string(0) ""

Τι δεν γνωρίζετε (αλλά πρέπει) για τα teacup σκυλάκια- Η αλήθεια πίσω από την εκτροφή τους

Μυρτώ Τζώρτζου

25/03/2024

Photo: Shutterstock

Τα μικροσκοπικά σκυλάκια, τα λεγόμενα σκυλάκια τσέπης ή handbag ή teacup, όπως είναι πιο γνωστά, (χωράνε σε φλιτζάνι τσαγιού), έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή την τελευταία δεκαετία. Οι σταρ του Χόλιγουντ, κυρίως οι γυναίκες, δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτά ποζάροντας καθημερινά μαζί τους στις βόλτες τους έχοντάς τα μέσα στις πανάκριβες Channel τσάντες τους.

Τα teacup σκυλιά είναι μια μικρογραφία μιας φυλής που είναι ήδη μικρή, όπως Pomeranians, Chihuahuas, Yorkies, Poodle mixes κ.λπ.

Αλλά πώς διασταυρώνονται τα συγκεκριμένα σκυλάκια; Και τι συμβαίνει ακριβώς με αυτά; Δυστυχώς πολλά και συνήθως άσχημα. Από ανήθικες πρακτικές αναπαραγωγής έως προβλήματα υγείας, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν πάρετε ένα τέτοιο σκυλάκι.

Τι είναι τα teacup dogs;

Εξ ορισμού, τα teacup dogs είναι τόσο μικρά που συνήθως ζυγίζουν κάτω από 5 κιλά. Εκτρέφονται από τα μικρότερα σκυλιά σε μια γέννα και μπορούν να πωληθούν για χιλιάδες δολάρια.

Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει τέτοια επίσημη αναγνωρισμένη φυλή. Είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να δείξει ένα κουτάβι που είναι μικρότερο από το συνηθισμένο. Το γεγονός ότι τα teacup σκυλάκια δεν είναι επίσημη φυλή, καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχουν επίσημοι κανονισμοί ή οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν στην αναπαραγωγή τους. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει- αν όχι να μας αποτρέπει να τα επιλέξουμε.

Οι περισσότερες τεχνικές εκτροφής των teacup σκύλων είναι ανήθικες

Δυστυχώς, επειδή τα σκυλιά αυτά είναι πολύ δημοφιλή-κυρίως στο εξωτερικό και στο Hollywood φυσικά- και πωλούνται τόσο πολύ, πολλοί εκτροφείς θα καταφύγουν σε τακτικές αναπαραγωγής που είναι επικίνδυνες και ανθυγιεινές τόσο για τη μητέρα όσο και για τα κουτάβια που γεννιούνται. Για παράδειγμα τα σκυλάκια αυτά θα τα υποσιτίσουν ώστε να σταματήσουν την ανάπτυξή τους για να παραμείνουν μικρά.

Ένα teacup σκυλί, λόγω της μεγάλης ζήτησης, εκτρέφεται χωρίς όρια από πολλούς εκτροφείς, οι οποίοι παίζουν στην κυριολεξία με τη γενετική αδιαφορώντας για τους κανόνες, με αποτέλεσμα το ζωάκι αυτό να περάσει τη συχνά μικρή ζωή του με πολλά προβλήματα υγείας και υποφέροντας από πόνους.

Επιπλέον ο τοκετός είναι δύσκολος για ένα μικρό σκυλί, ενώ ο υποσιτισμός συχνά οδηγεί σε μια σειρά από προβλήματα υγείας που παραμένουν σε όλη τους τη ζωή. Κανένας σκύλος κάτω των 2,5 κιλών δε θα πρέπει να ζευγαρώνει. Και καταλαβαίνουμε τους λόγους.

Και ο κηδεμόνας πώς θα ξέρει τι ζώο παίρνει; Δεδομένου ότι τα σκυλιά αυτά πωλούνται συχνά σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων, οι άνθρωποι δεν μπορούν ποτέ να δουν από πού προέρχονται και ως εκ τούτου, αυτή η σκληρή πρακτική αναπαραγωγής συνεχίζεται. Αγοράζοντας από ένα κατάστημα κατοικίδιων ζώων, υποστηρίζετε τα γνωστά-συχνά παράνομα και γνωστά για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων- puppy mills όπου εκείνοι που τα έχουν, οι εκτροφείς δηλαδή, δεν βλέπουν αυτά τα ζώα ως ζωντανά πλάσματα αλλά τα θεωρούν ως έναν τρόπο να κερδίσουν χρήματα. Και εδώ δεν υπάρχουν ηθικοί κανόνες.

Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το μέγεθος και την αναπαραγωγή ενός teacup σκύλου

Η χωρίς κανόνες αναπαραγωγή και η ανεπαρκής ανάπτυξη, τις περισσότερες φορές, οδηγούν σε μικρότερη διάρκεια ζωής ένα τέτοιο σκυλάκι και μια ζωή γεμάτη με χρόνιες παθήσεις. Μερικά από τα πιο κοινά προβλήματα υγείας που εμφανίζουν αυτά τα σκυλιά είναι:

Καρδιακές ανωμαλίες

Αναπνευστικά προβλήματα

Πεπτικά προβλήματα

Επιληψία

Υπογλυκαιμία

Τύφλωση

Εγκεφαλικά προβλήματα όπως ο υδροκεφαλισμός

Ασθένειες δοντιών και ούλων

Εξαρθρήματα επιγονατίδας

Αρθρίτιδα

Λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τους, τα σκυλιά αυτά μπορούν επίσης να προσπαθήσουν πολύ για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους και συχνά πρέπει να φορούν πουλόβερ για να κρατηθούν ζεστά το χειμώνα. Το μικροσκοπικό τους ανάστημα σημαίνει επίσης ότι τα οστά τους είναι πιο πιθανό να σπάσουν και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους μπορεί να πέσουν σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα από την απώλεια μόνο ενός γεύματος. Και όταν μεταφέρονται στους κτηνιάτρους, το μικροσκοπικό τους μέγεθος τα καθιστά πολύ πιο δύσκολο να χειρουργηθούν ή να αντιμετωπιστούν ιατρικά.

Τέλος υπάρχει περίπτωση να μην μπορούν να πάνε ούτε βόλτα, ακόμα και να πέσουν από μια καρέκλα ή έναν καναπέ και να τραυματιστούν.

Έτσι το ερώτημα που πρέπει να προκύψει αν έχουμε στο μυαλό μας να πάρουμε ένα τέτοιο σκυλάκι είναι: Θέλουμε ένα σκύλο να χωράει στην τσάντα μας και να ανεβάζουμε με αυτόν φωτογραφίες στο Instagram ή ένα σκύλο που μπορεί να ζήσει μια κανονική ζωή με υγεία;

Σχετικά άρθρα

Αιγυπτιακές Γάτες Μάου: 6 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδή

Μήπως ο σκύλος σας δεν σας συμπαθεί αρκετά; Πώς θα το καταλάβετε

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό