string(0) ""

Woof Festival: Obedience -Τι είναι η αγωνιστική υπακοή που θα δούμε 1 & 2 Ιουνίου

Μυρτώ Τζώρτζου

21/05/2024

Ένα κομμάτι της κυνοφιλίας όχι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι τα κυναθλήματα. Ένα από τα πιο γνωστά είναι το Obedience, ή αλλιώς «αγωνιστική υπακοή». Πρόκειται για ένα άθλημα με πολλές ασκήσεις μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται η στενή σχέση και συνεργασία ανθρώπου και σκύλου, σαν μια ομάδα, ένα σώμα, όπου ο ένας εξαρτάται από τον άλλον για την επίτευξη ενός κοινού στόχου και μιας αρμονικής συνύπαρξης μέσα στο αγωνιστικό στίβο.

To Obedience είναι ένα άθλημα που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είναι και οποιοσδήποτε σκύλος, είτε είναι καθαρόαιμος είτε όχι. Για να γίνει χρειάζεται τον χειριστή/κυναγωγό/κηδεμόνα και φυσικά το καλύτερό του φίλο που δεν είναι άλλος από τον σκύλο του. Όλα τα υπόλοιπα παρέχονται από την εκάστοτε διοργάνωση.

Μιλήσαμε με την εκπαιδεύτρια Εριέττα Καραμπέτσου, εκπρόσωπο του Κ.Ο.ΒΕ.Π.Ε., και της ζητήσαμε να μας πει περισσότερα για αυτό.

Ποιος είναι ο βασικός στόχος του Obedience;

Το Obedience αποτελείται από τρία βασικά επίσημα επίπεδα το class 1, class 2, class 3, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ανά επίπεδο. Όσο ανεβαίνεις επίπεδο ανεβαίνει και η δυσκολία. Υπάρχει και ένα ανεπίσημο στάδιο, αυτό των αρχάριων, που θεωρείται το προκαταρκτικό στάδιο προετοιμασίας και δοκιμής του σκύλου πριν το 1,2 και 3.

Μέσα από όλα αυτά τα επίπεδα η ομάδα άνθρωπος-σκύλος καλείται να επιδείξει μια άρτια και απόλυτη συνεργασία στην εκτέλεση διαφόρων ασκήσεων μέσα από τις οποίες οι ικανότητες του σκύλου να υπακούσει τις εντολές του χειριστή στο σωστό χρόνο, με το σωστό τρόπο και στο ακριβές σημείο, στοιχεία τα οποία περιγράφονται με μεγάλη λεπτομέρεια στους κανονισμούς που διέπουν το κυνάθλημα, δοκιμάζονται σε μεγάλο βαθμό.

Στην Ελλάδα, λόγω του ότι είναι σε πολύ πρώιμο ακόμη στάδιο το Obedience δεν εκπροσωπείται αυτή τη στιγμή από πολλούς αθλητές, σε αντίθεση με παλιότερα αθλήματα όπως το Agility. Παρόλα αυτά αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά από το 2019, έτος που έγινε γνωστό το Obedience για πρώτη φορά σε αθλητές στον ελλαδικό χώρο, η Ελλάδα συμμετείχε σε τρία παγκόσμια πρωταθλήματα των βέλγικων ποιμενικών το 2022 στο Καρπενήσι, όπου και κατέκτησε τη πρώτη θέση στο class 1, το 2023 στη Ρουμάνια και το 2024 στην Ιταλία. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις ασκήσεις: ασκήσεις συμπόρευσης, ασκήσεις με εμπόδια, ασκήσεις με κώνους, ασκήσεις επανάκλησης και άλλες εντυπωσιακές ασκήσεις ανά επίπεδο, οι οποίες είναι συγκεκριμένες και αλλάζει μόνο η σειρά ακολουθίας τους.

Πότε ήρθε το κυνάθλημα αυτό στην Ελλάδα;

Το Obedience ήρθε στην Ελλάδα μετά από εισήγηση του ΚΟ.ΒΕ.ΠΕ., του Κυνοφιλικού Ομίλου Βέλγικων Ποιμενικών το 2019, με την κυρία Alexandra Finke, επίσημης steward από τη FCI (παγκόσμια ομοσπονδία). Στη συνέχεια διοργανώθηκαν οι πρώτοι αγώνες στην Ελλάδα.

Όλη η προπόνηση και όλη η προετοιμασία γίνονται μόνο με θετική προσέγγιση, με θετικό τρόπο. Ο σκύλος τόσο στις προπονήσεις του αλλά και όταν κατεβαίνει σε αγώνες πρέπει να είναι πολύ χαρούμενος για αυτό και να δείχνει ότι θέλει να εκτελέσει τις ασκήσεις. Ότι του αρέσει αυτό που κάνει.
Είναι ένα εξαιρετικό άθλημα για τους σκύλους και τους κηδεμόνες τους. Μέσα από το Obedience αναδεικνύονται οι δυνατότητες του σκύλου, τόσο οι γνωστικές όσο και οι σωματικές.

