string(0) ""

Με έλεγχο DNA βρέθηκε ποιος πέταξε τα κουτάβια στα Μέγαρα

Team Petmou

15/04/2024

Στη Δικαιοσύνη θα οδηγηθεί η υπόθεση με τα δύο νεογέννητα κουταβάκια που βρέθηκαν πριν από λίγες μέρες σε κάδο απορριμμάτων στην περιοχή των Μεγάρων.

Είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που ζώα ταυτοποιούνται μέσω DNA με τη μητέρα τους, κάτι που οδηγεί και στον κηδεμόνα της, ο οποίος, όπως φαίνεται, ξεφορτώθηκε τα μικρά πετώντας τα στα σκουπίδια.

Με εντολή του εισαγγελέα τα δείγματα του βιολογικού υλικού ελέγχθηκαν και η ταυτοποίηση έγινε στο εργαστήριο του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Το πόρισμα πρόκειται να ενταχθεί στη δικογραφία που σχηματίζει το Αστυνομικό Τμήμα Μεγάρων και να αναμένεται να υποβληθεί στον εισαγγελέα για να ασκηθεί ποινική δίωξη.

Σύμφωνα με το νέο νόμο για τα Ζώα Συντροφιάς 4830/2021 η εγκατάλειψη και θανάτωση ζώων αποτελεί κακούργημα, το οποίο επισύρει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.

Η συγκεκριμένη περίπτωση των Μεγάρων είναι η πρώτη περίπτωση που ενεργοποιεί τη δυνατότητα ταυτοποίησης ζώων με τους γεννήτορές τους και οδηγεί ενώπιον των ποινικών ευθυνών τους όσους δεν θέλησαν να στειρώσουν τα ζώα τους και αποφάσισαν να πετάξουν τα νεογέννητά τους, κάτι που δυστυχώς είναι σύνηθες στη χώρα μας.

Τα μωρά σκυλάκια μετά τον εντοπισμό τους στον κάδο σκουπιδιών δόθηκαν στους εθελοντές της φιλοζωικής οργάνωσης Αδέσποτος Παλμός, που δραστηριοποιείται στα Μέγαρα, οι οποίοι μάταια προσπάθησαν να τα κρατήσουν στη ζωή. Γνωρίζοντας και άλλα παρόμοια περιστατικά στο παρελθόν και έχοντας την υποψία για το δράστη έγινε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Μεγάρων. Έτσι δύο αστυνομικοί μαζί με εθελοντές και τον κτηνίατρο που είχε οριστεί μετέβησαν στο κτήμα του συγκεκριμένου ανθρώπου. Πήραν αίμα από δυο σκυλίτσες που βρέθηκαν εκεί και αποδείχτηκε ότι η μία από αυτές ήταν η μητέρα των κουταβιών. Αρχικά ο κηδεμόνας των ζώων αρνήθηκε ότι η σκυλίτσα ήταν δικιά του αλλά ότι επρόκειτο για ένα σκυλί που ερχόταν απλά στο κτήμα του γιατί έβρισκε τροφή. Αυτό αποδείχτηκε ψευδές καθώς το ζώο ήταν τσιπαρισμένο και καταγεγραμμένο σε εκείνον.

Στη συνέχεια τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν από τα σκυλιά παραδόθηκαν στο Ίδρυμα Ερευνών της Ακαδημίας των Αθηνών, στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς μαζί με τα δείγματα βιολογικού υλικού των δυο νεκρών κουταβιών. Μετά από τον έλεγχο και τον επανέλεγχο αποδείχτηκε ότι η μητέρα των κουταβιών ήταν μία από τα θηλυκά σκυλιά που βρέθηκαν στο κτήμα.

Υποχρεωτική στείρωση ή DNA

Μιλώντας για το περιστατικό στο ”Πρώτο Θέμα” η κυρία Μάρσα Δημοπούλου, ειδική γραμματέας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε ότι, σύμφωνα με το νόμο, οι κηδεμόνες σκύλων και γατών έχουν το περιθώριο έως τα τέλη του Ιουνίου είτε να στειρώσουν είτε να δώσουν δείγμα DNA των κατοικιδίων τους ώστε να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση εκείνων που θα βρεθούν στο δρόμο. Και ότι μέχρι τώρα στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς έχουν περιληφθεί περισσότερα από 1 εκατομμύρια ζώα, αδέσποτα και δεσποζόμενα.

Όπως γνωρίζουμε η υποχρεωτική στείρωση των κατοικιδίων συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις. Έτσι θεσμοθετήθηκε η επιλογή της τράπεζας DNA, κάτι που επίσης συνάντησε αντιδράσεις, κυρίως από τους κτηνίατρους, οι οποίοι χαρακτηρίζουν εκβιαστικό το δίλημμα ”στείρωση ή DNA” αρνούμενοι μέχρι τώρα τη λήψη δειγμάτων, ακόμα και από κηδεμόνες που θέλουν να κάνουν αυτή την επιλογή αντί της στείρωσης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι αρμόδιες επιχειρήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών να αναζητούν τρόπο ώστε να μην κληθεί ο πολίτης να πληρώσει τα πρόστιμα με τη λήξη της προθεσμίας τον Ιούνιο.

Το πρόβλημα της στείρωσης των κατοικιδίων είναι υπαρκτό στη χώρα μας. Σύμφωνα με την κ. Δημοπούλου πολλοί κηδεμόνες δεν στειρώνουν τα κατοικίδιά τους για να αποφύγουν συνέπειες της συμπεριφοράς τους προς αυτά ενώ υπάρχουν και αυτοί που αρνούνται το τσιπάκι για θρησκευτικούς λόγους. ”Όλα πάντως ξεκινούν από τη νοοτροπία και αυτό πρέπει να αλλάξει”, τονίζει η κ. Δημοπούλου, η οποία θεωρεί ότι πλέον αλλάζει η αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων από τους δήμους καθώς είναι εκείνοι που έχουν την υποχρέωση της περισυλλογής, περίθαλψη και σήμανσης των ζώων”.

Τα πρόστιμα

Το πρόστιμο για τη μη στείρωση του κατοικιδίου μας είναι 1000 ευρώ ενώ όταν θα τεθεί σε ισχύ η υποχρέωση της αποστολής γενετικού υλικού στο ΕΦΑΓΥΖΣ, η ανακριβής αποστολή υλικού από κτηνίατρους επιφέρει πρόστιμο 2000 ευρώ. Σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης γίνεται αφαίρεση άδειας επαγγέλματος του κτηνίατρου για ένα μήνα.

Πρόστιμο 2000 ευρώ προβλέπεται και στην περίπτωση της αναληθούς καταχώρησης κτηνίατρου στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς περί στείρωσης ζώου ή αποστολής γενετικού υλικού.

Όσο για το γενετικό υλικό που θα λαμβάνεται από τα ζώα, αυτό θα διατηρείται για τουλάχιστον 12 χρόνια. Ο κηδεμόνας από την πλευρά του πρέπει να καταβάλει ηλεκτρονικό παράβολο 135 ευρώ καθώς και 15 ευρώ στον κτηνίατρο για τη λήψη του υλικού. Από την πληρωμή του παράβολου εξαιρούνται οι βοσκοί για τα τσοπανόσκυλα που χρησιμοποιούνται ως φύλακες στα κοπάδια.

Σχετικά άρθρα

Αυτά είναι τα καλύτερα προϊόντα για τον καθαρισμό των δοντιών του σκύλου σας

Οι τρόποι για να φροντίσετε αποτελεσματικά την στοματική υγιεινή του σκύλου σας

Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε και να καταστρέψετε τη σχέση με τη γάτα σας