string(0) ""

Σκύλοι και χαρτιά: Όταν ο τετράποδος φιλαράκος σας εκτονώνεται στην εφημερίδα

Στέλλα Πανοπούλου

04/04/2024

Photo: Shutterstock

Σίγουρα θα έχετε ακούσει – ή χρησιμοποιήσει, στο σχολείο – τη δικαιολογία “μου έφαγε ο σκύλος την εργασία”.

Το ζήτημα που προκύπτει και το οποίο δεν συζητάμε αρκετά, όμως, είναι ότι, κάποιες φορές, ο φοβισμένος μαθητής μπορεί να λέει την απόλυτη αλήθεια.

Πολλά σκυλάκια εμφανίζουν την κακή συνήθεια να ξεσκίζουν χαρτί, ή ακόμα και να το τρώνε – κάτι που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο. Ποιοι είναι οι λόγοι, όμως, που τα οδηγούν σε αυτή τη συμπεριφορά, και τι μπορείτε να κάνετε για να τη σταματήσετε;

Γιατί μπορεί ο σκύλος μου να ξεσκίζει χαρτιά;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί ο σκύλος σας να ξεσκίζει χαρτιά. Αρχικά, αν έχετε χρησιμοποιήσει ένα χαρτομάντιλο για να σκουπίσετε το στόμα, τη μύτη, ή τα χέρια σας, μπορεί να ελκύει τον σκύλο σας η μυρωδιά που έχετε αφήσει πάνω του.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο μπορεί ο σκύλος σας να σκίζει χαρτιά με μανία, είναι η πλήξη ή το άγχος. Αν ένας σκύλος δεν έχει στο περιβάλλον του αρκετά ερεθίσματα (π.χ. παιχνίδια), μπορεί να καταλήξει να εκτονώνεται πάνω στην εφημερίδα σας ή στο χαρτί υγείας. Αν, απ’ την άλλη, ο σκύλος σας καταπίνει το χαρτί, ενδέχεται να πάσχει από pica, μια νόσο που οδηγεί τα ζώα (ή τους ανθρώπους) στην κατάποση μη βρώσιμων αντικειμένων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα συμπεριφοράς και όχι για κάποια οργανική ασθένεια.

Τις περισσότερες φορές, όμως, η απάντηση είναι πιο απλή: το να ξεσκίζει χαρτιά ο σκύλος σας έχει πλάκα. Τον διασκεδάζει. Γνωρίζουμε ότι αυτή η απάντηση μπορεί να σας σπάσει λίγο στα νεύρα – “Ο σκύλος μου μού ξέσκισε το αγαπημένο μου βιβλίο γιατί έτσι περνάει καλά”; Και όμως, κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Τι να κάνουμε, τα αγαπάμε αυτά τα πλάσματα, κι ας μας κάνουν κάποιες φορές να χάνουμε το μυαλό μας.

Είναι επικίνδυνα τα χάρτινα προϊόντα για τον σκύλο μου;

Πολλά σκυλάκια δεν τρώνε το χαρτί με το οποίο παίζουν – τους αρκεί η ευχαρίστηση που τους δίνει το σκίσιμο. Υπάρχουν, όμως, σκυλάκια που μπορεί να καταπιούν χαρτομάντηλα ή χαρτί υγείας. Σε μικρές ποσότητες, το χαρτί θα περάσει απλά από την πεπτική οδό του σκύλου σας. Σε περίπτωση, όμως, που ο σκύλος σας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα χαρτιού, υπάρχει περίπτωση να “κολλήσει” σε κάποιο σημείο της πεπτικής οδού, ή να προκαλέσει έμφραξη στο έντερό του. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση η οποία απαιτεί χειρουργείο.

Επίσης, η κατάποση χαρτιού παρουσιάζει κίνδυνο τοξικότητας αν το χαρτί είναι καλυμμένο με κάποιο καθαριστικό προϊόν ή με κάποια άλλη τοξική ουσία. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε και να πετάτε κατευθείαν στα σκουπίδια τα χρησιμοποιημένα χαρτιά, ειδικά αν ο σκύλος σας έχει την τάση να παίζει με αυτά και να τα βάζει στο στόμα του.

Πώς να σταματήσετε τον σκύλο σας από το να τρώει χαρτί

Ο καλύτερος τρόπος να σταματήσετε τον σκύλο σας από το να τρώει ή να ξεσκίζει χαρτιά, είναι να μην τα αφήνετε ποτέ προσβάσιμα. Οι σκύλοι συχνά παίζουν με τα σκουπίδια. Μπορεί να αναποδογυρίζουν τον κάδο και να τα ρίχνουν έξω, να μασουλάνε συσκευασίες φαγητών ή χρησιμοποιημένα χαρτιά. Επιλέξτε έναν κάδο που κλείνει ερμητικά με αυτόματο καπάκι, ή βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν έχει πρόσβαση στο σημείο που είναι ο κάδος. Όσο για το χαρτί υγείας, υπάρχουν ειδικές θήκες που καλύπτουν πλήρως τα ρολά, εμποδίζοντας τον σκύλο σας από το να το φάει – ή να το στρώσει σαν μοκέτα σε όλο το σπίτι.

Όσον αφορά στην αποθάρρυνση ανεπιθύμητων και καταστροφικών συμπεριφορών, υπάρχει η επιλογή της εκπαίδευσης ελέγχου παρορμητικότητας. Επιβραβεύετε τον σκύλο σας με λιχουδιές όταν βρίσκεται μακριά από τα επίμαχα αντικείμενα. Έτσι, θα μάθει ότι πρέπει να περιμένει τις οδηγίες σας για να φάει λιχουδιά, και όχι να ακολουθεί τις παρορμήσεις του.

left arrow
right arrow

Ακόμα, είναι πολύ χρήσιμο να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να υπακούει στην εντολή “Άστο”, ώστε να αφήνει κάποιο αντικείμενο από το στόμα του όταν του το υποδεικνύετε.

Χρησιμοποιώντας πορτάκια για μωρά ή κλείνοντας τις πόρτες, μπορείτε να κρατήσετε τον σκύλο σας έξω από τα δωμάτια όπου βρίσκονται τα πιο επικίνδυνα υλικά.

Αν επιθυμείτε να παίξετε μαζί με τον σκύλο σας χρησιμοποιώντας χαρτί με ασφάλεια, μπορείτε να δημιουργήσετε με αυτό διαδραστικά παιχνίδια – για παράδειγμα, βάζοντας λιχουδιές μέσα σε μία κούτα, κλείνοντάς την με κολλητική ταινία, και κάνοντας τρύπες ώστε να μπορέσει ο σκύλος σας να τη διαλύσει όσο πιο γρήγορα μπορεί.

Συχνά, οι κηδεμόνες – άθελά τους – χρησιμοποιούν μια τεχνική που φέρνει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα: κυνηγούν τον σκύλο γύρω γύρω στο σπίτι, ή του φωνάζουν να αφήσει κάτω αυτό που έπιασε. Η προσοχή που λαμβάνουν εκείνη την ώρα τα σκυλάκια μπορεί να αυξήσει την αίσθηση της αξίας του αντικειμένου στα μάτια τους, με αποτέλεσμα μετά να μην μπορείτε να τους το πάρετε με τίποτα.

Αντ’ αυτού, προτιμήστε να αγνοήσετε αυτή τη συμπεριφορά (εκτός αν ο σκύλος σας καταπίνει το χαρτί, ή αν το χαρτί είναι καλυμμένο με κάποια τοξική ουσία) και να αφαιρέσετε το χαρτί από τον χώρο όταν ο σκύλος σας δεν προσέχει.

Σχετικά άρθρα

Αυτά είναι τα καλύτερα προϊόντα για τον καθαρισμό των δοντιών του σκύλου σας

Οι τρόποι για να φροντίσετε αποτελεσματικά την στοματική υγιεινή του σκύλου σας

Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε και να καταστρέψετε τη σχέση με τη γάτα σας