string(0) ""

Δεν τρώει το μωρό γατάκι σας; Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι

Μυρτώ Τζώρτζου

04/03/2024

Photo: Shutterstock

Το καλωσόρισμα ενός μωρού γατιού στο σπίτι σας είναι μια από τις σπουδαιότερες στιγμές της ζωής σας. Όμως η υιοθεσία ενός μικρού πλάσματος δεν είναι μόνο φωτογραφίες στο Instagram και αγκαλιές.

Με το νέο κατοικίδιο έρχονται και ευθύνες, και η κύρια μεταξύ αυτών είναι η διασφάλιση ότι έχει πρόσβαση σε μια υγιεινή, θρεπτική και κατάλληλη για αυτό διατροφή. Τι γίνεται όμως αν το γατάκι σας αρνείται να φάει;

Λόγοι που δεν τρώει ένα μωρό γατάκι

Αν δείτε μια παρατεταμένη απώλεια όρεξης στο ζώο σας, σε καμία περίπτωση μην το αγνοήσετε καθώς συνήθως δείχνει κάποια ασθένεια ή κάποιον τραυματισμό. Εάν παρατηρήσατε ότι το γατάκι σας δεν τρώει για μία μέρα, ενημερώστε τον κτηνίατρό σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν το γατάκι φαίνεται ληθαργικό ή δείχνει να χάνει βάρος. Θυμηθείτε ότι τα γατάκια από τη φύση τους είναι ενεργητικά και παιχνιδιάρικα. Οποιαδήποτε λοιπόν αλλαγή στις συνήθειές του είναι ανησυχητική.

Εάν ένα γατάκι δεν τρώει, είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε κάτι σοβαρό, όπως ιογενείς λοιμώξεις αιλουροειδών, συμπεριλαμβανομένου του FeLV ή του FIV (ιός λευχαιμίας αιλουροειδών και ιός ανοσοανεπάρκειας αιλουροειδών). Αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι κάτι πολύ λιγότερο απειλητικό και πιο πιθανό, όπως εντερικά παράσιτα που μπορούν να αντιμετωπιστούν. Οι εμβολιασμοί μπορούν επίσης να μειώσουν την όρεξη του νεαρού γατιού σας, αλλά αυτό είναι συνήθως ήπιο και περνά σε μία ή δύο ημέρες.

Πάνω από όλα η καθαριότητα

Σε κανέναν δεν αρέσει να τρώει ή να πίνει από ένα βρώμικο μπολ. Και τα γατάκια δεν αποτελούν εξαίρεση. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι οι γάτες είναι από τα πιο καθαρά ζώα. Για το σκοπό αυτό, πλένετε καθημερινά τα μπολάκια ή τα πιατάκια του και πετάτε τυχόν υπολείμματα που έχουν απομείνει μεταξύ των γευμάτων. Το πλαστικό είναι εύκολο και φθηνό, όμως είναι επίσης λιγότερο ανθεκτικό στα μικρόβια. Για το λόγο αυτό, αγοράστε μεταλλικά ή κεραμικά μπολάκια.

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να κάνει το γατάκι να μην τρώει έχει να κάνει με το μέγεθος και το σχήμα του μπολ. Τα βαθιά ή στενά μπολ, για παράδειγμα, μπορούν να δημιουργήσουν το λεγόμενο στρες μουστακιών στη γάτα, γεγονός που μπορεί να την κάνει να αποφεύγει το φαγητό της.

left arrow
right arrow

Τα μέρη σίτισης είναι σημαντικά

Οι γάτες συνήθως προτιμούν να τρώνε σε απομονωμένα μέρη. Οπότε βρείτε μια ήσυχη γωνιά σίτισης, μια γωνιά όπου δεν περνάνε άλλοι άνθρωποι ή άλλα κατοικίδια για να μην ενοχλήσουν το γατάκι σας καθώς τρώει. Εάν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των άλλων ζώων στο σπίτι, αυτό μπορεί να προκαλέσει άγχος στο μικρό σας και να μη θέλει να πάει στο φαγητό του να φάει. Για αυτό βρείτε έναν ήσυχο χώρο να βάλετε τα μπολάκια του ώστε να τρώει χωρίς προβλήματα.

Φτιάξτε και κρατήστε μια καθημερινή ρουτίνα

Οι γάτες είναι πλάσματα της ρουτίνας. Και τίποτα δεν πρέπει να διαταράσσει αυτή τη ρουτίνα. Εάν έχετε ένα γατάκι που δεν τρώει ή δεν τρώει τακτικά, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν το ταΐζετε τακτικά. Εάν είναι δυνατόν, καθορίστε ένα πρόγραμμα – ας πούμε μία φορά το πρωί και στη συνέχεια ξανά το βράδυ – και τηρήστε το. Εάν δεν μπορείτε να είστε σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω εργασίας ή άλλων υποχρεώσεων, επενδύστε σε μια αυτόματη ταΐστρα που μπορείτε να την προγραμματίσετε για να βγάζει το φαγητό σε καθορισμένες ποσότητες και σε καθορισμένες ώρες. Μπορείτε επίσης να αφήσετε έξω και μια μικρή ποσότητα ξηρής τροφής σαν σνακ.

Να ξέρετε ότι οι αλλαγές στην καθημερινή ρουτίνα – μια μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι, ένα ταξίδι, ένα νέο πρόγραμμα ή ένα μωρό (ή ακόμα και ένας νέος ενήλικας στο σπίτι!) – μπορεί να αναστατώσουν μια γάτα- και πόσο μάλιστα ένα μικρό γατάκι.

Ζεσταίνουμε την τροφή

Όλοι αγαπάμε ένα ζεστό γεύμα, και τα γατάκια δεν διαφέρουν. Ενώ βασικά το φαγητό δεν πρέπει να είναι ζεστό, το ζέσταμα κάποιου υγρού φαγητού στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα μπορεί να το δελεάσει να το φάει. Η θερμότητα ενεργοποιεί τη μυρωδιά ενός φαγητού, καθιστώντας πιο ελκυστικό.

Δεδομένου ότι στο φούρνο μικροκυμάτων δεν θερμαίνονται τα φαγητά ολόκληρα, ανακατέψτε εσείς το φαγητό για να ζεσταθεί όλο. Μετά το ανακάτεμα, ελέγξτε τη θερμοκρασία με το δάχτυλό σας πριν το δώσετε στο γατάκι σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ ζεστό και καεί.

Ποικιλία στην τροφή

Εσείς θα θέλατε να τρώτε το ίδιο ακριβώς πράγμα κάθε μέρα; Μάλλον όχι. Το ίδιο και ο νέος μικρός σας κολλητός. Ο πειραματισμός με διαφορετικές μάρκες, η συνέπεια (υγρή και ξηρή), οι γεύσεις (ψάρι, κοτόπουλο, κτλ) μπορούν να φέρουν ένα γατάκι που δεν θέλει να φάει πίσω στο πιάτο του.

Τέλος αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι για να μην πλήττει η γατούλα σας, να μην αναπτύξει τροφικές αλλεργίες και πεπτικά προβλήματα, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να αλλάζετε τη διατροφή της δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο. Εάν το κάνετε αυτό, κάντε το σταδιακά για να αποφύγετε να διαταράξετε το γαστρεντερικό σύστημά της.

Σχετικά άρθρα

Τι συμβαίνει όταν αλλάζετε το όνομα σε μια γάτα που υιοθετήσατε

Κουίζ: Ποιο κατοικίδιο είστε σύμφωνα με την προσωπικότητά σας

Τι να κάνετε για να μη βρίσκετε άμμο της γάτας σας σε όλα τα μέρη του σπιτιού