμώνες να νιώσουν καλύτερα σε ένα ιδιαίτερο καφέ, που απευθύνεται σε όσους πενθούν. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στη δωρεάν υπηρεσία-καφέ που διοργανώνει συστηματικά το Πανεπιστήμιο St. John στο York, η μίνι dachschund σκυλίτσα Nola, έχει κάνει “τεράστια διαφορά” στην εμπειρία όσων επισκέπτονται τον χώρο.

Το “καφέ του πένθους” λειτουργεί στο Κέντρο Κοινότητας του πανεπιστημίου. Εκεί συχνάζει το τρίχρονο σκυλάκι που προσφέρει στους παρευρισκόμενους ανακούφιση από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Η κηδεμόνας της Nola και διαχειρίστρια του κέντρου, Nikki Jephson, δήλωσε ότι η σκυλίτσα της “βοηθά τους ανθρώπους να νιώσουν άνετα καθώς έχει φιλικό πρόσωπο”.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία ξεκίνησε τον Μάρτιο με σκοπό να βοηθήσει όσους έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα να συζητήσουν και να διαχειριστούν τις πρόσφατες εμπειρίες τους. Ο υπεύθυνος του καφέ, John Wilson, είπε: “Δεν χρειάζονται όλοι συμβουλευτική θεραπεία, αλλά για κάποιους ανθρώπους το θέμα είναι ότι νιώθουν μόνοι και απομονωμένοι. Το καφέ είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να μιλάνε μεταξύ τους”.

Συμβουλευτές πένθους και άλλοι εθελοντές βρίσκονται στο καφέ κατά τη διάρκεια λειτουργίας του, για να ακούσουν τις ιστορίες των ανθρώπων και να τους στηρίξουν. Η παρουσία της Nola προέκυψε μέσω της σύνδεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Pets As Therapy.

Ο Wilson δήλωσε: “Το ότι έχουμε τη Nola έχει κάνει τεράστια διαφορά. Υπήρξε μια υπέροχη στιγμή που κουλουριάστηκε στα γόνατα κάποιου κι αυτός ο άνθρωπος το χρειαζόταν πραγματικά”.

Η Jephson εξήγησε ότι η Nola απολαμβάνει να γνωρίζει καινούριους ανθρώπους, κι ότι έχει μια “ήρεμη και χαλαρωτική παρουσία”. Όπως είπε: “Ήμουν αισιόδοξη ότι το να έχουμε τον σκύλο στο καφέ θα βοηθούσε όσους πενθούν να μπουν μέσα”.

Σύμφωνα με τη διοργάνωση, οι συμμετέχοντες ρωτούν συστηματικά αν η Nola πρόκειται να είναι παρούσα στην επόμενη συνάντηση.

Μπορεί η χρήση των σκύλων ως πηγή ανακούφισης να έχει μια μακρά ιστορία που φτάνει ως τον 18ο αιώνα, αλλά η χρήση τους σε γραφεία τελετών και κηδείες συγκεκριμένα για την ανακούφιση του πένθους αποτελεί σχετικά πρόσφατη εξέλιξη. Σύμφωνα με τη Jessica Koth, εκπρόσωπο της Αμερικάνικης Ένωσης Διαχειριστών Κηδειών, η χρήση των σκύλων θεραπείας στα γραφεία τελετών και κατά τη διάρκεια κηδειών είναι μια ανερχόμενη τακτική.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Κυνολογική Ένωση, για τον σκοπό αυτό προτιμούνται ήρεμοι σκύλοι που μπορούν εύκολα να μείνουν ήσυχοι, και φυσικά περνούν από ειδική εκπαίδευση και αξιολόγηση.

Πιο συγκεκριμένα, οι σκύλοι που επιλέγονται για τη συμμετοχή τους σε κηδείες πρέπει, μεταξύ άλλων, να μην αγχώνονται εύκολα, να ανέχονται χάδια για αρκετή ώρα, να ξέρουν να κάθονται στη θέση τους όταν πρέπει, και να τα πηγαίνουν καλά με άγνωστους ανθρώπους.

left arrow
right arrow

Τα σκυλάκια θεραπείας που εργάζονται σε κηδείες και γραφεία τελετών, συνήθως ανήκουν στον υπεύθυνο του γραφείου ή σε κάποιο άλλο μέλος του προσωπικού. Παρόλα αυτά, υπάρχει δυνατότητα ένα γραφείο τελετών να συνεργαστεί με κάποιον εθελοντή σκύλων θεραπείας που μένει στην περιοχή, έτσι ώστε ένας σκύλος με τον χειριστή του να παρίστανται σε κηδείες όπου οι άνθρωποι έχουν αιτηθεί την ύπαρξη σκύλου θεραπείας.

Φυσικά, δεν επιθυμούν όλοι οι συγγενείς την παρουσία σκύλου στις κηδείες των αγαπημένων τους προσώπων, καθώς για πολλούς η τελετή της κηδείας πρέπει να είναι σοβαρή και σεβαστική. Αν η οικογένεια του θανόντος ατόμου επιθυμεί την παρουσία σκύλου στην κηδεία, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των καλεσμένων που μπορεί να φοβούνται τους σκύλους ή να έχουν αλλεργίες.

Παρότι ο κάθε άνθρωπος βιώνει το πένθος διαφορετικά, και σε πολλούς η παρουσία ενός σκύλου δεν ταιριάζει στην πένθιμη ατμόσφαιρα μιας κηδείας, είναι σίγουρα σημαντική η ύπαρξη της επιλογής αυτής για όσες οικογένειες την έχουν ανάγκη. Η χρήση των σκύλων θεραπείας για τη διαχείριση του πένθους μπορεί να αποτελεί πρόσφατη πρακτική, αλλά σίγουρα έχει μέλλον.

Σχετικά άρθρα

Μήπως ο σκύλος σας δεν σας συμπαθεί αρκετά; Πώς θα το καταλάβετε

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό

Μήπως το συχνό μπάνιο κάνει κακό; Κάθε πότε πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας και τι πρέπει να προσέξετε