Μπορεί κάποιος να εκπαιδεύσει τον σκύλο του σε αυτό το αγώνισμα; Και πόσο καιρό μπορεί να πάρει αυτή η εκπαίδευση;

Οποιοσδήποτε μπορεί να εκπαιδευτεί με τον σκύλο του σε αυτό το κυνάθλημα. Συνήθως οι σκύλοι που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό ξεκινάνε τις προπονήσεις τους από πολύ μικρή ηλικία, 2,5 με 3,5 μηνών. Η ηλικία όμως δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας καθώς μπορεί κάποιος σκύλος να ξεκινήσει και σε μεγαλύτερη ηλικία. Θα πρέπει να έχει την καθοδήγηση ενός επαγγελματία εκπαιδευτή που ασχολείται με το άθλημα για να μπορέσει περισσότερο να κατανοήσει τις ασκήσεις και τους κανονισμούς, ώστε αυτές να εκτελούνται σωστά και να βλέπει την εξέλιξη στον σκύλο του. Η εκπαίδευση δεν σταματάει ποτέ. Η συμμετοχή, για παράδειγμα, σε έναν αγώνα επιπέδου 1, χρειάζεται από έναν χρόνο μέχρι 2 προετοιμασία, για να μπορεί να θεωρηθεί έτοιμος ένας σκύλος. Θέλει υπομονή, επιμονή και αγάπη στον σκύλο.

Βασιλεία Ραφτοπούλου και Χρήστος Πρινιωτάκης

Ποια είναι τα οφέλη του συγκεκριμένου κυναθλήματος στον σκύλο;

Πρώτα από όλα είναι η σωματική και πνευματική εκτόνωσή του. Επίσης η εκγύμναση και η αίσθηση ασφάλειας που αναπτύσσει ο σκύλος μέσα από τη συνεργασία με τον κηδεμόνα του. Μαθαίνει επίσης να έχει υπομονή, κάτι πολύ σημαντικό. Επειδή το άθλημα αυτό έχει να κάνει με την υπακοή βοηθάει τον σκύλο και τον χειριστή του στην καθημερινότητά τους. Και ο λόγος είναι γιατί ο σκύλος μαθαίνει να εμπιστεύεται, να ακούει και να ακολουθεί τις οδηγίες του κηδεμόνα του, ακόμα και όταν τα ερεθίσματα είναι πολύ έντονα. Για παράδειγμα στους περισσότερους αγώνες Obedience ακριβώς δίπλα διεξάγονται αγώνες Agility, όπου οι σκύλοι παίζουν, τρέχουν και γενικά η φασαρία είναι έντονη. Τα οφέλη της υπακοής στη καθημερινότητα φαίνονται όταν δεν αποσπάται η προσοχή του σκύλου όταν μια γάτα, ένα αυτοκίνητο, ένα μηχανάκι περάσει από δίπλα του. Του είναι παντελώς αδιάφορο. Έτσι δεν προκαλούνται και ατυχήματα.

left arrow
right arrow

Πριν ξεκινήσει ένας σκύλος να εκπαιδεύεται στο Obedience πρέπει να έχει κάνει κάποια άλλη εκπαίδευση;

Μέσα στο πλαίσιο της αγωνιστικής υπακοής είναι και η βασική εκπαίδευση. Δεν είναι ανάγκη λοιπόν ο σκύλος να έχει κάνει κάποια άλλη εκπαίδευση. Η δυσκολία των ασκήσεων κλιμακώνεται σταδιακά. Οπότε από μόνο του αυτό μας λέει ότι και τίποτα να μην ξέρει ο σκύλος είναι εύκολο να προχωρήσει στο άθλημα. Κάποιες μάλιστα φορές είναι προτιμότερο και να μην ξέρει τίποτα ώστε να μην προβαίνει σε συνδυασμούς και μοτίβα που έχει στο μυαλό του.

Τι θα δείξετε στο Woof Festival | to Pet mou;

Όσον αφορά στο Woof Festival | to Pet mou θα είμαστε η ομάδα Obedience του ΚΟ.ΒΕ.ΠΕ. με 5 Βέλγικα Ποιμενικά, Μαλινουά, Γκρένενταλ και ίσως Τερβίρεν. Αυτό που θα δείξουμε είναι: Ταυτόχρονη συμπόρευση όλων των σκύλων με τους χειριστές τους, ασκήσεις κώνων, ασκήσεις κάτσε κάτω και στάσου και πιθανόν να δείξουμε και επανάκληση με ή χωρίς αντικείμενο.

Το Woof Festival | toPetmou θα γίνει 1 με 2 Ιουνίου 2024, στο Πεδίον του Άρεως

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Σχετικά άρθρα

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό

Αυτά τα άγρια ζώα βοηθούν το ένα το άλλο

Μήπως το συχνό μπάνιο κάνει κακό; Κάθε πότε πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας και τι πρέπει να προσέξετε