string(0) ""

5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους καβγάδες των γατών

Μυρτώ Τζώρτζου

29/04/2024

Photo: Shutterstock

Όσοι έχουμε γάτες είμαστε σίγουρα εξοικειωμένοι με τον ήχο των γατοκαβγάδων τους. Είναι αυτά τα απειλητικά ουρλιαχτά και τα στριγκλιάρικα νιαουρίσματα που μπορούν να μας σηκώσουν από την καρέκλα μας ή από έναν βαθύ ύπνο για να δούμε τι συμβαίνει με τους αιλουροειδείς φίλους μας.

Για τις γάτες γνωρίζουμε αρκετά πράγματα. Είναι σαρκοφάγα ζώα, γουργουρίζουν από χαρά-και όχι μόνο- περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους στην αγκαλιά του Μορφέα και άλλα. Είναι όμως σημαντικό να θυμόμαστε ότι πρόκειται και για εδαφικά όντα. Είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή να προστατέψουν την επικράτειά τους. Είναι έτοιμες να πολεμήσουν, αν μια άλλη γάτα τύχει να εισβάλει στην περιοχή που διεκδικούν. Αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στις έξω γάτες. Γνωρίζουμε ότι ακόμα και οι γάτες που ζουν αποκλειστικά σε εσωτερικούς χώρους μπορούν επίσης να τσακώνονται- κάποιες φορές ή και συνέχεια- με άλλες γάτες που ζουν στο σπίτι.

Γατοκαβγάδες λοιπόν. Ας δούμε 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για αυτούς.

1. Σε αντίθεση με τους σκύλους, οι γάτες δεν είναι ζώα αγέλης

Οι γάτες δεν είναι όπως οι σκύλοι ζώα αγέλης. Αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζετε για να μπορέσετε να τις χειριστείτε. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε για να μειώσουμε τις πιθανότητες να μπλεχτούν σε καβγά είναι να τους έχουμε τα δικά τους πράγματα. Αυτό σημαίνει τη δική τους αμμολεκάνη, ξεχωριστά μπολ για φαγητό και νερό και το δικό τους κρεβάτι. Το μοίρασμα είναι φροντίδα, αλλά όχι στα μάτια των αιλουροειδών!

Αν τώρα φέρετε σπίτι μια νέα γάτα, να θυμάστε ότι στις γάτες δεν αρέσουν οι αλλαγές. Αυτό λοιπόν το νέο και άγνωστο αιλουροειδές βρίσκεται ξαφνικά στην ιερή τους ζώνη. Για αυτό μην εκπλαγείτε αν υπάρξει καβγάς με τις άλλες γάτες του σπιτιού στην πρώτη τους συνάντηση. Έχετε υπομονή και μην πιέζετε τις καταστάσεις. Μη βιάζεστε να τα βρουν αμέσως. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει σύντομα αλλά μπορεί και να πάρει χρόνο. Σεβαστείτε το πώς νιώθουν οι γάτες που ήδη βρίσκονται στο σπίτι αλλά και το πώς νιώθει το νέο μέλος που μπαίνει σε ένα χώρο που δεν είναι και πολύ ευπρόσδεκτο. Οι γάτες είναι ιδιότροπα πλάσματα. Αυτό το γνωρίζουμε.

Αντίθετα οι σκύλοι φαίνεται να τα πάνε καλά με την παρουσία άλλων σκύλων που δεν γνωρίζουν. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα με τις γάτες. Να θυμάστε ότι η πρώτη συνάντηση είναι μια ριψοκίνδυνη κίνηση. Και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζουμε τις σκέψεις που θα περάσουν από το γατίσιο μυαλό τους, οπότε είναι καλύτερο να υποθέσουμε το χειρότερο- για να το προλάβουμε- και να ελπίζουμε για το καλύτερο. Από την άλλη οι γάτες που είναι καλά κοινωνικοποιημένες είναι πιθανότατα πιο φιλικές από εκείνες που δεν έχουν έρθει σε επαφή με πολλές άλλες γάτες.

2. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να τις χωρίσετε μόνοι σας

Παρόλο που μπορεί να θέλετε να παρέμβετε και να χωρίσετε τις γάτες μεταξύ τους κατά τη διάρκεια ενός γατοκαβγά, αυτό είναι επικίνδυνο και δεν συνιστάται. Αντιθέτως, δράστε γρήγορα και βρείτε έναν τρόπο να τους αποσπάσετε την προσοχή. Αυτό μπορεί να είναι ένα παιχνίδι, λιχουδιές ή κάτι άλλο που τους αρέσει. Ή κάντε κάποιον θόρυβο που θα τραβήξει την προσοχή τους.

Αν προσπαθήσετε να τις χωρίσετε με τα χέρια σας την ώρα του καβγά, καταλαβαίνετε ότι μπορεί να βρεθείτε τραυματισμένοι. Ακόμα και η συνήθως γλυκιά και ευγενική γάτα σας μπορεί να σας χτυπήσει χωρίς να καταλάβετε τι ή ποιον χτυπάει. Αν τυχαίνει να έχετε ένα μαξιλάρι πρόχειρο, πετάξτε το πάνω τους για να διακόψετε τον καυγά, καθώς αυτό το μαλακό αντικείμενο δεν θα τις βλάψει.

