string(0) ""

Πώς να εντάξετε ομαλά ένα 2ο σκύλο στην οικογένειά σας

Κωνσταντίνα Μάλλιου

30/06/2023

Photo: Unsplash

Ήρθε η ώρα που αποφασίσατε να υιοθετήσετε έναν ακόμα γούνινο φίλο και προβληματίζεστε πώς θα κάνετε ομαλή αυτή την ένταξη ώστε να μη δημιουργηθούν εντάσεις με τον πρώτο σκύλο σας.

Είναι σίγουρο ότι αυτά τα δύο τετράποδα πλασματάκια – ή και τρία, εξαρτάται πόσα κατοικίδια έχετε υιοθετήσει πριν από το νέο αυτό μέλος της οικογενείας- θέλετε να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους, να μη δημιουργηθεί το συναίσθημα της ζήλιας σε κανένα και να μη νιώσουν λεπτό ότι παραμελείτε κάποιο.

Είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να σχεδιάσετε και να διαχειριστείτε τις πρώτες συναντήσεις μεταξύ των κατοικιδίων σας και να βεβαιωθείτε ότι κάθε ζωάκι έχει το χώρο και το χρόνο που του χρειάζεται.

Μπορεί να χρειαστείτε λιγότερο ή περισσότερο χρόνο να για χτιστούν επιτυχημένες σχέσεις μεταξύ των σκύλων σας, ανάλογα με το χαρακτήρα τους, όμως με το σωστό προγραμματισμό και με περίσσια υπομονή είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρετε.

Πριν την πρώτη γνωριμία

Προτού φέρετε σπίτι το νέο μέλος της οικογένειάς σας, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσετε ότι κάθε σκύλος θα έχει τα δικά του υπάρχοντα. Ακόμα και αν ο πρώτος σκύλος σας δεν ήταν ποτέ κτητικός με τα πράγματά του, δεν μπορείτε να ξέρετε πώς θα αντιδράσει μόλις δει έναν ακόμα σκύλο στο σπίτι που μέχρι τώρα θεωρούσε δικό του.
Φροντίστε να έχετε προμηθευτεί διαφορετικά μπολ φαγητού και νερού, τα οποία καλό είναι να τα τοποθετήσετε σε διαφορετικά δωμάτια για να μη νιώσουν ζήλια και κτητικότητα και να μη διαπληκτιστούν για τη διεκδίκησή τους.
Οι σκύλοι νιώθουν ευάλωτοι όταν κοιμούνται, οπότε είναι υψίστης σημασία η θέση που θα τοποθετήσετε τα κρεβάτια τους. Καλό θα ήταν να βρίσκονται σε ξεχωριστό μέρος για να μπορούν να αποσυρθούν όταν θέλουν να ηρεμήσουν. Μην κάνετε διακρίσεις όσον αφορά και τον τύπο του κρεβατιού και προσπαθήστε να έχετε παρόμοια για να μη ζηλεύει ο ένας τον άλλον.
Επίσης, προμηθευτείτε αρκετά παιχνίδια για να υπάρχει ποικιλία. Φροντίστε ωστόσο τις πρώτες φορές να βρίσκεστε στο χώρο για να προσέχετε τα σκυλάκια σας καθώς μπορεί να γίνουν αρκετά διεκδικητικά με νέα αντικείμενα και να τσακωθούν. Όταν λείπετε από το σπίτι, καλό θα είναι να μην αφήνετε τα παιχνίδια μαζί τους για να αποφύγετε καβγάδες. Αφού συνηθίσουν την συνύπαρξή τους, προγραμματίζετε ξανά τι θα κάνετε και με αυτό το θέμα αναλόγως τη σχέση που έχουν αναπτύξει.

Η πρώτη γνωριμία

Αν είναι δυνατόν, πραγματοποιήστε τουλάχιστον μία συνάντηση μεταξύ των σκύλων σας προτού φέρετε το νέο κουτάβι σπίτι. Εδώ θα χρειαστείτε και τη βοήθεια κάποιου συγγενή ή φίλου για να κρατάει ένα από τα δύο ζωάκια.
Η αρχική γνωριμία θα πρέπει να γίνει σε ουδέτερο έδαφος, όπως ένα πάρκο.
Καλό είναι να αποφύγετε την πρώτη συνάντηση των σκύλων στο σπίτι ή ακόμα και στην αυλή του σπιτιού σας, καθώς ο υπάρχον σκύλος σας μπορεί να γίνει κτητικός και επιθετικός.
Οι ανοιχτοί χώροι είναι ιδανικοί διότι υπάρχουν πολλές εικόνες και ήχοι που μπορεί να αποσπούν την προσοχή των σκύλων και να τους αποτρέψουν από πιθανό καβγά.
Προσπαθήστε να έχετε τα λουριά τους χαλαρά για να μη νιώθουν ότι τους περιορίζετε και αφήστε να μυριστούν, να παίξουν ή ακόμα και να αγνοήσουν ο ένας τον άλλον. Μόνο αν είναι έτοιμοι να τσακωθούν πρέπει να παρέμβετε, χωρίς να τους απομακρύνετε αλλά απλά κουνώντας μια λιχουδιά για να τους αποσπάσετε την προσοχή από τον επικείμενο καβγά.
Η αρχική αλληλεπίδραση θα πρέπει να είναι σύντομη. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνάντησης δοκιμάστε να πάτε μια μικρή βόλτα μαζί. Αν όλα πάνε καλά, είναι καιρός να συναντηθούν τα αγαπημένα σας κατοικίδια και στο σπίτι.
Να θυμάστε ότι τα αγαπημένα σας σκυλάκια θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να δημιουργήσουν ένα δεσμό μεταξύ τους και να νιώσουν άνετα το ένα με την παρουσία του άλλου. Φυσικά αυτό εξαρτάται από το χαρακτήρα κάθε σκύλου. Μπορεί να γίνουν αμέσως οι καλύτεροι φίλοι αλλά μπορεί και να μη συμπαθήσουν καθόλου ο ένας τον άλλον, οπότε εσείς πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο.

Η ένταξη στο νέο σπίτι

Έπειτα λοιπόν από μια επιτυχημένη πρώτη γνωριμία, ήρθε η ώρα να φέρετε το νέο μέλος της οικογενείας στο καινούργιο του σπίτι. Προτιμήστε να πάτε πρώτα μια βόλτα με τα σκυλάκια σας και μετά να περπατήσετε προς το σπίτι σαν να μην έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Αν έχετε αυλή, αφήστε τα να παίξουν λίγο εκεί και μετά να μπουν στο σπίτι. Πάντα πρέπει να τα επιβλέπετε γιατί κάποιες φορές μπορεί να γίνουν απρόβλεπτα.
Μόλις έρθει η ώρα να μπείτε μέσα, αφήστε πρώτα το σκύλο σας, που μένει ήδη εκεί, να μπει και ύστερα κρατώντας με το λουράκι του το νέο σας κουτάβι αφήστε το να εξερευνήσει κι αυτό το καινούργιο του σπιτικό. Εάν ο πρώτος σας σκύλος επιδείξει φιλικούς τρόπους, μπορείτε να αφαιρέστε το λουρί του δεύτερου σκύλου. Εάν όμως δείξει επιθετικότητα και κτητικότητα, είναι καλύτερο να κρατήσετε τα σκυλάκια σας λίγο χωριστά μέχρι να προσαρμοστούν.

Οι πρώτες εβδομάδες

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διατηρήσετε τη ρουτίνα σας όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική και ίδια με πριν αλλάξουν οι συνθήκες. Όταν είναι η ώρα του φαγητού, προτιμήστε να τρώνε σε ξεχωριστό δωμάτιο για να μην υπάρχει άγχος για κανένα από τα δύο. Καλό είναι να βάζετε φαγητό πρώτα στο σκύλο που είχατε και μετά στο νέο μέλος της οικογένειας για να μη νιώσει ο πρώτος απειλή.
Διατηρήστε σταθερές τις ώρες που πηγαίνετε βόλτα ή παίζετε παιχνίδια και βεβαιωθείτε ότι δίνετε και στους δύο σας σκύλους την απαραίτητη προσοχή αλλά και άφθονη αγάπη.
Ειδικά τις δύο με τρεις πρώτες βδομάδες παρατηρήστε και επιβλέψτε στενά τις αλληλεπιδράσεις των κατοικιδίων σας ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις αλλά και να κατανοήσετε καλύτερα τι πρέπει να κάνετε διαφορετικά για να πετύχετε μια καλή σχέση μεταξύ τους, αν φυσικά πρέπει να κάνετε κάτι και δεν είναι όλα ομαλά.
Αν παρατηρήσετε κάποια σημάδια, όπως για παράδειγμα γρυλίσματα, σπασμωδικές κινήσεις, επίδειξη δοντιών ή ανασηκωμένο τρίχωμα, σημαίνει ότι τα αγαπημένα σας κατοικίδια είναι μάλλον έτοιμα να συγκρουστούν οπότε πρέπει να είστε έτοιμοι να παρέμβετε.
Αποφύγετε να αφήνετε τους σκύλους σας μόνους τους μέχρι να είστε σίγουροι ότι νιώθουν άνετα μεταξύ τους. Ενισχύστε τη θετική συμπεριφορά με πολλές νόστιμες λιχουδιές.
Με την πάροδο του χρόνου, τα σκυλάκια σας, αν δεν γίνουν κολλητοί, θα μάθουν έστω να ανέχονται ο ένας τον άλλον. Αν ωστόσο εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα συμπεριφοράς και προσαρμογής, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού στη συμπεριφορά των ζώων ή ενός εκπαιδευτή.

Το συναίσθημα του να είστε κηδεμόνας ενός σκύλου είναι απίστευτα συναρπαστικό οπότε είναι λογικό να θέλετε να υιοθετήσετε ένα ακόμα κουτάβι.
Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται αρκετή υπομονή και χρόνο αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα θα διευκολύνετε την ένταξη του νέου μέλους στο σπιτικό σας. Ευτυχώς υπάρχουν και οι ειδικοί να απευθυνθείτε για βοήθεια αν δεν τα καταφέρετε μόνοι σας.

Ό,τι και να γίνει σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια που θέλετε να μεγαλώσετε κι άλλο την οικογένειά σας!

Σχετικά άρθρα

Τα do’s and dont’s που ισχύουν για τις λιχουδιές του κατοικίδιου και τον τρόπο που τις δίνετε

Έχει το φαγητό την ίδια γεύση για εμάς και για τα ζώα; Δείτε από τι καθορίζεται

Δείτε αν επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας αγγούρι