string(0) ""

Σκύλοι με βαθύ στέρνο: Οι ανάγκες τους, οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν, και η σωστή φροντίδα τους

Στέλλα Πανοπούλου

12/05/2024

Photo: Unsplash

Σε διάφορες περιπτώσεις, κατηγοριοποιούμε τις πολυάριθμες φυλές σκύλων ανάλογα με τη φυσιολογία τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι βραχυκεφαλικές φυλές (σκύλοι με κοντή μύτη, σχετικά επίπεδο πρόσωπο, και βολβοειδή μάτια, όπως είναι τα bulldog και τα pug). Ένα άλλο παράδειγμα μιας ομάδας σκύλων με κοινά ανατομικά χαρακτηριστικά, είναι οι σκύλοι με βαθύ στέρνο.

Ο όρος “βαθύ στέρνο” στους σκύλους αναφέρεται σε μερικά ιδιαίτερα σωματικά χαρακτηριστικά που διαθέτουν ορισμένες φυλές των οποίων το στήθος έχει μεγαλύτερο ύψος απ’ ότι πλάτος.

Οι σκύλοι με βαθύ στέρνο συνήθως εκτρέφονται με σκοπό την αντοχή, την ταχύτητα, και την ευκινησία. Παρόλα αυτά, το μεγάλο ύψος στο στήθος ενός σκύλου, μπορεί να τον κάνει επιρρεπή σε διάφορα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ας δούμε περισσότερα σχετικά με το βαθύ στέρνο στους σκύλους:

Ποια είναι η λειτουργία του;

Οι σκύλοι διαφορετικών φυλών εκτρέφονται με διαφορετικούς σκοπούς και για διαφορετικές λειτουργίες. Κάποιοι σκύλοι εκτρέφονται για να εργάζονται, άλλοι για να κυνηγούν ή να φυλούν κοπάδια, κ.λπ. Τα σωματικά χαρακτηριστικά τους, όπως είναι η δομή του στήθους τους, μπορεί να διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση, ανάλογα με τον σκοπό τους.

Τα σκυλιά με βαθύ στέρνο έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα στους πνεύμονές τους, κάτι που τα βοηθά να είναι πιο αθλητικά και να ανταποκρίνονται σε ανάγκες ανθεκτικότητας και σβελτάδας. Ακόμα, το βαθύ στέρνο παρέχει περισσότερο χώρο για την καρδιά, επιτρέποντας την αποτελεσματικότερη κυκλοφορία του αίματος στο σώμα του σκύλου.

Τέλος, το βαθύ στέρνο βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος του σκύλου, κάτι που εξηγεί γιατί το έχουν τα σκυλιά που ανέχονται το κρύο, όπως είναι οι σκύλοι του Αγίου Βερνάρδου.

Ποια χαρακτηριστικά έχουν αυτοί οι σκύλοι;

Το βαθύ στήθος στους σκύλους σημαίνει ότι το οστό του στέρνου τους είναι μακρύ και προεξέχει μπροστά, δίνοντας τους την ιδιαίτερη εμφάνιση με το μακρύ στήθος και τη λεπτή μέση. Ένα βαθύ στήθος μπορεί να φτάνει τόσο χαμηλά όσο είναι οι “αγκώνες” του σκύλου στα μπροστινά του πόδια. Αναφερόμαστε στο ύψος του θώρακα ενός σκύλου ως “βάθος”.

Είναι αρκετά απλό να καταλάβουμε πότε ένας σκύλος έχει βαθύ στήθος λόγω των βασικών κοινών χαρακτηριστικών που φέρουν αυτές οι φυλές. Τα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνουν:

1. Στενός και ψηλός θώρακας

Αν παρατηρήσετε έναν σκύλο με βαθύ στήθος, θα δείτε ότι ο θώρακάς του είναι μεγαλύτερος σε ύψος απ’ ότι σε πλάτος, και κοιτώντας τον από το πλάι, θα δείτε πιο ξεκάθαρα τη διαφορά στο βάθος του στήθους και της μέσης του.

Αντίθετα, ένας σκύλος με στρογγυλό στήθος έχει σχεδόν το ίδιο βάθος και πλάτος στο στέρνο του, κάτι που του δίνει μια πιο στρογγυλεμένη εμφάνιση όταν το βλέπουμε από το πλάι. Λόγω του γεγονότος ότι τα σκυλιά με βαθύ στήθος έχουν μακριές σπονδυλικές στήλες, όταν κάθονται, πρόκειται να δείτε ότι το σχήμα του στήθους τους έχει συνήθως οβάλ σχήμα, ή σχήμα αυγού.

2. Μακρύς κορμός

Οι σκύλοι με βαθύ στέρνο έχουν και μακρύτερο κορμό από τους σκύλους άλλων φυλών, των οποίων ο κορμός συνήθως είναι ανάλογος με το βάθος του στήθους τους.

3. Λεπτά άκρα

Τα πόδια ενός σκύλου με βαθύ στέρνο συνήθως είναι λεπτά και μακριά, ταιριάζοντας με τη γενικότερη κορμοστασιά του.

Χαρακτηριστικά ως προς τη συμπεριφορά:

Κάθε σκύλος, φυσικά, είναι διαφορετικός. Όμως, υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που, σε γενικές γραμμές, αποτελούν κοινά χαρακτηριστικά των σκύλων με βαθύ στέρνο.

1. Υψηλά επίπεδα ενέργειας

Πολλοί σκύλοι με βαθύ στέρνο είναι πολύ ενεργητικοί κι έχουν ανάγκη από σωματική και νοητική άσκηση σε βαθμό μεγαλύτερο από άλλους σκύλους. Τους αρέσουν πολύ δραστηριότητες όπως είναι το τρέξιμο, οι μεγάλες βόλτες, και τα παιχνίδια.

2. Έχουν την τάση να είναι αθλητικοί

Σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα ενέργειάς τους, τα σκυλιά αυτά είναι ευέλικτα και αθλητικά, πάντα με τη βοήθεια της σωματοδομής τους.

3. Είναι αγαπησιάρηδες, πιστοί και προστατευτικοί

Οι σκύλοι με βαθύ στέρνο συχνά φέρουν την περιγραφή του “αγαθού γίγαντα”. Είναι πολύ αγαπησιάρηδες, πιστοί, και προστατευτικοί απέναντι στους δικούς τους ανθρώπους. Το γεγονός αυτό τους καθιστά εξαιρετικούς φύλακες.

Ποιοι είναι οι σκύλοι με βαθύ στέρνο;

Αν έχετε φτάσει μέχρι εδώ, έχετε διαβάσει αρκετά για τους σκύλους με βαθύ στέρνο. Ποιοι είναι, όμως, αυτοί οι σκύλοι;

Οι πιο χαρακτηριστικοί σκύλοι με βαθύ στέρνο είναι μεγαλόσωμοι ή γίγαντες. Τέτοιοι σκύλοι είναι οι Μεγάλοι Δανοί, τα Ιρλανδικά Λυκόσκυλα, οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου, τα Standard Poodles, και οι Παλαιοί Αγγλικοί Ποιμενικοί.

Οι μεσαίοι έως μεγαλόσωμοι τέτοιοι σκύλοι είναι τα Greyhounds, τα Weimaraners, τα Ιρλανδικά Σέττερ, τα Μπόξερ, τα Ροτβάιλερ, και τα Ντόμπερμαν.

Όσο για τους πιο συνηθισμένους μικρόσωμους σκύλους με βαθύ στέρνο, αυτοί είναι σκύλοι όπως τα Dachshunds και τα Basset Hounds.

Συνηθισμένα προβλήματα υγείας

Το βαθύ στέρνο καθιστά τους σκύλους που το φέρουν πιο επιρρεπείς σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

1. Συστροφή και διάταση στομάχου

Το πιο συνηθισμένο, και πιθανότατα το πιο επικίνδυνο πρόβλημα υγείας που μπορούν να εμφανίσουν οι σκύλοι με βαθύ στέρνο, είναι η συστροφή και η διάταση του στομάχου, που συμβαίνει όταν το στομάχι ενός σκύλου γεμίζει με αέρα και πρήζεται. Όταν η διάταση στομάχου μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει στη συστροφή του, που έχει δεινά αποτελέσματα, όπως είναι η έμφραξη του στομάχου και η πρόκληση βλάβης σε ζωτικά όργανα όπως είναι η καρδιά.

Η αιτία της διάτασης στομάχου δεν είναι γνωστή, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας σκύλος μπορεί να οδηγηθεί σε αυτήν αν:

– Φάει πολύ, ή πολύ γρήγορα

– Φάει από ανασηκωμένο μπολ

– Πιει πολύ νερό, πολύ γρήγορα

– Αγχωθεί πολύ

– Παίξει ή ασκηθεί σωματικά αμέσως μετά το γεύμα του

– Είναι ηλικιωμένος

Λόγω της σοβαρότητας του συγκεκριμένου προβλήματος υγείας, είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματά του, τα οποία είναι:

– Ανησυχία και άγχος

– Έντονη σιελόρροια

– Πρήξιμο στο στομάχι

– Βάδισμα πάνω-κάτω

– Προσπάθεια να κάνει εμετό

Όσο η διάταση στομάχου χειροτερεύει, τα συμπτώματα εξελίσσονται ως εξής:

– Ωχρά ούλα

– Δυσκολία στην αναπνοή, γρήγορη αναπνοή

– Γρήγορος καρδιακός παλμός και σφυγμός

– Μυϊκή αδυναμία, κατάρρευση, ή αδυναμία να σταθεί όρθιος

– Κλαψούρισμα που σηματοδοτεί έντονο πόνο

Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει διάταση ή συστροφή στομάχου, πηγαίνετε κατευθείαν στον κτηνίατρο.

2. Αυτόματος πνευμοθώρακας

Ο αυτόματος πνεθμοθώρακας είναι ένα ακόμα κοινό πρόβλημα υγείας για τους σκύλους με βαθύ στέρνο. Πρόκειται για την πάθηση που προκύπτει όταν ο αέρας βγαίνει από τους πνεύμονες ή τους μεγάλους αεραγωγούς και συγκεντρώνεται στον θωρακικό χώρο ακριβώς έξω από τους πνεύμονες. Η πάθηση αυτή μπορεί να εμφανιστεί αργά και να εξελιχθεί σταδιακά. Πιθανότατα, όμως, θα καταλάβετε ότι κάτι πηγαίνει στραβά αν παρατηρήσετε ξαφνικά τα παρακάτω συμπτώματα:

– Δυσκολία στην αναπνοή

– Βήχας

– Άγχος

– Ωχρά ή μπλε ούλα

– Φουσκωμένο στήθος

– Αυξημένος ρυθμός αναπνοής

– Κατάσταση σοκ

Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας εμφανίζει αυτή την πάθηση, πηγαίνετέ τον κατευθείαν στον κτηνίατρο.

3. Προβλήματα λόγω άσκησης

Παρότι η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για όλα ανεξαιρέτως τα σκυλιά, αυτά που έχουν βαθύ στέρνο κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκειά της. Τα σκυλιά αυτά έχουν αυξημένες αντοχές και ευκινησία σε σχέση με τα υπόλοιπα, και κάποιες φορές ενδέχεται να εξωθηθούν στα όριά τους χωρίς να το καταλάβουν την ώρα της άσκησης ή του παιχνιδιού. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει αναπνευστικά ή άλλου είδους προβλήματα.

left arrow
right arrow

Πώς να φροντίσετε καλύτερα έναν σκύλο με βαθύ στέρνο:

Μπορεί οι σκύλοι με βαθύ στέρνο να κινδυνεύουν περισσότερο από συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, αλλά μπορείτε να ελαττώσετε ή ακόμα και να αποφύγετε τους κινδύνους αυτούς προσφέροντάς τους εξειδικευμένη φροντίδα που ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Κατ’ αρχάς, είναι εξαιρετικά σημαντικό γι’ αυτά (όπως και για όλα) τα σκυλιά να επισκέπτεστε τακτικά τον κτηνίατρό σας για να διενεργείται προληπτικός έλεγχος της υγείας τους, έτσι ώστε τυχόν προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν να εντοπίζονται νωρίς. Ιδανικά, ο σκύλος σας πρέπει να επισκέπτεται τον κτηνίατρο τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, ή και περισσότερο όσο μεγαλώνει σε ηλικία.

Ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του κτηνιάτρου σας ως προς τη διατροφή, τη γενικότερη φροντίδα, και την άσκηση του σκύλου σας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να φροντίσετε για την υγεία ενός σκύλου με βαθύ στέρνο, είναι η προσοχή σχετικά με τις διατροφικές του συνήθειες, με κύριο σκοπό την αποφυγή της διάτασης στομάχου.

Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, ταΐζετε τον σκύλο σας περισσότερες μικρές μερίδες μέσα στη μέρα αντί για ένα μεγάλο γεύμα. Αν τρώει πολύ γρήγορα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό μπολ αργής σίτισης. Ακόμα, αποφύγετε τη σωματική άσκηση οποιουδήποτε είδους ακριβώς πριν ΚΑΙ μετά από κάθε γεύμα.

ΑΣΚΗΣΗ

Όπως προαναφέρθηκε, οι σκύλοι με βαθύ στέρνο είναι ιδιαίτερα αθλητικοί, με υψηλά επίπεδα ενέργειας. Παρόλα αυτά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην ξεπεράσουν τα όρια των αντοχών τους. Συνήθως, δύο μισάωρες βόλτες την ημέρα αρκούν γι’ αυτά τα σκυλιά.

Σχετικά άρθρα

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό

Αυτά τα άγρια ζώα βοηθούν το ένα το άλλο

Μήπως το συχνό μπάνιο κάνει κακό; Κάθε πότε πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας και τι πρέπει να προσέξετε