3. Υπάρχουν διαφορές μεταξύ του σκληρού παιχνιδιού και της επιθετικότητας

Ορισμένες γάτες απολαμβάνουν να παίζουν σκληρά με άλλες γάτες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι “τσακώνονται” με την κυριολεκτική έννοια. Και υπάρχουν μερικές γάτες που είναι από τη φύση τους πιο επιθετικές. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους, αν το καλοσκεφτείτε. Μια γάτα μπορεί να έχει την ανάγκη να εκδηλώσει την επιθετικότητά της με το να τσακώνεται με τις άλλες γάτες που ζει μαζί τους ή να θελήσει να προκαλέσει καυγά με μια ξένη γάτα.

Είναι αλήθεια ότι οι αρσενικές γάτες είναι συνήθως πιο επιθετικές από τις θηλυκές, και ακόμη περισσότερο αν δεν έχουν στειρωθεί. Αυτές οι εκ φύσεως επιθετικές γάτες μπορεί να έχουν την τάση να τα βάζουν με θηλυκές γάτες.

Η στείρωση μπορεί να μειώσει σημαντικά την επιθετικότητα στις γάτες καθώς η συμπεριφορά ενός μη στειρωμένου κατοικίδιου επηρεάζει αρνητικά και τα άλλα κατοικίδιά σας. Αυτός, μεταξύ άλλων, είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει πάντα να στειρώνετε τη γάτα σας.

left arrow
right arrow

4. Οι γάτες προστατεύουν την επικράτειά τους και δεν φοβούνται να την υπερασπιστούν

Τα υπάρχοντα της γάτας σας, είτε πρόκειται για το χώρο της είτε για τα παιχνίδια της, είναι πολύτιμα για αυτήν. Αν την αφήνετε να κάνει βόλτες σε εξωτερικούς χώρους και περιπλανηθεί εκτός της καθορισμένης επικράτειάς της, μπορεί να δεχτεί επίθεση από μια άλλη γάτα που υπερασπίζεται το χώρο της. Εκεί ο τσακωμός είναι αναπόφευκτος. Η καλύτερη λύση για να αποφύγετε την επίθεση άλλων γατών στη γάτα σας, είναι να την κρατάτε αποκλειστικά σε εσωτερικούς χώρους. Το να την αφήνετε δε να κυκλοφορεί σε εξωτερικούς χώρους μόλις πέσει ο ήλιος, αυξάνει τον κίνδυνο να δεχτεί επίθεση από μια επιθετική και υπερβολικά εδαφική γάτα. Καλύτερα να προσέχετε παρά να λυπάστε όταν πρόκειται για το γατόπαιδό σας.

5. Αν η γάτα σας αρχίσει να τσακώνεται, υπάρχει πιθανώς ένας βαθύτερος λόγος πίσω από αυτό

Οι ξαφνικές αλλαγές στη συμπεριφορά της γάτας σας είναι πάντα λόγος ανησυχίας για κάθε κηδεμόνα. Η επιθετικότητα δεν είναι κάτι που συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους η γλυκιά σας γατούλα συμπεριφέρεται ξαφνικά επιθετικά. Εάν διαπιστώσετε ότι η γάτα σας μπλέκεται συχνά σε τσακωμούς, είναι σημαντικό να ζητήσετε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας. Θα συζητήσετε μαζί του αυτή την ξαφνική αλλαγή της συμπεριφοράς της και εκείνος θα την εξετάσει διεξοδικά για να εκτιμήσει τυχόν πιθανές ιατρικές καταστάσεις. Πολλά προβλήματα υγείας μπορούν να κάνουν επιθετική μια γάτα και να τα βάλει με άλλες γάτες- ακόμα και με εσάς.

Μια γάτα που νιώθει πόνο είναι πιθανό να συμπεριφέρεται επιθετικά ως μέσο αντιμετώπισης αυτού του πόνου. Και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να τη μαλώσετε για αυτό. Υπάρχει πάντα λόγος για τις πράξεις της. Είναι στο χέρι σας, λοιπόν, να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που ταλαιπωρεί τον αιλουροειδή φίλο σας. Όσο πιο γρήγορα καταλάβετε γιατί η γάτα σας φέρεται επιθετικά και εμπλέκεται σε γατομαχίες, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσετε να την επαναφέρετε στον γλυκό παλιό της εαυτό.

Σχετικά άρθρα

Η γλυκιά Χιονόμπαλα βρέθηκε στην ερημιά και πήγε σε καταφύγιο- Ψάχνει ένα σπίτι να φύγει από εκεί

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα της πιο μικρής γάτας του κόσμου – Οι επιστήμονες δεν γνώριζαν την ύπαρξη του είδους

Δείτε πώς θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας θέλει να τον χαϊδέψετε ή όχι