string(0) ""

Γιατί πρέπει να αφήνετε τη γάτα σας να «δουλεύει» για το φαγητό της

Στέλλα Πανοπούλου

17/02/2024

Photo: Shutterstock

Και όμως. Είναι σημαντικό να αφήνετε τη γάτα σας να δουλεύει για το φαγητό της.

Να φοράει το μικροσκοπικό καπελάκι της, να παίρνει παραμάσχαλα τον λιλιπούτειο χαρτοφύλακά της, και να πηγαίνει στο γραφείο εύρεσης ποντικών 9-5, πέντε ημέρες την εβδομάδα, για να συνεισφέρει κάπως στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Άντε γιατί παρατράβηξε αυτή η ιστορία, να κοιμάται όλη μέρα και με το ζόρι να ανοίγει ένα βλέφαρο όταν εσείς γυρνάτε σπίτι από τη βιοπάλη.

Τι σημαίνει “να δουλεύει” για το φαγητό της;

Προφανώς, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να αφήνετε τη γάτα σας να δουλεύει για το φαγητό της, δεν εννοούμε αυτό (αν και πολύ θα θέλαμε να τα βγάζει κι αυτή τα έξοδά της). Αυτό που εννοούμε είναι ότι η ανάγκη για κυνήγι της τροφής της αποτελεί ένα ένστικτο πολύ βαθιά ριζωμένο στις γάτες, άρρηκτα συνδεδεμένο με την επιβίωσή τους. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να προσφέρετε στη γάτα σας μια εμπειρία προσομοίωσης του κυνηγιού πριν την ταΐσετε.

Το να μένει μια γάτα αποκλειστικά μέσα στο σπίτι συνιστάται για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειάς της, καθώς και για την προστασία του οικοσυστήματος για το οποίο μια ελεύθερη γάτα αποτελεί τεράστια απειλή. Παρόλα αυτά, όμως, ο περιορισμός στο σπίτι δεν είναι ιδανικός για την ψυχική υγεία της γάτας σας, η οποία έχει ανάγκη από άσκηση, εκτόνωση της ενέργειάς της, και κυνήγι.

left arrow
right arrow

Ο κοντινότερος άγριος συγγενής των οικόσιτων γατών είναι η Αφρικάνικη αγριόγατα. Οι Αφρικάνικες αγριόγατες είναι θηρευτές που κυνηγούν αρκετές φορές μέσα στη μέρα για να πιάσουν τα θηράματά τους και να τα φάνε. Όταν οι οικόσιτες γάτες στερούνται την ικανοποίηση αυτού του βασικού ενστίκτου, μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας. Ο περιορισμός των γατών στο σπίτι συνδέεται με την εμφάνιση επιθετικότητας και προβλημάτων υγείας όπως είναι η παχυσαρκία.

Τι πρέπει να κάνετε;

Υπάρχουν διάφορες λύσεις για να παρέχετε στην αγαπημένη σας γατούλα την εμπειρία του κυνηγιού πριν το φαγητό.

– Παίξτε μαζί της κουνώντας ένα ραβδί απ’ το οποίο κρέμεται ένα κουκλάκι ώστε να προσπαθεί να το πιάσει. Μην της το κάνετε εύκολο. Αφού καταφέρει να το πιάσει, αφήστε την να παίξει λίγο μαζί του, και στη συνέχεια απομακρύνετέ το και σερβίρετε το φαγητό της.

– Αφήστε της παιχνίδια (π.χ. μικρά ποντίκια) τα οποία θα ανανεώνετε συχνά ώστε να μη βαριέται και παίξτε μαζί της πετώντας τα μακριά κι αφήνοντάς τη να τα πιάσει. Στη συνέχεια, σερβίρετε το φαγητό της.

– Σύμφωνα με μια αναφορά που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Feline Medicine and Surgery το 2016, για να είναι χαρούμενη η γάτα σας αρκεί η χρήση μιας ταΐστρας-παζλ. Οι ταΐστρες-παζλ είναι αντικείμενα μέσα στα οποία μπαίνει φαγητό το οποίο η γάτα προσπαθεί να βγάλει αλληλοεπιδρώντας με το παιχνίδι. Η πιο κοινή μορφή ταΐστρας-παζλ είναι μια μπάλα με τρύπες, μέσα από τις οποίες η γάτα προσπαθεί να βγάλει τις κροκέτες.

Οι ταΐστρες-παζλ αρχικά δημιουργήθηκαν για ζώα που ζούσαν σε ζωολογικούς κήπους ή εργαστήρια. Παρότι οι μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους στα κατοικίδια είναι λίγες, τουλάχιστον μία από αυτές υποστηρίζει ότι η χρήση ταϊστρών-παζλ μείωσαν τα προβλήματα συμπεριφοράς στους σκύλους. Οι συγγραφείς της έρευνας γράφουν ότι, στη δική τους κτηνιατρική ή συμπεριφορική πρακτική, έχουν συγκεντρώσει πολλά εμπειρικά δεδομένα που δείχνουν προς την κατεύθυνση των ταϊστρών-παζλ. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα που φάνηκε ότι έχουν οι ταΐστρες-παζλ για τις γάτες περιλαμβάνουν “απώλεια βάρους, μειωμένη επιθετικότητα απέναντι σε ανθρώπους και άλλες γάτες… διακοπή της αναζήτησης προσοχής, και επίλυση των προβλημάτων της αμμολεκάνης”.

Μπορείτε να αγοράσετε μια ταΐστρα-παζλ από το pet shop, ή να φτιάξετε μία από ένα άδειο μπουκαλάκι νερού. Κόψτε αρκετές τρύπες στα τοιχώματά του, οι οποίες πρέπει να είναι μεγαλύτερες από το μέγεθος μιας κροκέτας ή λιχουδιάς της γάτας σας. Γεμίστε το μπουκάλι με κροκέτες ή λιχουδιές και βάλτε του το καπάκι.

Ευχόμαστε στη γάτα σας καλές δουλειές!

Σχετικά άρθρα

Αιγυπτιακές Γάτες Μάου: 6 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδή

Πώς θα καταλάβετε ότι η γάτα σας αρχίζει και χάνει την όρασή της – Ποια είναι τα σημάδια

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω