string(0) ""

Οι 3 λόγοι που οι γάτες αμέσως μετά το φαγητό καθαρίζουν καλά το σώμα τους

Μυρτώ Τζώρτζου

15/01/2025

Photo: Shutterstock

Μόλις έχετε τελειώσει το γεύμα σας. Σηκώνεστε από το τραπέζι, τεντώνεστε και το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό είναι να χαλαρώσετε. Τι κάνει όμως η γάτα σας σε ανάλογη περίπτωση;

Η τετράποδη αυτή κυρία έχει κάτι άλλο να κάνει πριν χαλαρώσει. Τι είναι αυτό; Ένα καλό μπάνιο σε όλο της το σώμα. Ξεκινάει πρώτα με τα πόδια και το κεφάλι και μετά καθαρίζει και το υπόλοιπο το σώμα της.

Οι γάτες παίρνουν την περιποίηση του τριχώματός τους στα σοβαρά – τόσο σοβαρά που η μέση γάτα ξοδεύει έως και το 50% του χρόνου που είναι ξύπνια περιποιούμενη τον εαυτό της.

Γιατί λοιπόν οι γάτες αρχίζουν να καθαρίζουν το σώμα τους αμέσως μετά το φαγητό τους, παρόλο που τα πόδια τους καθώς τρώνε συνήθως δεν αγγίζουν την τροφή; Οι 3 λόγοι που ακολουθούν θα σας λύσουν την απορία.

1. Ένστικτο ασφάλειας

Η φυσική τάση της γάτας σας να περιποιείται τον εαυτό της μετά το φαγητό πηγάζει από το ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Στην άγρια φύση, οι γάτες έπρεπε να προστατευθούν από τους θηρευτές. Ένα νόστιμο γεύμα που μόλις απόλαυσε μια γάτα θα μπορούσε να προσελκύσει ένα αρπακτικό, αν η μυρωδιά του φαγητού παρέμενε πάνω της. Η διαδικασία αυτή πλυσίματος αφαιρεί τα υπολείμματα τροφής που μυρίζουν και έτσι βοηθά στην αποφυγή προσέλκυσης των επικίνδυνων αρπακτικών.

Εδώ μπορεί να αναρωτηθείτε γιατί αυτό το κάνει και μια γάτα που βρίσκεται μέσα στο σπίτι μακριά από αρπακτικά και άλλους κινδύνους. Η απάντηση είναι μία: Γιατί λειτουργεί το ένστικτο, το οποίο εξακολουθεί να της λέει να καθαρίσει το σώμα της μετά από ένα γεύμα.

2. Μαρκάρουν την περιοχή τους

Οι γάτες πάντα θέλουν να σηματοδοτήσουν την περιοχή τους επιθυμώντας να δείξουν ότι είναι οι αρχηγοί. Όταν μάλιστα υπάρχουν και άλλες γάτες στο σπίτι αυτό είναι συνήθως και πιο έντονο.

Έτσι καθώς περιποιούνται τον εαυτό τους, αφήνουν πίσω τους το άρωμά τους στο τρίχωμα, που είναι ένα από τα είδη μαρκαρίσματος. Και αυτή επίσης είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά που είναι βαθιά ριζωμένη στις γάτες, καθώς πρόκειται από τη φύση για εδαφικά ζώα.

3. Θέλουν να είναι καθαρές

Εν αρχή η καθαριότητα. Στις γάτες αρέσει να είναι πολύ καθαρές και στεγνές. Δεν θέλουν τίποτα πάνω στο πολύτιμο τρίχωμά τους, στην υπέροχη γούνα τους. Το φαγητό όμως μπορεί- έστω και ελάχιστα- να τις λερώσει. Ε, δεν το θέλουν με τίποτα αυτό. Και ξεκινάνε το μπάνιο.

Εμείς λοιπόν μπορεί να είμαστε μια χαρά μετά το φαγητό μας, η γάτα μας όμως αισθάνεται βρώμικη. Οπότε το μπανάκι θα ”διορθώσει” το πρόβλημα. Η διατήρηση της καθαριότητας επίσης είναι ευεργετική για τις γάτες με πολλούς τρόπους.

left arrow
right arrow

Πόση όμως περιποίηση είναι φυσιολογική;

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσέξετε τα εξής: Αν η γατούλα σας καθαρίζεται πολύ περισσότερο από το κανονικό ή φαίνεται να γλείφει και να δαγκώνει ένα συγκεκριμένο σημείο, τότε μπορεί να έχει κάποιο πρόβλημα.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε τη γούνα και το δέρμα της για τυχόν τσιμπήματα, πληγές, ή κοκκινίλες. Ακόμα και αν δεν εντοπίσετε κάτι, το σωστό είναι να την πάτε στον κτηνίατρό σας. Εκεί θα του πείτε για τις αλλαγές στη συμπεριφορά της ώστε να μπορείτε να αποκλείσετε ένα ιατρικό ζήτημα, όπως αλλεργίες ή και μια ασθένεια.

Αν δεν βρεθεί κάποιο παθολογικό πρόβλημα, τότε μπορεί ο υπερβολικός καλλωπισμός να είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης του στρες, που μπορεί να έχει το ζώο σας για διάφορους λόγους. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η περιποίηση του τριχώματος είναι μια σημαντική διέξοδος για την αντιμετώπιση του στρες. Εμείς συχνά όταν έχουμε στρες χτυπάμε νευρικά το πόδι μας ή κάνουμε διάφορα άλλα, όπως να τρώμε τα νύχια μας.

Αυτό λοιπόν που έχετε εσείς να κάνετε είναι να δείτε πόσο συχνά περιποιείται η γάτα το σώμα της για να καταλάβετε αν υπάρχει αλλαγή στη συχνότητα περιποίησης ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα το συντομότερο δυνατό. Κατά τα άλλα, αφήστε τη να κάνει το μπανάκι της και μην την ενοχλείτε.

Σχετικά άρθρα

Βόλτες στην εξοχή- Τι να κάνετε αν δείτε μια χελώνα να προσπαθεί να περάσει τον δρόμο

Ζώα και πυροτεχνήματα: Οι λόγοι που λέμε όχι σε αυτή τη διασκέδαση

Οι 4 σοβαροί κίνδυνοι που έχει ο σκύλος σας όταν πηγαίνετε ταξίδι με το αυτοκίνητο