string(0) ""

Γιατί αρέσει στη γάτα σας να κάθεται στον ώμο σας

Στέλλα Πανοπούλου

26/03/2024

Photo: Shutterstock

Εσείς έχετε στο σπίτι μια γάτα-παπαγάλο;

Αναφέρομαι στις γάτες που αγαπούν να στέκονται στον ώμο του κηδεμόνα τους, σαν παπαγάλοι πειρατών. Μην κάνετε το λάθος να σκύψετε… αν έχετε μια τέτοια γάτα θα σηκωθείτε αναπόφευκτα με ένα βαρίδι να στερεώνεται πάνω σας μπήγοντας τα γαμψά νυχάκια του μέσα στο δέρμα σας. Δεν έχει σημασία αν η γάτα σας είναι 2,5 ή 6 κιλά. Αν της αρέσει να σκαρφαλώνει στον ώμο σας, τότε δύσκολα θα την σταματήσετε.

Φυσικά, το αν και κατά πόσο μια γάτα επιθυμεί να σκαρφαλώσει στον ώμο σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία και η φυσική της κατάσταση. Οι νεαρές γάτες λατρεύουν να πηδούν και να στέκονται πάνω στον ώμο του κηδεμόνα τους, ενώ οι πιο ηλικιωμένες γάτες δεν έχουν την ίδια ενέργεια.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε γατούλα είναι διαφορετική. Για κάποιες, το να πηδήξουν από κάποιο έπιπλο πάνω στον ώμο σας είναι μια απόλυτα φυσιολογική κίνηση. Κάποιες άλλες γάτες, όμως, δεν θα νιώσουν την επιθυμία να το κάνουν.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, όμως, για ποιο λόγο μπορεί να αρέσει στη γάτα σας τόσο πολύ να ατενίζει τον κόσμο από το ύψος του κεφαλιού σας; Ας δούμε κάποιους λόγους που μπορεί να την ωθούν σε αυτή την αστεία συμπεριφορά που αυτομάτως σας καθιστά κουρσάρο των εφτά θαλασσών:

1. Θέλει την αμέριστη προσοχή σας

Οι γάτες είναι ιδιαίτερα παρατηρητικά ζώα και μπορούν να αντιληφθούν ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι να τραβήξουν την προσοχή σας. Η στάση αυτή μπορεί να τις βοηθά να σας “παγιδεύσουν” έτσι ώστε να μην μπορείτε να δώσετε προσοχή σε τίποτε άλλο. Κάθε φορά, μάλιστα, που η γάτα σας καταφέρνει να κερδίσει την προσοχή σας με τη βοήθεια κάποιας συμπεριφοράς, η συμπεριφορά αυτή ενισχύεται.

2. Της αρέσει το ύψος/η θέα

Στις γάτες αρέσουν οι κάθετοι χώροι που βρίσκονται σε μεγάλο ύψος. Το να κάθεται η γάτα σας στον ώμο σας της επιτρέπει να επιτηρεί τον χώρο πανοραμικά. Αν η γάτα σας κάθεται στον ώμο σας χωρίς να φαίνεται να επιθυμεί οποιαδήποτε αλληλεπίδραση μαζί σας, ενδέχεται απλά να της αρέσει η θέα από ένα σημείο ψηλότερο από το πάτωμα.

3. Αναζητά ζεστασιά

Οι γάτες λατρεύουν τα ζεστά σημεία-φωλίτσες όπου μπορούν να κουλουριαστούν και να ξεκουραστούν. Μπορεί ο ώμος σας να μην είναι το πιο άνετο κρεβάτι ή καρέκλα του κόσμου, αλλά ενδέχεται να προσελκύει τη γάτα σας. Φανταστείτε τον εαυτό σας σαν ένα ψηλό, θερμαινόμενο έπιπλο. Δεν σας αρέσει να σας αντιμετωπίζουν έτσι; Η γάτα σας δεν ενδιαφέρεται και πολύ γι’ αυτό. Ειδικά αν είναι μικρόσωμη ή μωρό γατάκι, μπορεί να δυσκολευτείτε να τη βγάλετε από το φούτερ ή την κουκούλα σας όπου αγαπά να κουρνιάζει.

4. Θέλει παιχνίδια

Κάποιες φυλές γατών είναι γνωστές για το πόσο αγαπούν το σκαρφάλωμα. Αυτές είναι κυρίως αθλητικές φυλές, σαν τις γάτες Αβησσυνίας και Βεγγάλης, με μεγάλα αποθέματα ενέργειας και αυξημένη ανάγκη για άσκηση. Όσο για την περίπτωση που έχετε ένα μικρό γατάκι, αυτό μπορεί να σκαρφαλώνει στον ώμο σας απλά επειδή το βρίσκει διασκεδαστικό. Σε πολλά γατάκια, μάλιστα, τους αρέσει να παίζουν και με τα μαλλιά σας.

left arrow
right arrow

5. Αποζητά ασφάλεια

Οι γάτες που έχουν έναν αναπτύξει στενό δεσμό με τον κηδεμόνα τους μπορεί να νιώθουν πιο ασφαλείς όταν τον αγγίζουν ή όταν τον νιώθουν κοντά τους.

Αν η γάτα σας δεν παρουσιάζει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν σας αγαπά ή ότι δεν θέλει να βρίσκεται κοντά σας. Η κάθε γάτα έχει τους δικούς της τρόπους να επιδεικνύει τρυφερότητα.

Μπορώ να εκπαιδεύσω τη γάτα μου να κάθεται στον ώμο μου;

Αν συνδυάσετε τη στάση αυτή με λιχουδιές, είναι πολύ πιθανό να καταφέρετε να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να κάθεται στον ώμο σας. Αν δεν της αρέσει, μπορεί να κάθεται μέχρι να της δώσετε την επιβράβευση και μετά να φεύγει. Δεν θα θέλει κάθε γάτα να το κάνει αυτό, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέζετε τη γάτα σας να κάνει κάτι που εμφανώς δεν επιθυμεί.

Σχετικά άρθρα

Αιγυπτιακές Γάτες Μάου: 6 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδή

Μήπως ο σκύλος σας δεν σας συμπαθεί αρκετά; Πώς θα το καταλάβετε

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό