string(0) ""

Τι ράτσες είναι οι αγαπημένοι φανταστικοί ήρωες-σκύλοι της παιδικής μας ηλικίας

Στέλλα Πανοπούλου

09/03/2024

Photo: Instagram

Πολλοί/ες από εμάς, ειδικά στην περίπτωση που δεν μεγαλώσαμε περιτριγυρισμένοι/ες από σκυλάκια, οφείλουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τις διάφορες φυλές σκύλων σε κόμιξ, ταινίες ή σειρές, που διαβάζαμε ή παρακολουθούσαμε με μανία.

Παρότι δεν απέκτησα σκύλο μέχρι να ενηλικιωθώ, και ως παιδί φοβόμουν τα σκυλιά παθολογικά (κι ας τα έβρισκα αξιολάτρευτα), έμαθα τη λέξη “collie” από πολύ μικρή ηλικία, βλέποντας την υπέροχη ταινία “Λάσι” με τον πατέρα μου. Η φυλή πολλών φανταστικών χαρακτήρων-σκύλων είναι προφανής, ενώ άλλων – κυρίως στην περίπτωση των κόμιξ και των καρτούν – όχι και τόσο. Δεν είχα αναρωτηθεί ποτέ σε ποια φυλή ανήκει ο Σνούπι ή ο Σκούμπι Ντου, αλλά εκ των υστέρων συνειδητοποίησα ότι, πιθανότατα, οι δημιουργοί τους είχαν κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό όταν “γεννούσαν” αυτά τα υπέροχα, αστεία, δοτικά, και πανέξυπνα σκυλιά.

Ακολουθούν κάποιοι διάσημοι φανταστικοί χαρακτήρες-σκυλιά, καθώς και οι φυλές στις οποίες ανήκουν:

Λάσι – Rough Collie

Η καταπληκτική Λάσι του ομώνυμου franchise ήταν ένα θηλυκό rough collie (διαφορετική φυλή από το border collie) που πρωτοεμφανίστηκε στο διήγημα του Eric Knight (1938) το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε στο μυθιστόρημα με τίτλο “Lassie Come Home”. Το 1943, το μυθιστόρημα ανέβηκε στον κινηματογράφο από την MGM με τον τίτλο “Lassie Come Home”, με τους ηθοποιούς Roddy McDowall και Elizabeth Taylor. Διάφορες συνέχειες ακολούθησαν, με τη “Lassie” του 2005 να είναι ίσως η ταινία που έχουν δει οι περισσότεροι από εμάς. Η Λάσι είναι το ένα από τα μοναδικά τέσσερα ζώα (και μία από τους ελάχιστους φανταστικούς ήρωες, όπως είναι ο Μίκυ Μάους, ο Κέρμιτ ο Βάτραχος, και ο Μπαγκς Μπάνι) που έχει το δικό της αστέρι στο Walk of Fame του Hollywood.

Τα rough collies είναι μεσαία-μεγαλόσωμα σκυλιά με μακρύ, πολυτελές τρίχωμα, και μακριά μουσούδα. Είναι πολύ φιλικά, εξαιρετικά με τα παιδιά, με πολλή ενέργεια. Δυστυχώς, τείνουν να εμφανίζουν κάποια προβλήματα υγείας, και αν μένουν μόνα τους μπορεί να υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού ή να παρουσιάζουν καταστροφικές συμπεριφορές.

Μπετόβεν – Σκύλος Αγίου Βερνάρδου

Ο Μπετόβεν ήταν μια οικογενειακή κωμωδία του 1992 του John Hughes και της Amy Holden Jones, με την οποία μεγαλώσαμε εμείς οι millennials. Η ταινία έσπασε τα ταμεία κερδίζοντας 147,2 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, παρότι έλαβε ανάμεικτες κριτικές. Η πλοκή αφορούσε έναν σκύλο Αγίου Βερνάρδου που έφερε το όνομα του μεγάλου μουσικού συνθέτη και υιοθετήθηκε από μια οικογένεια, ολοκληρώνοντας την ευτυχία της.

Οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου είναι αξιολάτρευτοι ευγενικοί γίγαντες, καθώς και σκύλοι εργασίας που έχουν διασώσει χιλιάδες ανθρώπους εγκλωβισμένους στην οροσειρά των Άλπεων. Πρόκειται για δυνατούς και μυώδεις αλλά ιδιαίτερα φιλικούς σκύλους, με χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Τα πάνε καλά με όλες τις ηλικίες αλλά χρειάζονται ιδιαίτερο χειρισμό λόγω του μεγέθους τους, και δεν αντέχουν τη ζέστη.

Σκούμπι Ντου – Μεγάλος Δανός

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα αναρωτηθεί ποτέ σε ποια φυλή ανήκε ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών Σκούμπι Ντου. Όταν έμαθα ότι ήταν Μεγάλος Δανός, μου έβγαλε νόημα λόγω του μεγάλου μεγέθους του, αν και πολλοί fans της σειράς κινουμένων σχεδίων αναδεικνύουν διαφορές που παρουσιάζει ο φοβητσιάρης και γκαφατζής Σκούμπι με τους επιβλητικούς Δανούς. Στη σειρά της Αμερικάνικης εταιρείας animation Hanna-Barbera, ο Σκούμπι είναι ένας αστείος σκύλος, σύντροφος του εξίσου ατσούμπαλου, φοβητσιάρη, και λαίμαργου Σάγκι, και μαζί με τους υπόλοιπους της παρέας, λύνουν μυστήρια και πιάνουν κακοποιούς.

Οι μεγάλοι Δανοί είναι εξαιρετικά σκυλιά, ίσως τα μεγαλύτερα που υπάρχουν μαζί με τους Ιρλανδικούς λυκοθήρες. Είναι μια Γερμανική φυλή που προέρχεται από τα μαστίφ και τα sighthounds. Οι πρόγονοί τους, κατά τον Μεσαίωνα, κυνηγούσαν αρκούδες, ελάφια, και αγριόχοιρους. Οι Δανοί είναι μυώδεις, δυνατοί, και εκλεπτυσμένοι στις κινήσεις τους. Τείνουν να παρουσιάζουν κάποια προβλήματα υγείας. Με τη σωστή εκπαίδευση τα πάνε τέλεια με τα παιδιά, αν όμως δεν κοινωνικοποιηθούν σωστά, ενδέχεται να παρουσιάσουν επιθετικότητα.

Σνούπι – Beagle

Ο Σνούπι είναι ο προσωπικός μου αγαπημένος, λόγω της αδυναμίας που έχω στα beagle. Παρόλα αυτά, δύσκολα καταλαβαίνει κανείς τη φυλή του με την πρώτη ματιά, καθώς ο Σνούπι είναι ασπρόμαυρος ενώ τα beagle συνήθως είναι κυρίως καφέ με άσπρο και μαύρο. Βασικός χαρακτήρας του κόμικ “Peanuts” που δημιούργησε ο Charles M. Schulz το 1950, καθώς και σκύλος του αξιαγάπητου χαρακτήρα Charlie Brown, ο Σνούπι αποτελεί καθοριστική φυσιογνωμία για την ιστορία της Αμερικάνικης ποπ κουλτούρας. Το χιούμορ, η ευφυΐα, και η φαντασία του Σνούπι τον καθιστούν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα με τον οποίο πολλοί ταυτίζονται. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθρωπόμορφο σκυλί που άφησε ιστορία.

Για τα beagle τι να πρωτοπώ; Χαριτωμένα, πεισματάρικα, πανέξυπνα και αφοσιωμένα στην οικογένειά τους, αυτά τα λαγωνικά είναι εξαιρετικοί σύντροφοι, που όμως χρειάζονται συστηματική εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, και εμφανίζουν εύκολα άγχος αποχωρισμού. Είναι ιδανικοί φίλοι για τα μικρά παιδιά και δεν θα σας αφήσουν ποτέ να βαρεθείτε.

Λαίδη και Αλήτης – Αμερικάνικο Cocker Spaniel και Ημίαιμο

Αφήστε τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα κατά μέρος, καθώς ένας από τους πιο συγκλονιστικούς απαγορευμένους έρωτες όλων των εποχών αναπτύχθηκε μεταξύ χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την χιλιοπαιγμένη σκηνή όπου η Λαίδη και ο Αλήτης μοιράζονται μια μακαρονάδα υπό το φεγγαρόφως; Η κομψή και ντελικάτη Λαίδη δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα Αμερικάνικο cocker spaniel, ενώ ο γοητευτικός Αλήτης (αφού πάνε και σχεδιάζουν γοητευτικά τα καρτούν ζώα, εγώ φταίω; Άντε να μην αρχίσω για τη Νάλα…) είναι, φυσικά, ένα αξιαγάπητο ημίαιμο σκυλάκι.

Τα Αμερικάνικα cocker spaniel είναι σκυλιά-αθλητές με χαρακτηριστικό μακρύ, στιλπνό τρίχωμα, εκφραστικά μάτια, και μακριά μαλλιαρά αυτιά. Είναι εξαιρετικοί κυνηγοί, αλλά και υπέροχοι σκύλοι αγκαλιάς που τα πηγαίνουν καλά με όλη την οικογένεια. Δεν είναι υπερβολικά ενεργητικά αλλά αγαπούν το παιχνίδι και τα παιδιά. Λόγω του μήκους του τριχώματός τους χρειάζονται συστηματικό καλλωπισμό και τα πηγαίνουν καλά με την εκπαίδευση. Είναι επιρρεπή σε κάποια κληρονομικά προβλήματα υγείας.

left arrow
right arrow

Όσο για τα ημίαιμα σκυλάκια, λίγα μπορούμε να πούμε πέρα από το ότι αποτελούν ιδανικούς συντρόφους που, δυστυχώς, δεν υιοθετούνται τόσο εύκολα και συχνά καταλήγουν να ζουν στον δρόμο, παρότι είναι δοτικά, έξυπνα, και γεμάτα ευγνωμοσύνη. Ένα ημίαιμο σκυλάκι μπορεί να προέρχεται από γονείς που ανήκουν σε οποιεσδήποτε φυλές.

Ιντεφίξ – White West Highland Terrier

Ο αστείος και χαριτωμένος Ιντεφίξ (στα αγγλικά Dogmatix, στα Γαλλικά Idéfix) από τη σειρά κόμιξ “Αστερίξ και Οβελίξ” του René Goscinny και του Albert Uderzo, είναι ένα λευκό τεριέ West Highland. Μπορεί να μην καταλαμβάνει πολύ χώρο στις ιστορίες των αγαπημένων μας Γαλατών (είναι κυρίως το θέμα της διαφωνίας μεταξύ Αστερίξ και Οβελίξ σχετικά με το αν πρέπει να τους συνοδεύσει στις διάφορες περιπέτειές τους) αλλά υπάρχουν πολλές μικρές στιγμές τις οποίες η παρουσία του κατέστησε απολαυστικές. Ο Ιντεφίξ, μάλιστα, πρωταγωνίστησε στην ομώνυμη ολοδική του σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε στη Γαλλική τηλεόραση το 2021.

Τα λευκά West Highland τεριέ (αλλιώς και westie) είναι Σκοτσέζικα σκυλιά με χαρακτηριστικό λευκό τρίχωμα (και μουστάκι που θυμίζει τον ίδιο τον Αστερίξ). Είναι μικρόσωμα-μεσαία σκυλιά, πανέξυπνα και πολύ φιλικά. Παρόλα αυτά, έχουν έντονα κυνηγετικά ένστικτα και μπορεί να γίνουν κτητικά με το φαγητό, και επιθετικά αν κάποιος τους φερθεί απότομα. Είναι επιρρεπή σε κάποια προβλήματα υγείας αλλά μπορούν να ζήσουν αρκετά χρόνια.

Σχετικά άρθρα

Αιγυπτιακές Γάτες Μάου: 6 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδή

Μήπως ο σκύλος σας δεν σας συμπαθεί αρκετά; Πώς θα το καταλάβετε

Γιατί ο σκύλος σας βγάζει τη γλώσσα του έξω; Πότε είναι ανησυχητικό