Ιπτάμενος σκίουρος κάνει «τον ψόφιο κοριό» σε ξεκαρδιστικό βίντεο – Γιατί κάποια ζώα παριστάνουν τα πεθαμένα
Στέλλα Πανοπούλου
13/04/2024
Ένα βίντεο από το κανάλι @teacexsss στο Youtube, μας κάνει να ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια μήνες μετά τη δημοσίευσή του.
Στο βίντεο βλέπουμε έναν ιπτάμενο σκίουρο που ρίχνει κατά λάθος μια σκούπα στο πάτωμα και τρομάζει. Αφού φαίνεται να το σκέφτεται για λίγα δευτερόλεπτα, στη συνέχεια ο σκίουρος αποφασίζει να κάνει τον ψόφιο κοριό, και το πετυχαίνει με ιδιαίτερη μαεστρία, επιδεικνύοντας το ασύλληπτο ταλέντο του στην υποκριτική. Δεν ξαπλώνει απλώς στο πάτωμα, αλλά κάνει κάποια βήματα προς τη σκούπα, τη σηκώνει και την τοποθετεί πάνω στην κοιλιά του, μένοντας ακίνητος και φαινομενικά άψυχος.
Σαν κάθε ηθοποιός που σέβεται τον εαυτό του, ο σκίουρος θέλει να παίζει μπροστά σε κοινό. Γι’ αυτό και ανασηκώνει το κεφαλάκι του κάθε τόσο, κοιτώντας τον άνθρωπο που τραβάει το βίντεο και περιμένοντας να δει την αντίδρασή του. Όταν καταλαβαίνει ότι τον κοιτά, τόσο ο κηδεμόνας του – καθώς πρόκειται για οικόσιτο ιπτάμενο σκίουρο – όσο και η κάμερα, ξαπλώνει ξανά με τα πόδια του απλωμένα δεξιά κι αριστερά, προσποιούμενος ότι έχει χάσει κάθε επαφή με το περιβάλλον.
Μην κάνεις τον ψόφιο κοριό
Η επίγνωση της προσποίησης τέτοιου επιπέδου από ένα μικροσκοπικό ζωάκι μας μοιάζει κάτι μαγικό: μα υπάρχουν ζώα ηθοποιοί; Με ποιο σκοπό και πώς καταφέρνουν να το παίξουν πεθαμένα; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη συνήθεια. Πολλά ζώα, μεταξύ των οποίων θηλαστικά, έντομα, πτηνά και ερπετά, παρουσιάζουν αυτή τη συμπεριφορά για διάφορους λόγους. Η συμπεριφορά αυτή είναι πιο συνηθισμένη σε ζώα που βρίσκονται χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα, αλλά μπορούν να την εμφανίσουν και διάφοροι θηρευτές. Συνήθως, ένα ζώο παριστάνει το πεθαμένο όταν νιώσει ότι απειλείται – υπάρχουν μάλιστα και ζώα που αναδύουν μυρωδιά αποσύνθεσης.
Ας δούμε κάποια παραδείγματα ζώων που προσποιούνται τα πεθαμένα:
Φίδι: Κάποιες φορές, τα φίδια προσποιούνται τα πεθαμένα όταν νιώθουν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο. Υπάρχουν φίδια που “το παίζουν” ψόφια όταν οι υπόλοιποι αμυντικοί μηχανισμοί που διαθέτουν, όπως ο συριγμός και το φούσκωμα του δέρματος γύρω από το κεφάλι και τον λαιμό δεν λειτουργούν. Τα φίδια αυτά γυρνούν την κοιλιά τους προς τα πάνω και αφήνουν το στόμα τους να χάσκει με τη γλώσσα τους να κρέμεται απ’ έξω. Ακόμα, εκλύουν ένα δύσοσμο υγρό από τους αδένες τους για να απωθήσουν τους θηρευτές.
Οπόσουμ: Οι περισσότεροι θηρευτές που ψάχνουν για τροφή αποφεύγουν τα νεκρά ζώα που βρίσκονται σε αποσύνθεση. Έτσι, πολλά ζώα-θηράματα προσποιούνται τα πεθαμένα για να κρατήσουν τους θηρευτές μακριά τους. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το οπόσουμ, το οποίο έχει δώσει το όνομά του στην αγγλόφωνη φράση “playing opposum”, που σημαίνει ακριβώς αυτό: όταν απειλείται, το οπόσουμ μπαίνει σε κατάσταση σοκ. Ο καρδιακός παλμός του και ο ρυθμός της αναπνοής του μειώνονται καθώς χάνει την επαφή του με το περιβάλλον και το σώμα του ακινητοποιείται, κάνοντάς το να μοιάζει νεκρό. Ακόμα, το ζωάκι αυτό εκλύει ένα υγρό από τους πρωκτικούς του αδένες, η μυρωδιά του οποίου θυμίζει αποσύνθεση.
Έντομα και σεξουαλικός κανιβαλισμός: Τα αλογάκια της Παναγίας και κάποιες αράχνες αποτελούν παραδείγματα των εντόμων που “το παίζουν” νεκρά για να αποφύγουν τον σεξουαλικό κανιβαλισμό που αποτελεί συνηθισμένη κατάσταση μεταξύ διάφορων ειδών εντόμων.
Θηρευτές: Υπάρχουν ζώα-θηρευτές που χρησιμοποιούν την ίδια τεχνική για να πιάσουν θηράματα, όπως τα ψάρια Livingstoni cichlid, τα οποία ξαπλώνουν στον ωκεανό περιμένοντας να πλησιάσουν μικρότερα ψάρια για να τους επιτεθούν, και τα σκαθάρια Claviger testaceus που παριστάνουν τα πεθαμένα και τρώνε τις προνύμφες των μυρμηγκιών που τα μεταφέρουν στη φωλιά τους.
Εκπαιδευμένοι ηθοποιοί: Φυσικά, πολλά κατοικίδια – και μη – ζώα εκπαιδεύονται για να παριστάνουν τα πεθαμένα όταν οι κηδεμόνες τους προσποιούνται ότι τα πυροβολούν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο στόχος δεν είναι παρά η επιβράβευση με λαχταριστές λιχουδιές που τους υπόσχονται οι άνθρωποί τους.