string(0) ""

Μετακόμιση και τυφλή γάτα: Πώς θα γίνει η μετάβαση στο νέο σπίτι

Μυρτώ Τζώρτζου

07/03/2024

Photo: Shutterstock

Η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι με μια τυφλή γατούλα πιθανόν να σας φαίνεται αγχωτική υπόθεση και να σας δημιουργεί πανικό. Αν μάλιστα η γάτα σας δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στο σπίτι που ήδη μένετε, το άγχος σας είναι μεγαλύτερο. Σκέφτεστε πώς και αν θα προσαρμοστεί εύκολα στο νέο της χώρο και τι πρέπει εσείς να κάνετε για αυτό.

Ωστόσο, καλό είναι να χαλαρώσετε γιατί υπάρχουν πολλά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τη βοηθήσετε σε όλη αυτή την αλλαγή. Άλλωστε γνωρίζετε ότι το ζωάκι σας χρησιμοποιεί ήδη τις άλλες αισθήσεις του για να περιφέρεται μέσα στο σπίτι που είστε, όπως την ακοή, την όσφρηση και την αφή. Και οι αισθήσεις αυτές είναι πολύ δυνατές.

Για αυτό ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές μας και να είστε σίγουροι ότι όλα θα πάνε καλά.

Κρατήστε το κρεβάτι, την κουβέρτα και τα παιχνίδια της

Πρώτον, κρατώντας το αγαπημένο κρεβάτι, τις κουβέρτες και τα παιχνίδια της γατούλας σας, θα της παρέχετε μια αίσθηση οικειότητας και ασφάλειας. Επιπλέον, αυτά τα αντικείμενα θα είναι έντονα ποτισμένα από τη μυρωδιά της οπότε θα τα εντοπίσει εύκολα στο νέο σας σπίτι.

Δημιουργήστε ένα ασφαλές μέρος για να κάθεται

Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσετε στο νέο σας σπίτι έναν χώρο που να είναι ασφαλής και άνετη. Τοποθετήστε το κρεβάτι και τις κουβέρτες της σε μια γωνία για να τη βοηθήσετε να νιώσει άνετα. Με ένα ασφαλές μέρος ένα τυφλό ζώο θα προσαρμοστεί πιο γρήγορα στο νέο του σπίτι.

Κρατήστε την τροφή και το νερό της στο ίδιο σημείο

Όταν βρείτε ένα σημείο στο νέο σας σπίτι για τα μπολ με το φαγητό και το νερό της γάτας σας, κρατήστε τα εκεί. Μόλις εκείνη μάθει πού μπορεί να τα βρει, θα της είναι πιο εύκολα να τα εντοπίζει κάθε φορά και έτσι θα νιώθει σιγουριά.

Από την άλλη η μετακίνησή τους σε διάφορα μέρη θα μπερδέψει τη γάτα σας και πιθανότατα θα την αγχώσει. Τα μπολ με το φαγητό και το νερό του λειτουργούν ως σημάδι τοποθεσίας. Ως εκ τούτου, μπορεί να τα ”χρησιμοποιήσει” για να χαρτογραφήσει τη διαδρομή της στο νέο σπίτι.

Μιλάτε της με ήρεμο τρόπο και συχνά

Μιλώντας της ήρεμα, γλυκά και συχνά θα της υπενθυμίζετε ότι είστε εκεί και ότι είναι ασφαλής. Επιπλέον, η φωνή σας μπορεί να τη βοηθήσει να καταλάβει πού βρίσκεται, ώστε να μπορέσει να βρει το δρόμο της στο νέο σας σπίτι.

Συμβουλή: Μιλήστε στη γάτα σας για να τραβήξετε την προσοχή της πριν την αγγίξετε. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα την τρομάξετε.

Πηγαίνετέ τη βόλτα μέσα στο σπίτι

Όπως θα κάνατε με έναν τυφλό σκύλο, έτσι μπορείτε να κάνετε και με μια τυφλή γάτα. Βάλτε της λουρί και περπατήστε τη αργά στα δωμάτια και σε όλους τους χώρους του νέου σπιτιού σας. Δείξτε της πού βρίσκονται τα πάντα, κυρίως το κρεβάτι της και τα μπολ με το φαγητό και το νερό της.

Αφήστε τη επίσης να μυρίσει τα πάντα, ώστε να δημιουργήσει έναν χάρτη στο μυαλό της. Τα τυφλά ζώα βασίζονται πολύ στην όσφρησή τους για να μετακινούνται.

Διατηρήστε την ίδια ρουτίνα

Μετά τη μετακόμιση, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ίδια ρουτίνα. Οι αλλαγές είναι κάτι πολύ αγχωτικό για μια γάτα. Έτσι, ταΐστε τη την ίδια ώρα που κάνατε και στο προηγούμενο σπίτι σας. Επιπλέον, διατηρήστε τη διατροφή της ίδια. Μην κάνετε σε αυτή τη φάση αλλαγές. Αυτό θα της δώσει μια αίσθηση εξοικείωσης, ώστε να νιώθει άνετη και ήσυχη.

Εντοπίστε πιθανούς κινδύνους

Προσέξτε για πράγματα στα οποία θα μπορούσε να πέσει πάνω, να σκοντάψει ή πράγματα που μπορούν να πέσουν πάνω της αν χτυπήσει κάπου. Επιπλέον, όπως ακριβώς θα κάνατε και για ένα μωρό, τοποθετήστε προστατευτικά γωνιών σε αιχμηρά αντικείμενα ώστε να υπάρχει περισσότερη ασφάλεια.

left arrow
right arrow

Επιλέξτε μια διαρρύθμιση και μείνετε σε αυτή

Όταν αποφασίσετε τη διαρρύθμιση του νέου σας σπιτιού, προσπαθήστε να αποφύγετε να την αλλάξετε. Η αλλαγή πραγμάτων θα αποπροσανατολίσει, θα μπερδέψει και θα στρεσάσει τη γάτα σας. Η γάτα σας θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο σπίτι και να μάθει πού βρίσκονται τα πάντα. Ως εκ τούτου, αποφύγετε να μετακινήσετε τα πράγματα.

Ιδανικά, καλό θα ήταν να βάλετε και να τακτοποιήσετε τα πράγματα στο σπίτι σας πρώτα και μετά να φέρετε τη γάτα σας. Με αυτόν τον τρόπο, η γατούλα θα συνηθίσει σωστά το νέο της περιβάλλον από την πρώτη φορά.

Κρατήστε το δάπεδο καθαρό από αντικείμενα

Κάθε αντικείμενο που μένει στο πάτωμα- παπούτσια, ρούχα, παιχνίδια- αποτελεί κίνδυνο για μια τυφλή γάτα. Επιπλέον το να σκοντάφτετε εσείς πάνω σε αντικείμενα είναι πιθανό να τρομάξει τη γάτα σας και να την αγχώσει.

Μην έχετε λοιπόν το πάτωμα σε ακαταστασία, ώστε η γάτα σας να έχει καθαρό χώρο για περπάτημα.

Αποφύγετε να την αφήνετε πολύ μόνη τις πρώτες ημέρες

Ένα τυφλό ζωάκι, όπως ξέρετε, δεν χρειάζεται παρακολούθηση όλο το εικοσιτετράωρο. Μόλις η γάτα σας καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κινείται στο σπίτι μπορεί να περιφέρεται όπως κάθε άλλη γάτα.

Ωστόσο, μετά τη μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι, ενδέχεται να αγχωθεί και να αποπροσανατολιστεί. Όταν αποπροσανατολίζονται, τα τυφλά ζώα συχνά βηματίζουν πάνω-κάτω και, ως εκ τούτου, πέφτουν πάνω σε πράγματα.

Για αυτό προσπαθήστε- ξέρουμε είναι δύσκολο- να μην αφήνετε τη γάτα σας μόνη της για περισσότερο από δύο ώρες τις πρώτες τουλάχιστον δύο ημέρες μετά τη μετακόμισή σας. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να την παρακολουθείτε και να την ηρεμήσετε όσο θα εγκλιματίζεται στο νέο σπίτι.

Η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι με μια τυφλή γατούλα είναι κάτι δύσκολο, αλλά όχι τόσο δύσκολο όσο πιθανόν νομίζετε. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Καλή τύχη!

Ασφαλιστική κάλυψη και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την υγεία της γάτας σας

Και επειδή η υγεία της γάτας σας παραμένει προτεραιότητα, με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet που προσφέρει η Eurolife FFH με τη διαμεσολάβηση της Eurobank, έχετε τη σιγουριά που χρειάζεστε ότι θα είναι προστατευμένη.

Το πρόγραμμα ασφάλισης My Happy Pet απευθύνεται σε κηδεμόνες σκύλων και γατών ανεξαρτήτως φυλής (ράτσας), ηλικίας και προϋπάρχουσας ασθένειας και σας προσφέρει ένα σύνολο καλύψεων όπως κτηνιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσοκομειακή περίθαλψη. Παράλληλα, έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας (καλλωπισμό, συνεδρίες εκπαίδευσης) και wellness προνόμια (διαμονή σε πιστοποιημένα κέντρα φιλοξενίας, εκπτώσεις σε τροφές-παραφαρμακευτικά προϊόντα-είδη καλλωπισμού).

Το πρόγραμμα έχει 2 πακέτα ανάλογα με το εύρος καλύψεων που επιθυμείτε να αποκτήσετε και παρέχει άμεση εξυπηρέτηση στο συμβεβλημένο δίκτυο (δείτε εδώ το συμβεβλημένο Δίκτυο και τις Συνεργαζόμενες Κλινικές). Έτσι, μπορείτε να καταβάλλετε – εφόσον απαιτείται – μόνο τη συμμετοχή σας, χωρίς να αποστέλλετε παραστατικά αποδείξεων.

Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιδίων εδώ.

Σχετικά άρθρα

Αιγυπτιακές Γάτες Μάου: 6 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδή

Μήπως ο σκύλος σας δεν σας συμπαθεί αρκετά; Πώς θα το καταλάβετε

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό