Μέχρι πότε ένας σκύλος θεωρείται κουτάβι – Από τι εξαρτάται
Κωνσταντίνα Μάλλιου
04/03/2024
Τα κουτάβια είναι πραγματικά υπέροχα. Αυτά τα στρογγυλά ματάκια τους, το απαλό τους τρίχωμα, η ουρά τους που δεν σταματάει να κουνιέται από χαρά, η τσαχπινιά τους, η “ζωή” που μας δίνουν, είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που λατρεύουμε σε αυτά.
Ίσως μάλιστα να σκεφτόμαστε γιατί μεγαλώνουν τόσο γρήγορα και δεν μένουν λίγο ακόμα χνουδωτές μπαλίτσες – αν και υπάρχουν ορισμένες φυλές σκύλων που σε όλη του την ζωή μοιάζουν με κουτάβια.
Όταν οι τετράποδοι φίλοι μας είναι κουτάβια, είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν και να κοινωνικοποιηθούν επαρκώς για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα τόσο αυτοί όσο και οι κηδεμόνες τους. Προφανώς, όσοι υιοθετούν ένα σκυλάκι θέλουν να η συμβίωση μαζί του να είναι ομαλή και να είναι χαρούμενο, οπότε η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση είναι δύο σημαντικές διαδικασίες.
Επομένως, είναι πολύτιμοι οι μήνες που το κατοικίδιο μας είναι κουτάβι και είναι πολύ σημαντικό να τους αξιοποιήσουμε στο έπαρκο. Μέχρι πότε όμως ενα σκυλάκι θεωρείται κουτάβι;
Τι καθορίζει τη διάρκεια της κουταβίσιας περιόδου;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι και τόσο απλή, καθώς πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Κάθε σκυλάκι είναι μοναδικό οπότε μέχρι πότε θεωρείται κουτάβι εξαρτάται περισσότερο από το ίδιο Ορισμένες φυλές μικρόσωμων σκύλων μεγαλώνουν αρκετά γρήγορα, οπότε στους 8 μήνες ζωής τους περίπου θεωρούνται “μεγάλα παιδιά”. Αντίθετα, κάποιες άλλες, πιο μεγαλόσωμες φυλές, αργούν να φτάσουν στη σωματική τους ωριμότητα και μπορεί να θεωρούνται κουτάβια μέχρι και την ηλικία των δύο ετών.
Κάθε σκύλος αναπτύσσεται διαφορετικά και αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το μέγεθός του αλλά και από τη φυλή στην οποία ανήκει. Για παράδειγμα, τα κουτάβια Cocker Spaniel ανοίγουν τα μάτια τους νωρίτερα από τα κουτάβια Fox Terrier και τα κουτάβια Old English Sheepdog αναπτύσσουν τα δόντια τους πολύ αργότερα από ότι στα Basenjis.
Οι πρώτοι μήνες ζωής ενός σκύλου είναι πολύ σημαντικοί και ιδιαίτερα συναρπαστικοί. Μεγαλώνει γρήγορα και μαθαίνει ακόμα πιο γρήγορα. Συλλέγει πληροφορίες από το περιβάλλον του, έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους και ζώα, μαθαίνει να επικοινωνεί, να συναναστρέφεται και να επιβιώνει. Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του ο σκύλος “πλάθει” τη συμπεριφορά του μέσω των διάφορων εμπειριών του. Αξίζει, λοιπόν, σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες και τις ικανότητες τους σκύλου μας σωστά ώστε να τον προετοιμάσουμε για την υπόλοιπη χαρούμενη ζωή του μαζί μας.
Μέχρι πότε, λοιπόν, θεωρούνται οι σκύλοι κουτάβια;
Η νεογνική περίοδος
Ανεξαρτήτως φυλής και μεγέθους, οι σκύλοι εξαρτώνται πλήρως από τη μαμά τους αμέσως μετά τη γέννησή τους καθώς έρχονται στον κόσμο σχεδόν ανύμπορα αφού δεν έχουν δόντια, είναι τυφλά και κουφά. Κοιμούνται πολλές ώρες την ημέρα και αυτό που κάνολυν κυρίως είναι να θηλάζουν – το γάλα της μαμάς τους είναι πλούσιο σε ουσίες που βοηθούν σην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος ίδιως τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Σε αυτό το στάδιο ένας σκύλος χρειάζεται τη μαμά του για να τον ζεσταίνει αλλά και για να του αδειάζει την κύστη – τα κουτάβα τις πρώτες ημέρες της ζωής του δεν πάνε τουαλέτα και η μαά τους βοηθάει σε αυτή τη διαδικασία. Αυτή η περίοδος είναι πολύ σύντομη και διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες. Μετά το πέρας αυτών των εβδομάδων λαμβάνουν χώρα πολύ σημαντικές για τα κουτάβια αλλαγές. Ανοίγουν τα ματάκια τους, μπορούν να ακούνε, να στέκονται όρθια, να περπατάνε και να κουνάνε την ουρά τους. Η τρίτη εβδομάδα είναι περίοδος ταχείας σωματικής και αισθητηριακής ανάπτυξης καθώς αρχίζουν και ανεξαρτητοποιούνται από τη μητέρα τους εξερευνώντας το περιβάλλον τους. Πλέον πηγαίνουν μόνα τους τουαλέτα και έχουν αναπτύξει πλήρως τα νεογιλά δόντια τους.
Η περίοδος κοινωνικοποίησης
Μετά τις πέντε πρώτες εβδομάδες ζωής, τα κουτάβια αρχίζουν να αναγνωρίζουν και να γνωρίζουν καλύτερα το περιβάλλον τους, να δέχονται ερεθίσματα και να αναπτύσσουν πιο ισχυρές σχέσεις με τα αδέρφια, την μαμά και τον κηδεμόνα τους. Όταν φτάσουν περίπου στις οκτώ εβδομάδες ζωής, απογαλακτίζονται και πλέον είναι σε θέση να αποχωριστούν τη μαμά τους.
Και σιγά σιγά τα κουτάβια γίνονται σκύλοι…
Φυσικά, η “μεταμόρφωσή” τους δεν συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο και δεν είναι ίδια για όλους τους σκύλους. Οι σκύλοι μεγαλόσωμων φυλών αναπτύσσονται πιο αργά, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, οπότε η κουταβίσια τους περίοδος διαρκεί λίγο περισσότερο.
● Οι σκύλοι που ανήκουν σε πολύ μικρές φυλές (έως 4 κιλά) θεωρούνται κουτάβια μέχρι την ηλικία των 8 περίπου μηνών.
● Οι σκύλοι που ανήκουν σε μικρές φυλές (5-8 κιλά) θεωρούνται κουτάβια μέχρι την ηλικία των 8 περίπου μηνών.
● Οι σκύλοι που ανήκουν σε μεσαίες φυλές (11-25 κιλά) θεωρούνται κουτάβια μέχρι την ηλικία των 12 περίπου μηνών.
● Οι σκύλοι που ανήκουν σε μεγάλες φυλές (26-45 κιλά) θεωρούνται κουτάβια μέχρι την ηλικία των 15 περίπου μηνών.
● Οι σκύλοι που ανήκουν σε ακόμα πιο μεγάλες φυλές (άνω των 45 κιλών) θεωρούνται κουτάβια μέχρι την ηλικία των 18 με 24 περίπου μηνών.
Μετά το τέλος λοιπόν της κουταβίσιας περιόδου, οι σκύλοι αλλάζουν. Δεν είναι πλέον τόσο ατσούμπαλοι όσο ήταν όταν ήταν κουτάβια. Παρατηρείται αύξηση της εξερευνητικής τους συμπεριφοράς, αλλάζει η αυτοπεποίθησή τους και γίνονται πιο ανεξάρτητοι. Πλέον έχουν δόντια ενηλίκων που είναι ακόμα πιο κοφτερά. Ο χαρακτήτας τους έχει διαμορφωθεί αρκετά αλλά ακόμα μπορούν να εκπαιδευτούν και να κοινωνικοποιηθούν.
Τελευταίες σκέψεις
Σίγουρα θα θέλαμε ο τετράποδος φίλος μας να έμενε κουτάβι λίγο ακόμα. Όμως, ας χαρούμε όσο μπορούμε αυτή την περίοδο και ας την εκμεταλλευτούμε για να προετοιμάσουμε τον σκύλο μας για την ζωή που τον περιμένει. Τελικά, δεν έχει σημασία μέχρι πότε θεωρείται κουτάβι. Σημασία έχει να είναι χαρούμενος και υγιής. Ας κάνουμε, λοιπόν, ό,τι περνάει από το χέρι μας για την ευεξία και την ευζωία της.