string(0) ""

Τα παιχνίδια για τον σκύλο σας που πρέπει να αποφύγετε

Κωνσταντίνα Μάλλιου

10/03/2024

Photo: Unsplash

Όσοι από εμάς έχουμε σκύλο τότε γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πάτωμα του σπιτιού μας θα είναι μόνιμα καλυμμένο με τα παιχνίδια του.

Όσοι από εσάς έχετε και μικρά παιδιά, είναι σίγουρο ότι σε κάθε σας βήμα πατάτε ένα αρκουδάκι ή ένα παιχνίδι που κάνει θόρυβο – και είναι σίγουρο ότι αυτό το τελευταίο συμβαίνει τις πιο ακατάλληλες στιγμές.

Είναι πολύ λογικό κάθε φορά που πηγαίνουμε σε ένα pet shop, εκτός από τροφή και λιχουδιές, να παίρνουμε στον πιο πιστό μας φίλο και ένα παιχνιδάκι για να του δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας που είναι στη ζωή μας και την ομορφαίνει. Όμως, κάποιες φορές, άθελά μας, κάνουμε μερικά λαθάκια και αγοράζουμε ακατάλληλα και ίσως επικίνδυνα για αυτόν παιχνίδια.

Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξουμε ώστε να ελαχιστοποιήσουμε πιθανούς κινδύνους και να βρούμε το σωστό παιχνίδι για την τετράποδη μουσούδα μας;

Πρώτα απ’ όλα, το λάθος που μπορεί κάνουμε είναι ότι δεν επιλέγουμε παχνίδια με βάση την ανθεκτικότητα και την αντοχή τους στον χρόνο. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί, καθώς τα λιγότερο ανθεκτικά παιχνίδια, τα οποία είναι επιρρεπή στο να σπάσουν ή να χαλάσουν, είναι αρκετά επικίνδυνα στο να προκαλέσουν πνιγμό ή αν γίνει κατάποση να προκαλέσουν ακόμα και εσωτερική αιμορραγία.

Ας αποφεύγουμε, λοιπόν, τα φθηνά πλαστικά, από εύθραυστο καουτσούκ παιχνίδια για να αποφύγουμε τραυματισμούς στο στόμα, τα δόντια, τη μύτη ή τις πατούσες του σκύλου μας. Μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε αν ένα παιχνίδι είναι ανθεκτικό ή όχι, πιάνοντάς το στα χέρια μας. Αν μας φαίνεται ότι δεν είναι ανθεκτικό ούτε καν για εμάς, τότε δεν είναι σίγουρα ανθεκτικό και για τον σκύλο μας. Τα παιχνίδια από σκληρά υλικά μπορούν να αντέξουν τα κοφτερά δόντια του και είναι πολύ πιο ασφαλή. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι επειδή ένα παιχνίδι είναι από ανθεκτικά υλικά, έχει φτιαχτεί για να αντέξει τα πάντα και για πάντα. Θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να επιθεωρούμε τα σημάδια φθοράς του και αν χρειαστεί να προχωράμε σε αντικατάσταση.

Ένα ακόμα λάθος που ίσως έχουμε κάνει, είναι η αγορά παιχνιδιών που αποτελούνται από πολλά μικρά κομμάτια/εξαρτήματα, όπως κορδόνια ή κουμπιά, γεγονός που τα καθιστά επικίνδυνα. Αν ο σκύλος μας τα καταπιεί μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή εντερική απόφραξη. Επειδή, όμως, ο σκύλος μας μπορεί να αγαπάει τα “γεμιστά” αρκουδάκια, αν του αγοράσουμε ένα τέτοιο, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε κόψει τις ετικέτες, δεν διαθέτει πλαστικά μάτια αλλά ραμμένα, και ότι οι ραφές του είναι σχετικά ανθεκτικές. Καλό είναι όταν του δίνουμε να παίζει με τον συγκεκριμένο τύπου παιχνιδιών να είμαστε παρόντες για να αποφύγουμε ανεπιθύμητες καταστάσεις.

Επίσης, θα πρέπει να επιλέγουμε παιχνίδια που έχουν το κατάλληλο μέγεθος για τον σκύλο μας. Δεν πρέπει δηλαδή να πάρουμε ένα πολύ μικρό παιχνίδι για έναν μεγάλο σκύλο γιατί μπορεί εύκολα να το καταπιεί- όχι επίτηδες αλλά πάνω στο παιχνίδι από τον ενθουσιασμό του, υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Όπως και δεν είναι σωστό να επιλέγουμε παιχνίδια που απευθύνονται σε μεγάλους σκύλους, για το μικρό μας κουτάβι γιατί μπορεί να τραυματίσει τα δόντια και τα ούλα του.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε; Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το παιχνίδι που επιλέξαμε είναι αρκετά ελαφρύ και μικρό για να μπορεί να το μεταφέρει ο σκύλος μας, αλλά και αρκετά μεγάλο για να μην μπορεί να το καταπιεί κατά λάθος.

Υπάρχουν επικίνδυνοι τύποι παιχνιδιών;

Η αλήθεια είναι ότι τα παιχνίδια για σκύλους κατασκευάζονται ειδικά για σκύλους, οπότε είναι ασφαλή για τους περισσότερους. Ωστόσο, ίσως μερικά από αυτά ενέχουν κινδύνους.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Τα σχοινένια παιχνίδια φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό ή εντερική απόφραξη, γι’ αυτό χρειάζονται μεγάλη προσοχή. Επίσης, επειδή φιλοξενούν αρκετά βακτήρια τόσο από το πάτωμα όσο και από το στόμα του σκύλου μας, καλό είναι να τα πλένουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Όταν παρατηρήσουμε σημάδια φθοράς, τα αντικαθιστούμε.

Τα παιχνίδια που κάνουν θόρυβο ή αυτά που έχουν γέμιση, τα κλασσικά αρκουδάκια δηλαδή, μπορεί να είναι επικίνδυνα αν ο σκύλος μας έχει έντονα κυνηγητικά ένστικτα γιατί δεν πρόκειται να σταματήσει να το μασουλάει μέχρι να βγάλει είτε το μηχανισμό που κάνει τον θόρυβο είτε τη γέμιση.

left arrow
right arrow

Τα παιχνίδια μάσησης είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να απασχολούν τους σκύλους. Ωστόσο, αν είναι πολύ σκληρό μπορεί ο σκύλος μας να σπάσει κάποιο δόντι του, ειδικά αν είναι ηλικιωμένος. Υπάρχουν διαβαθμίσεις στην σκληρότητα, οπότε θα πρέπει να επιλέγουμε το σωστό για το χνουδωτό μας φιλαράκι.

Συνοψίζοντας

Αυτό που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας είναι ότι κάθε παιχνίδι μπορεί να ενέχει κινδύνους ακόμα και αν μας μοιάζει απόλυτα ασφαλές. Αυτό εξαρτάται από τον τρόπο που τον χρησιμοποιεί ο σκύλος μας. Όποιο παιχνίδι και να αγοράσουμε, θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί/ές με την επιλογή του και να ελέγχουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν έχει φθαρεί ώστε να το αντικαταστήσουμε. Τέλος, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι η ποιότητα είναι αυτή που μετράει και όχι η ποσότητα.

Σχετικά άρθρα

Αιγυπτιακές Γάτες Μάου: 6 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδή

Μήπως ο σκύλος σας δεν σας συμπαθεί αρκετά; Πώς θα το καταλάβετε

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό