string(0) ""

Έφυγε ο σκύλος σας από το λουρί του; Τι πρέπει να κάνετε και τι όχι

Κωνσταντίνα Τσουκαλά

17/05/2024

Photo: Shutterstock

Ο μεγαλύτερος εφιάλτης κάθε κηδεμόνα σκύλου είναι να φύγει κατά λάθος από το λουρί του κατά την διάρκεια μιας βόλτας.

Αν είναι υπάκουος και ήρεμος, τότε δεν τίθεται λόγος ανησυχίας, καθώς δεν θα απομακρυνθεί. Αν όμως είναι ζωηρός, αντιδραστικός και απρόβλεπτος, τότε σίγουρα υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αρχίσει να τρέχει πανικόβλητος και να χαθεί.

Αποτελεί σίγουρα μια περιπέτεια που κανένας δεν θέλει να βιώσει, ωστόσο οι περισσότεροι κηδεμόνες έχουν έρθει αντιμέτωποι με αυτόν τον πανικό. Άλλοι είναι πιο ήρεμοι και έχουν διαχειριστεί την κατάσταση σωστά, άλλοι όμως κυριεύονται από φόβο – και λογικό – και κάνουν ακριβώς όσα δεν πρέπει σε τέτοιου είδους συμβάντα.

Ποια είναι λοιπόν η σωστή αντίδραση που πρέπει να έχετε όλοι οι κηδεμόνες όταν ο σκύλος σας φύγει από το λουρί και τι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνετε;

Μην τρέξετε προς τον σκύλο σας

Η πρώτη αντίδραση, αφού φυσικά πρώτα πανικοβληθείτε, είναι να αρχίσετε να τρέχετε προς το μέρος του για να τον πιάσετε. Ωστόσο, αυτό θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς ο σκύλος θα το δει ως παιχνίδι και θα νομίζει ότι τον κυνηγάτε, με αποτέλεσμα να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα, κινδυνεύοντας να τον χάσετε παντελώς από την οπτική σας επαφή.

Αντιθέτως, πρέπει να διατηρήσετε την ηρεμία και την ψυχραιμία σας -όσο δύσκολο κι απίθανο και αν σας φαίνεται- και με ήσυχα και χαλαρά βήματα να περπατήσετε προς το μέρος του, προκειμένου να τον πιάσετε και να του βάλετε πάλι το λουράκι του.

Μην αρχίζετε να φωνάζετε

Όπως προαναφέραμε, η ψυχραιμία είναι το παν σε αυτές τις καταστάσεις. Αν αρχίσετε να του φωνάζετε και να έχετε ένταση, ο σκύλος θα φοβηθεί, θα τρομάξει και κατά πάσα πιθανότητα να απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να του μιλήσετε ήρεμα, ενθαρρύνοντάς τον να έρθει προς το μέρος σας και να χρησιμοποιήσετε φράσεις ή λέξεις που ξέρετε ότι του αρέσουν και θα τον κάνουν να σταματήσει.

Μην πετάτε αντικείμενα για να του τραβήξετε την προσοχή

Αν βλέπετε πως όσο τον πλησιάζετε τόσο εκείνος φεύγει, μην του πετάξετε ό,τι βρείτε μπροστά σας προκειμένου ο σκύλος σας να σας δώσει σημασία, γιατί αυτό θα τον κάνει να τρομάξει πολύ περισσότερο, καθώς θα το δει σαν απειλή ή σαν τιμωρία.

Μόνο αν έχετε κάποιο παιχνίδι του μαζί σας, τότε μπορείτε να του το πετάξετε προς το μέρος του και να τον καλέσετε με χαρούμενη φωνή να σας το φέρει πίσω. Μπορείτε επίσης να τον δελεάσετε με λιχουδιές ή οτιδήποτε φαγώσιμο έχετε μαζί σας, πάντα όμως με ήρεμο και ενθαρρυντικό τόνο.

Μην τον επιπλήξετε όταν σας πλησιάσει

Αν καταφέρετε να τον κάνετε να έρθει προς το μέρος σας, τον πιάνετε πολύ ήρεμα και του βάζετε ήσυχα το λουράκι του. Μην του φωνάξετε, μην τον επιπλήξετε και οι κινήσεις σας να είναι όσο πιο ήπιες γίνεται.

Φυσικά, επιβραβεύστε τον με λιχουδιές, μιας και άκουσε τις εντολές σας και γύρισε πίσω.

left arrow
right arrow

Τι να κάνετε για να αποφύγετε μια τέτοια κατάσταση

Προκειμένου να αποφύγετε αυτόν τον εφιάλτη και να μην βιώσετε ποτέ τον κίνδυνο να χαθεί ο σκύλος σας, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχετε φροντίσει να κάνετε:

Μάθετέ του βασικές εντολές

Η εκπαίδευση είναι το παν και καλό είναι να γίνεται από μικρή ηλικία. Αν δεν θέλετε να απευθυνθείτε σε κάποιον εκπαιδευτή, μπορείτε κι εσείς μόνοι σας με λιχουδιές να μάθετε στον σκύλο σας κάποιες βασικές εντολές. Το «έλα» και το «μείνε» είναι φυσικά οι πιο σημαντικές κι αν καταφέρετε να τις μάθει, τότε δεν έχετε να φοβάστε για κάτι. Μην ξεχνάτε όμως ότι οι εντολές πρέπει να επαναλαμβάνονται συνεχώς και να επιβραβεύονται.

Χρησιμοποιείστε μακρύ λουρί

Αν δεν μπορείτε να τον πηγαίνετε συχνά σε μέρη ή σε πάρκα περιφραγμένα και να τον έχετε χωρίς λουρί, τότε μπορείτε να του προσφέρετε την αίσθηση αυτή της ελευθερίας με έναν μακρύ εκπαιδευτικό οδηγό των 5 ή 10 μέτρων. Με αυτόν τον τρόπο, ο σκύλος σας έχει την άνεση να απομακρυνθεί με ασφάλεια και να μην στερείται η ελευθερία του.

Βάλτε μικροτσίπ και ταυτότητα

Κάθε σκύλος είναι αναγκαίο να έχει μικροτσίπ μιας και αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους για να τον βρείτε, σε περίπτωση που τον χάσετε. Επίσης, μην παραλείπετε να του φοράτε μια ταυτότητα με τα στοιχεία σας (όνομα σκύλου και το κινητό τηλέφωνό σας) έτσι ώστε αν χαθεί, να επικοινωνήσει κάποιος που θα τον βρει μαζί σας. Επιπλέον, υπάρχουν και πολλά περιλαίμια, στα οποία υπάρχει πάνω ένα barcode και όταν κάποιος το σαρώσει, σας έρχεται ειδοποίηση από το μέρος που βρίσκεται.

Να είστε πάντοτε προσεκτικοί

Η βόλτα είναι το κομμάτι της ημέρας για το οποίο ο σκύλος σας ανυπομονεί περισσότερο. Αφιερώστε αυτόν τον χρόνο και απολαύστε μαζί του έναν όμορφο περίπατο. Μην χαζεύετε στο κινητό σας και να έχετε πάντα τα μάτια σας ανοιχτά, προκειμένου η όμορφη αυτή στιγμή της ημέρας να είναι εποικοδομητική αλλά και ασφαλής για τον σκύλο σας.

Σχετικά άρθρα

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Γιατί ενθουσιάζεται τόσο πολύ ο σκύλος σας όταν επιστρέφετε σπίτι