7 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να θέλει η απόμακρη γάτα σας αγκαλιές
Μυρτώ Τζώρτζου
23/03/2024
Μια ερώτηση που κάνουν συχνά οι κηδεμόνες μιας γάτας που είναι λίγο απόμακρη είναι αν είναι δυνατόν να την κάνουν να γίνει πιο τρυφερή. Να τη μετατρέψουν σε γάτα αγκαλιάς φανταζόμενοι ότι θα κάθονται σε μια άνετη καρέκλα δίπλα στη φωτιά με αυτή κουλουριασμένη πάνω τους.
Είναι λοιπόν κάποιες γάτες γεννημένες για να είναι γάτες αγκαλιάς και άλλες όχι; Σύμφωνα με τους ειδικούς τα γατάκια των φιλικών, κοινωνικών γονέων, μπορεί πιο εύκολα να γίνουν και αυτά κοινωνικά και φιλικά και να δουν μια ανθρώπινη αγκαλιά ως ένα φιλόξενο μέρος.
Υπάρχει επίσης μια σημαντική περίοδος κοινωνικοποίησης για τα γατάκια ηλικίας από 2-7 εβδομάδων, όπου ο κατάλληλος και ήπιος χειρισμός τους από τους ανθρώπους μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να αυξήσει τις πιθανότητες αυτά να είναι άνετα και πιο κοινωνικά όταν μεγαλώσουν.
Ωστόσο, δεν θέλουν όλες οι γάτες να είναι γάτες αγκαλιάς και μερικές, παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, θα προτιμούσαν να κάθονται δίπλα σας παρά πάνω σας. Αυτό είναι απολύτως εντάξει. Μπορεί να μην είναι ακριβώς όπως το θέλετε, αλλά αντί να απογοητευτείτε, απολαύστε το μοναδικό τρόπο με τον οποίο σας δείχνουν στοργή και εμπιστοσύνη.
Αν τώρα θέλετε να προσπαθήσετε να κάνετε τη γατούλα σας να γίνει γάτα αγκαλιάς, ακολουθούν 7 συμβουλές για να το καταφέρετε. Αλλά να έχετε κατά νου ότι, ακόμα κι αν αυτό δεν τη μετατρέψει σε κολλητή φίλη σας, μπορεί αυτή η προσπάθεια να βοηθήσει στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ σας.
Συμβουλή 1: Δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον για τη γάτα σας
Προκειμένου μια γάτα να νιώσει ήρεμη και να χαλαρώσει, στο περιβάλλον που ζει πρέπει να νιώθει ασφάλεια και ότι είναι προστατευμένη. Εάν όμως το περιβάλλον σας είναι αγχωτικό ή χαοτικό, δεν θα αφεθεί να ηρεμήσει και συνέχεια θα είναι σε ένταση. Εάν πρόκειται για σπίτι με πολλές γάτες, μπορεί να μην αισθάνεται ότι είναι ασφαλές να βγει από την κρυψώνα της και να βρεθεί εκτεθειμένη στην αγκαλιά σας. Για αυτό δημιουργήστε ένα ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον για να νιώθει ασφάλεια και άνεση. Αυτό είναι το πρώτο βήμα να τη φέρετε στην αγκαλιά σας.
Συμβουλή 2: Να είστε μια ήρεμη και αξιόπιστη παρουσία για αυτή
Εάν θέλετε η γάτα σας να εγκατασταθεί στην αγκαλιά σας, υπάρχουν μερικές προετοιμασίες που πρέπει να κάνετε πριν από αυτό. Ξεκινήστε με το να έχετε το κινητό σας τηλέφωνο απενεργοποιημένο. Οι θόρυβοι θα τη στρεσάρουν περισσότερο. Αν τώρα μιλάτε στο τηλέφωνο ή μιλάτε με άλλα άτομα στο δωμάτιο, κρατήστε τη φωνή σας απαλή και ήρεμη. Ένα ξαφνικό δυνατό γέλιο ή μια κραυγή σίγουρα θα κάνει τη γάτα σας να τρέξει μακριά σας.
Η εμπιστοσύνη και η συνέπεια είναι επίσης σημαντικές εδώ. Εάν θέλετε η αγκαλιά σας να είναι ένα μέρος που η γάτα σας βρίσκει καταφύγιο στο οποίο νιώθει άνετα, τότε είναι σημαντικό να είστε το άτομο που θέλει να είναι γύρω της. Εάν την έχετε χτυπήσει για ανεπιθύμητη συμπεριφορά ή την έχετε επιπλήξει επειδή κάθεται σε μέρη που δεν πρέπει, είναι λογικό να είναι απρόθυμη να έρθει και να κάτσει πολύ κοντά σας- και πόσο περισσότερο πάνω σας.
Εάν συμβαίνει αυτό, η δουλειά σας είναι να ξαναχτίσετε αυτή την εμπιστοσύνη μέσω θετικής εκπαίδευσης. Εάν η γάτα σας εμφανίζει ανεπιθύμητη συμπεριφορά, βρείτε την υποκείμενη αιτία, και διορθώστε αυτή τη συμπεριφορά με θετικό τρόπο.
Τέλος αφιερώστε χρόνο συμμετέχοντας σε διαδραστικά παιχνίδια μαζί της, ώστε να σας δει ως μια θετική παρουσία και να σας συσχετίσει με κάτι καλό και ευχάριστο. Το παιχνίδι μαζί της είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξαναχτίσετε το δεσμό ανάμεσά σας και να την κάνετε να σας εμπιστευτεί και πάλι.
Συμβουλή 3: Κάντε το ανταμείβοντας τη γάτα σας
Μπορεί να χρειαστεί να τη δωροδοκήσετε και λίγο για να τη δελεάσετε να πλησιάσει στην αγκαλιά σας. Αν έχετε ένα πολύ απρόθυμο ή συνεσταλμένο γατάκι, επιλέξτε έναν καναπέ για να καθίσετε αντί για μια καρέκλα. Με αυτόν τον τρόπο, θα αισθάνεται ότι έχει περισσότερο έλεγχο της κατάστασης καθώς πλησιάζει όλο και πιο κοντά σας.
Κρατήστε λοιπόν κάποιες λιχουδιές στο χέρι σας και πετάξτε τις απαλά, μία κάθε φορά στο πάτωμα μπροστά σας. Εάν η γάτα σας ανταποκρίνεται θετικά, πετάξτε και μια λιχουδιά στον καναπέ. Μην απλώνετε το χέρι σας για να τη χαϊδέψετε ή να την πιάσετε. Ακόμα κι αν έρθει στην αγκαλιά σας, αφήστε τη να αισθανθεί ότι έχει πλήρη ελευθερία. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσά σας.
Συμβουλή 4: Βεβαιωθείτε ότι ερμηνεύετε σωστά τη γλώσσα του σώματός της
Και ενώ σε αυτή τη φάση μπορεί να νομίζετε ότι η γάτα σάς πλησιάζει για να σας αγκαλιάσει, εντούτοις μπορεί στην πραγματικότητα να προσπαθεί να επικοινωνήσει κάτι άλλο. Εάν φωνάζει ή βηματίζει μπρος-πίσω μπροστά σας, μπορεί να ζητά φαγητό ή παιχνίδι ή κάποια άλλη μορφή προσοχής. Η γάτα σας μπορεί, για παράδειγμα, να βρίσκεται σε φάση παιχνιδιού και όχι σε φάση…στοργής.
Αν τώρα προσπαθεί να εγκατασταθεί στην αγκαλιά σας, αλλά φαίνεται ανήσυχη ή εμφανίζει συμπεριφορές όπως το να τινάζει την ουρά της, να νιαουρίζει, να φέρνει πίσω τα αυτιά της και άλλα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι εκνευρισμένη. Εσείς από την άλλη, στη χαρά σας που έχετε τη γάτα στην αγκαλιά σας, μπορεί να αρχίσετε να τη χαϊδεύετε. Και εκείνη να μη θέλει και να αντιδράσει άσχημα. Η επιθετικότητα που προκαλείται από χάδια μπορεί εύκολα να συμβεί όταν η γάτα προσπαθεί να κοιμηθεί ή απλά δεν θέλει ακόμα πολλά επαναλαμβανόμενα χάδια.
Ακόμα όμως κι αν η γάτα σας δεν εμφανίζει επιθετικότητα από τα πολλά χάδια, αν δεν θέλει να τη χαϊδεύουν, θα σηκωθεί από την αγκαλιά σας και μπορεί να είναι απρόθυμη να επιστρέψει. Για αυτό καλό είναι να ερμηνεύετε σωστά τη γλώσσα του σώματός της ώστε να ξέρετε τι θέλει ανά πάσα στιγμή.
Συμβουλή 5: Χαϊδέψτε τη με το σωστό τρόπο
Εάν η γάτα σας απολαμβάνει τα χάδια και τη στοργή σας, κρατήστε τη χαρούμενη και ήρεμη δίνοντας προσοχή στις προτιμήσεις που μπορεί να έχει. Μερικές γάτες προτιμούν μεγάλες, απαλές κινήσεις και άλλες μικρότερες κινήσεις που δεν κατεβαίνουν σε ολόκληρο το σώμα. Παρατηρήστε αν η γάτα σας νιώθει άβολα όταν χαϊδεύετε κοντά στη βάση της ουράς. Για πολλές γάτες, αυτό μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο σημείο. Εάν η γάτα σας τεντωθεί έξω από την αγκαλιά σας, αποφύγετε τον πειρασμό να κρατήσετε τα πόδια της. Οι γάτες γενικά προτιμούν να μην τους κρατούν τα πόδια και να είναι ελεύθερα.
Συμβουλή 6: Ποτέ μην ξεγελάτε τη γάτα σας
Εάν προσπαθείτε να διδάξετε στη γάτα σας ότι η αγκαλιά σας είναι ένα ασφαλές και άνετο μέρος, το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να την ξεγελάσετε όταν πηδάει εκεί πάνω, χρησιμοποιώντας αυτόν το χρόνο για να της δώσετε κάποιο φάρμακο ή της κόψετε τα νύχια. Μην την κοροϊδέψετε γιατί δε θα σας εμπιστευτεί εύκολα στο μέλλον.
Συμβουλή 7: Πάντα να δίνετε στη γάτα σας την ελευθερία να απομακρυνθεί
Εάν η γάτα σας αρχίσει να κουνιέται ή προσπαθεί να απομακρυνθεί ή να πηδήξει κάτω από τα χέρια σας, μην την συγκρατήσετε. Μην προσπαθήσετε να τη σταματήσετε. Εάν ξέρει ότι έχει την ελευθερία να έρχεται και να φεύγει όπως θέλει, θα είναι πιο πιθανό να επιστρέψει στην αγκαλιά σας την επόμενη φορά. Αν την κρατήσετε εκεί παρά τη θέλησή της, μπορεί να μη βλέπει πλέον το να είναι κοντά σας ως θετική εμπειρία. Αλλά ακόμα και αν έρθει στην αγκαλιά σας μόνο για λίγα δευτερόλεπτα, θεωρήστε το σαν κάτι πολύ θετικό. Και, πού ξέρετε, μπορεί να μείνει μερικά δευτερόλεπτα ακόμα την επόμενη φορά. Αυτή είναι μια καλή αρχή.