Οι λόγοι που ο σκύλος σας δεν μπορεί να εκπαιδευτεί- Τι να κάνετε για αυτό
Μυρτώ Τζώρτζου
10/04/2024
Ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να εκπαιδευτούν όλοι σκύλοι. Άλλοι είναι πιο εύκολοι χαρακτήρες και μαθαίνουν γρήγορα τις εντολές, άλλοι πάλι θέλουν περισσότερο χρόνο. Για αυτό ο κατάλληλος εκπαιδευτής είναι η λύση.
Αποφασίσατε λοιπόν να βρείτε κάποιον ώστε να σας βοηθήσει στην εκπαίδευση του ζώου σας. Αν μάλιστα έχετε οι ίδιοι προσπαθήσει στο παρελθόν να μάθετε τον σκύλο σας πράγματα αλλά αυτό απέτυχε, τότε ξέρετε ότι η τελευταία σας ευκαιρία είναι ο άνθρωπος αυτός. Και ελπίζετε ότι όλα θα πάνε καλά.
Όμως μερικές εβδομάδες ή μήνες μετά δεν βλέπετε την πρόοδο που θέλατε. Ο σκύλος σας εξακολουθεί να γαβγίζει, να δαγκώνει, να ουρεί στο πάτωμα, να κλέβει φαγητό από τον πάγκο και να κάνει όλες τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές. Και λογικό είναι να αναρωτιέστε αν όλο αυτό είναι χάσιμο χρόνου.
Τι συμβαίνει λοιπόν; Μήπως ο εκπαιδευτής σας δεν ξέρει τι κάνει; Ή τελικά ο σκύλος σας είναι χαμένη υπόθεση;
Ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;
Δυστυχώς τις περισσότερες φορές που βλέπετε ότι η εκπαίδευση του σκύλου σας πηγαίνει άσχημα, να ξέρετε ότι το πρόβλημα δεν είναι ο εκπαιδευτής ή ο σκύλος σας αλλά εσείς.
Τα καλά νέα είναι ότι, όταν αναγνωρίζετε πού μπορεί να κάνετε εσείς λάθος, μπορείτε να κάνετε τα βήματα που χρειάζεστε για να κάνετε την εκπαίδευση του σκύλου σας να λειτουργήσει πραγματικά. Γιατί σε μια εκπαίδευση δεν είναι μόνο ο σκύλος και ο εκπαιδευτής αλλά και εσείς.
Ας δούμε λοιπόν τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι κηδεμόνες όταν εργάζονται με έναν εκπαιδευτή σκύλων και πώς να τα διορθώσουν:
1. Κάνετε τα δικά σας
Οι εκπαιδευτές ακούνε πολύ συχνά τη φράση: “κάναμε ακριβώς αυτό που μας είπατε να κάνουμε, αλλά δεν λειτούργησε”.
Μόνο που, όταν ο εκπαιδευτής ψάχνει περισσότερο αυτό το ”κάναμε ό,τι μας είπατε”, ανακαλύπτει ότι οι κηδεμόνες δεν έχουν κάνει ακριβώς ό,τι τους είπε – έχουν βάλει τη δική τους πινελιά στα πράγματα, έχουν αλλάξει το μάθημα ή έχουν αρχίσει να κάνουν τελείως τα δικά τους την ώρα της εκπαίδευσης.
Γι’ αυτό και τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά. Οπότε, τηρούμε όλες τις συμβουλές του εκπαιδευτή μας βήμα προς βήμα και δεν αλλάζουμε τίποτα.
2. Δεν αφιερώνετε αρκετό χρόνο
Είναι λογικό να μην προλαβαίνουμε να κάνουμε πράγματα λόγω του φορτωμένου καθημερινού προγράμματός μας. Και ενώ ο αρχικός σας ενθουσιασμός σάς έκανε να αφιερώσετε χρόνο για την εκπαίδευση του σκύλου σας, περνώντας ο καιρός το βρίσκετε όλο και πιο δύσκολο να αφιερώσετε αυτόν τον χρόνο. Και κάνετε εκπτώσεις στην εκπαίδευση του ζώου σας.
Αλλά το θέμα είναι το εξής: αν δεν βρείτε χρόνο για την εκπαίδευση του σκύλου σας, θα πρέπει να βρείτε χρόνο για να ψωνίσετε καινούργια παπούτσια επειδή εκείνος τα έφαγε, χρόνο για να καθαρίσετε τα ούρα από το πάτωμα, χρόνο για τα σκουπίδια που ανακάτεψε και σκόρπισε παντού στο σπίτι και πάει λέγοντας.
Οπότε, ανεξάρτητα από το πόσο απασχολημένοι είστε, αφιερώστε το σωστό χρόνο για την εκπαίδευσή του ζώου σας. Διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει εκπαίδευση.
3. Δεν είστε ειλικρινείς με τον εκπαιδευτή σας
Ο εκπαιδευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει – αλλά μόνο αν ξέρει τι έχει να κάνει.
Όταν σας λέει τι προετοιμασία πρέπει να κάνετε πριν δει εκείνος τον σκύλο σας και εσείς του λέτε ότι τα έχετε κάνει όπως σας τα είπε αλλά δεν είναι αλήθεια, τότε υπάρχει θέμα. Δυσκολεύετε τη ζωή του εκπαιδευτή και τη ζωή του ζώου σας. Και κατ’ επέκταση και τη δική σας.
Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με οποιαδήποτε θέμα που έχει να κάνει με την εκπαίδευση του ζώου σας, μην αμελήσετε να του το πείτε. Αν κάνατε κάτι που ίσως δεν έπρεπε, μην φοβάστε να μιλήσετε. Ο εκπαιδευτής σας είναι εκεί για να βοηθήσει, όχι για να σας κρίνει.
Όταν υπάρχει ειλικρίνεια ανάμεσα στον κηδεμόνα και τον εκπαιδευτή, τότε τα πράγματα δεν μπορούν παρά να πάνε πολύ καλά.
4. Δεν κάνετε ερωτήσεις
”Απλά δεν πιστεύαμε ότι ήταν τόσο σημαντικό”. Μια άλλη φράση που οι εκπαιδευτές σκύλων ακούνε πολύ.
Εάν ο εκπαιδευτής σας σάς ζητήσει να κάνετε κάτι που δεν σας φαίνεται πολύ σημαντικό, μπορεί εσείς να το παραλείψετε ή να δοκιμάσετε κάτι άλλο. Λάθος. Μην αφήνετε πράγματα που σας έχει πει και μην αυτοσχεδιάζετε. Η εκπαίδευση του σκύλου είναι συγκεκριμένη. Και να ξέρετε ότι τίποτα δεν σας λέει ο εκπαιδευτής που δεν είναι σημαντικό. Μην αποφασίζετε εσείς τι είναι σημαντικό και τι δεν είναι. Πάντα υπάρχει λόγος όταν σας λέει να κάνετε κάτι.
Επομένως αν δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί ζητάει κάτι, ή αν κάτι σας φαίνεται παράξενο ή ασήμαντο, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να τον ρωτήσετε. Τι πιο απλό από αυτό; Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να κάνουμε μια ερώτηση.
5. Μην αγνοείτε το ένστικτό σας
Τέλος έχετε στο μυαλό σας και αυτό: Αν, για παράδειγμα, ο εκπαιδευτής σας σάς λέει να κάνετε πράγματα που πραγματικά σας αναστατώνουν – δεν χρειάζεται να τα κάνετε. Εάν σας λέει ότι πρέπει να τιμωρήσετε τον σκύλο σας και άλλα παρόμοια, που πιστεύετε ότι δεν θα κάνουν καλό στο ζώο σας, μην τα κάνετε. Και βρείτε άλλον εκπαιδευτή. Καμιά φορά το ένστικτό μας μάς λέει πολλά.
Έτσι, εάν συνεργάζεστε με έναν εκπαιδευτή και το μυαλό και η καρδιά σας σάς λένε ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι δεν είναι η σωστή επιλογή για εσάς, είναι εντάξει να ακούσετε το ένστικτό σας και να βρείτε έναν εκπαιδευτή που σας ταιριάζει καλύτερα. Η καλή σχέση του κηδεμόνα με τον εκπαιδευτή έχει μεγάλη σημασία για να πετύχει η εκπαίδευση του ζώου σας.