string(0) ""

Τι είναι οι designer φυλές σκύλων και γιατί είναι τόσο δημοφιλείς

Στέλλα Πανοπούλου

04/03/2024

Photo: Unsplash

Σίγουρα γνωρίζετε τι σημαίνει ότι ένα σκυλάκι είναι ημίαιμο.

Έχετε ακούσει ποτέ, όμως, να αναφέρεται κανείς στα σκυλάκια “designer”; Όταν ακούμε για πρώτη φορά τον όρο designer, πιθανότατα τείνουμε να σκεφτόμαστε ότι κάπου έχει βάλει κι εδώ ο άνθρωπος το χεράκι του. Ας δούμε, λοιπόν, τι είναι οι designer σκύλοι, και τι διαφορά έχουν από τους υπόλοιπους ημίαιμους.

Τι είναι οι designer σκύλοι;

Οι designer σκύλοι, ή αλλιώς υβριδικοί, είναι το αποτέλεσμα της ελεγχόμενης διασταύρωσης δύο καθαρόαιμων σκύλων από διαφορετικές φυλές. Συχνά, χρησιμοποιούμε τη λέξη “υβριδικός” για να αναφερθούμε και στη γενετική διασταύρωση σκύλου με λύκο (λυκόσκυλο). Ο όρος “designer”, όμως, σημαίνει ότι δύο καθαρόαιμοι σκύλοι διαφορετικών φυλών (π.χ. labrador και poodle) διασταυρώνονται και κάνουν ημίαιμα παιδιά (στην προκειμένη περίπτωση, τα διάσημα labradoodle). Θεωρείται ότι ο όρος designer προέκυψε από το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν διάφοροι celebrities γι’ αυτά τα σκυλιά.

Στην πράξη, τα designer σκυλιά δεν είναι παρά κανονικά ημίαιμα. Η βασική διαφορά με τα υπόλοιπα ημίαιμα, είναι ότι προέρχονται από καθαρόαιμους γονείς διαφορετικών φυλών που έχουν διασταυρωθεί επίτηδες με σκοπό την εκτροφή αυτών των ακριβοθώρητων σκύλων.

Οι άνθρωποι εκτρέφουν υβριδικούς σκύλους εδώ και αιώνες – πολλές από αυτές τις διασταυρώσεις, μάλιστα, έχουν οδηγήσει σε νέες φυλές που γνωρίζουμε σήμερα. Παρόλα αυτά, η δημοτικότητα των designer φυλών εκτοξεύτηκε προς το τέλος του 20ου αιώνα.

Γιατί οι άνθρωποι εκτρέφουν designer σκύλους;

Οι άνθρωποι εκτρέφουν designer σκύλους για να δημιουργήσουν σκυλάκια που φέρουν τα θετικά χαρακτηριστικά και των δύο καθαρόαιμων γονέων του. Οι πιο δημοφιλείς υβριδικές φυλές σκύλων είναι υποαλλεργικές, φιλικές, και κατάλληλες για οικογένεια. Τα συνηθέστερα παραδείγματα περιλαμβάνουν το labradoodle που αναφέρθηκε παραπάνω, και το goldendoodle (διασταύρωση golden retriever με poodle). Αυτές οι επιλογές έχουν επικρατήσει κυρίως λόγω του εξαιρετικού χαρακτήρα των labrador, των golden retriever, και των poodle, καθώς και λόγω της τρομερής εξυπνάδας των τελευταίων.

Άλλες διάσημες designer φυλές σκύλων είναι τα cockapoo (cocker spaniel με poodle), τα puggle (pug με beagle), τα mini hippo (cocker spaniel με shar-pei), τα borkie (beagle και yorkshire terrier), τα dalmadoodle (δαλματίας και poodle), και άλλα.

Τι συμβαίνει με τους designer σκύλους;

Ενώ οι καθαρόαιμοι σκύλοι πρέπει να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένα στάνταρ οργανώσεων όπως είναι η Αμερικάνικη Κυνολογική Λέσχη, η κατάσταση γύρω από τους υβριδικούς σκύλους δεν είναι τόσο καλά οργανωμένη. Παρόλα αυτά, στην Αμερική υπάρχει το μητρώο της Αμερικάνικης Λέσχης Υβριδικών Σκύλων.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν αγοράσει (γιατί τις περισσότερες φορές μιλάμε για αγορά) έναν designer σκύλο. Όταν διασταυρώνει κανείς δύο καθαρόαιμους σκύλους διαφορετικών φυλών, δεν μπορεί να γνωρίζει στα σίγουρα ότι το παιδί τους θα βγαίνει ίδιο σε κάθε γέννα. Η ποικιλομορφία όσον αφορά στο μέγεθος, στον τύπο του τριχώματος, στο χρώμα, στη συμπεριφορά, στην υγεία, και σε άλλα στοιχεία, είναι μεγαλύτερη στην περίπτωση των designer σκύλων απ’ ότι όταν διασταυρώνονται δύο καθαρόαιμοι σκύλοι της ίδιας φυλής. Παρόλα αυτά, διάφορες ομάδες υβριδικών σκύλων έχουν δημιουργήσει συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά κάθε υβριδίου, περίπου όπως συμβαίνει και με τους καθαρόαιμους σκύλους.

Επιπλέον, δεν έχουν όλοι οι υβριδικοί σκύλοι κατά 50% χαρακτηριστικά από κάθε φυλή. Μόνο οι υβριδικοί σκύλοι πρώτης γενιάς βγαίνουν 50/50. Στη συνέχεια, κάποιοι εκτροφείς θα διασταυρώσουν ένα υβρίδιο 50/50 με ένα καθαρόαιμο που εκπροσωπεί κάποια από τις δύο φυλές από τις οποίες προκύπτει ο designer σκύλος, και θα αποκτήσουν υβριδικά σκυλάκια με χαρακτηριστικά 75/25. Ακόμα, πολλά υβρίδια διασταυρώνονται με άλλα υβρίδια, πιθανότατα καταλήγοντας σε διαφορετικούς συνδυασμούς χαρακτηριστικών. Κάθε συνδυασμός δεν είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε σκυλάκια με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Οι υβριδικοί σκύλοι που παίρνει κανείς από εκτροφείς συνήθως κοστίζουν όσο και οι καθαρόαιμοι σκύλοι – μπορεί και περισσότερο – λόγω των πολυάριθμων επιθυμητών χαρακτηριστικών που συγκεντρώνουν. Αν αποφασίσετε ότι επιθυμείτε να πάρετε έναν designer σκύλο από εκτροφέα, είναι σημαντικό να κάνετε την κατάλληλη έρευνα ώστε να επιλέξετε έναν έμπιστο, έμπειρο, και υπεύθυνο εκτροφέα.

left arrow
right arrow

Τελευταίες σκέψεις: Παρότι τα designer σκυλιά συχνά φέρουν συγκεντρωμένα διάφορα επιθυμητά χαρακτηριστικά (εξ’ ου και το υψηλό κόστος τους), μην ξεχνάτε ότι τα περισσότερα ημίαιμα σκυλάκια που θα βρείτε σε ένα καταφύγιο μπορεί επίσης να συγκεντρώνουν πολυάριθμα θετικά χαρακτηριστικά που θα σας ενθουσιάσουν. Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε σκυλάκι, είναι σημαντικό να δώσετε μια ευκαιρία στο καταφύγιο της περιοχής σας. Τα σκυλάκια που έχουν μείνει στον δρόμο συνήθως έχουν εξαιρετικό χαρακτήρα και νιώθουν μεγάλη ευγνωμοσύνη για αυτόν που τα υιοθετεί. Η ανεκτίμητης αξίας σχέση που θα αναπτύξετε με ένα ημίαιμο σκυλάκι καταφυγίου μπορεί να συγκριθεί με λίγα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου.

Σχετικά άρθρα

Αιγυπτιακές Γάτες Μάου: 6 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδή

Μήπως ο σκύλος σας δεν σας συμπαθεί αρκετά; Πώς θα το καταλάβετε

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό