string(0) ""

Οι αλλαγές που βλέπετε στη γάτα σας καθώς γερνάει- Πώς να τη βοηθήσετε

Μυρτώ Τζώρτζου

29/06/2023

Photo: Unsplash

Όπως ακριβώς συμβαίνει και με εμάς τους ανθρώπους έτσι και οι γάτες δεν θεωρούνται όλες ηλικιωμένες την ίδια στιγμή.

Όμως, καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας ότι τα πρώτα σημάδια γήρανσης της γατούλας μας εμφανίζονται γύρω στα 7 με 8 χρόνια. Αυτή είναι η μέση ηλικία για τις γάτες. Στην τρίτη ηλικία μπαίνουν περίπου στα 11 χρόνια.

Οι γάτες που είναι μέσα σε σπίτι προστατευμένες, εμβολιασμένες και τρέφονται καλά ζουν κατά μέσο όρο 15 χρόνια, αλλά είναι σύνηθες να βλέπουμε γάτες που είναι 18 έως 20 ετών. Αν και κανείς μας δεν θέλει να γερνούν τα ζωάκια του-και μάλιστα τόσο γρήγορα-, θα πρέπει να προετοιμάζεστε για τις αλλαγές που θα γίνουν σε αυτά καθώς μεγαλώνουν. Ώστε να είστε σε θέση να τα βοηθήσετε.

Μειωμένη κινητικότητα

Από τα πρώτα που μπορεί να παρατηρήσετε είναι η μειωμένη κινητικότητα. Η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στις μεγάλες γάτες και μπορεί να έχει τη μορφή από ελαφρά δυσκαμψία έως μεγάλο και συνεχή πόνο. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας δυσκολεύεται να πηδήξει σε ψηλά ράφια που παλιότερα πηδούσε με ευκολία. Ή να διστάζει να πηδήξει από τον καναπέ ή την πολυθρόνα κάτω.

Αυτό που εσείς έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα την εξετάσει, θα δει την κατάστασή της και πιθανόν της δώσει συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν με την αρθρίτιδα.

Η άσκηση είναι εξαιρετικά σημαντική για τις γάτες που μεγαλώνουν. Παρόλο που μπορεί να μην είναι τόσο παιχνιδιάρες όσο παλιά, το παιχνίδι, έστω και λίγο, θα τους κάνει καλό. Ιδέες υπάρχουν πολλές. Αν, για παράδειγμα, αγαπάει το φαγητό, δοκιμάστε ένα παζλ με λιχουδιές για διατηρήσετε το μυαλό και το σώμα της σε εγρήγορση.

Αν τώρα δυσκολεύεται να μετακινηθεί, σκεφτείτε να της πάρετε μια χαμηλή αμμολεκάνη ώστε να μη δυσκολεύεται να μπει μέσα. Η δυσκολία στο να μπει στην αμμολεκάνη της είναι ένας συνηθισμένος λόγος που οι γάτες από κάποια ηλικία και μετά σταματάνε να τη χρησιμοποιούν. Αν τα πράγματα είναι χειρότερα, σκεφτείτε για κάποια σκάλα για κατοικίδια ή ράμπα ώστε να έχει ευκολότερη πρόσβαση στο κρεβάτι ή τον καναπέ.

Αλλαγές σε δέρμα, τρίχωμα και νύχια

Πολλές γατούλες μεγαλώνοντας θα παρουσιάσουν αλλαγές στην υφή του τριχώματός τους και αραίωση της τρίχας. Οι ηλικιωμένες γάτες δεν είναι τόσο ευλύγιστες όσο ήταν, οπότε τείνουν να περιποιούνται λιγότερο τον εαυτό τους. Η ηλικία κάνει επίσης το δέρμα μιας γάτας πιο ξηρό, πιο λεπτό και πιο επιρρεπές σε τραυματισμούς. Το συχνό βούρτσισμά της από εσάς θα τη βοηθήσει πολύ.

Θα παρατηρήσετε επίσης ότι τα νύχια της γάτας σας που γερνάει γίνονται εύθραυστα και παχύτερα. Δεδομένου ότι οι ηλικιωμένες γάτες χρησιμοποιούν λιγότερο τα ονυχοδρόμιά τους, μπορεί να έχουν ανάγκη για συχνότερο κόψιμο των νυχιών τους.

Οδοντικές ασθένειες

Ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια γήρανσης στις γάτες είναι η επιδείνωση της υγείας των δοντιών τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι το 70% των ηλικιωμένων γατών έχουν κάποια μορφή οδοντικής νόσου. Οι γάτες που δεν είχαν σωστή οδοντιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, όπως το βούρτσισμα των δοντιών και ο τακτικός καθαρισμός από τον κτηνίατρο, μπορεί να αναπτύξουν σοβαρή οδοντική νόσο, η οποία μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή τους. Τα σημάδια της οδοντικής νόσου περιλαμβάνουν κακή αναπνοή, απροθυμία για φαγητό, σάλια, αιμορραγία και πιάσιμο του στόματος.

Αλλαγές στην ακοή και την όραση

Η γατούλα σας είναι πολύ πιθανόν όσο περνάνε τα χρόνια να έχει μειωμένη ακοή. Συχνά το πρώτο σημάδι ότι μια γάτα έχει χάσει την ακοή της είναι η επιθετικότητα. Ενώ φαίνεται ότι η γάτα επιτέθηκε χωρίς λόγο, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην άκουσε κάποιον να πλησιάζει και να αντέδρασε επειδή τρόμαξε. Η απώλεια ακοής συνήθως δεν είναι αναστρέψιμη, αλλά οι γάτες μπορούν ακόμα να αισθάνονται τις δονήσεις. Οπότε αν η γατούλα σας δεν ακούει πολύ καλά, δοκιμάστε να πατήσετε το πάτωμα ή να χτυπήσετε δυνατά παλαμάκια για να τραβήξετε την προσοχή της.

Οι ηλικιωμένες γάτες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν απώλεια όρασης καθώς μεγαλώνουν. Αν η γατούλα αρχίσει να χτυπάει σε έπιπλα ή να δυσκολεύεται να βρει το πιάτο με το φαγητό της, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και ελέγξτε τα μάτια της. Εκτός από τα φυσιολογικά σημάδια της γήρανσης, οι ηλικιωμένες γάτες είναι επιρρεπείς σε νεφροπάθειες, μειωμένη καρδιακή λειτουργία και μειωμένη ικανότητα καταπολέμησης ασθενειών. Για αυτό μην αγνοείτε τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά του ζώου σας θεωρώντας ότι είναι «απλά γηρατειά». Οι γάτες είναι γνωστές για το ότι κρύβουν ασθένειες και πόνους και το κάνουν πολύ καλά! Όταν έχετε αμφιβολίες, συζητήστε τις όποιες ανησυχίες σας με τον κτηνίατρό σας. Το να προσέχετε τη γενική υγεία της γάτας σας καθώς γερνάει και το να γνωρίζετε τι να περιμένετε καθώς αυτή μεγαλώνει, θα βοηθήσει τη ζωή και των δυο σας.

Σχετικά άρθρα

Να βάλετε ή όχι περιλαίμιο στη γάτα σας; Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε

Red Flags: Τα σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να αλλάξετε κτηνίατρο

Αυτά τα φυτά είναι τοξικά για τους σκύλους και τις γάτες