Γιατί είναι επικίνδυνες οι κάμπιες για σκύλους και γάτες
Δημήτρης Φαλλιέρος
14/02/2024
Τι είναι αυτό; Κάμπιες; Τι κάνουν εδώ από τις αρχές Φεβρουαρίου; Να αφήσω τον σκύλο μου να τις μυρίσει ή να τις αγγίξει στη βόλτα; Όχι! Αν ο Superman έχει ευαισθησία στον κρυπτονίτη, κάθε super-dog (και cat) έχει ευαισθησία στις κάμπιες.
Οι κάμπιες που βλέπουμε στα πεζοδρόμια και στους δρόμους αυτή την εποχή -από Φεβρουάριο ως Ιούλιο, είναι οι κάμπιες των πεύκων (επιστημονικά λέγονται Thaumetopoea pityocampa) και είναι τοξικές για τους σκύλους, τις γάτες αλλά και για εμάς.
Μπορεί μάλιστα αν μένουμε σε περιοχή με πεύκα, να έχουν πέσει και στο μπαλκόνι μας αυτά τα κιτρινοπρασινωπά, τριχωτά, βραδυκίνητα ζωυφιάκια, οπότε προσοχή και εσείς οι γατογονείς αν μένετε σε πευκόφυτη περιοχή. Αυτοί όμως που περισσότερο πρέπει να προσέχουν είναι οι σκυλογονείς: οι σκύλοι είναι πιο οσφρητικοί τύποι και πολλές φορές στη βόλτα τους έξω μπορεί να χώσουν τη μουσούδα τους σε πράγματα που δεν θέλετε.
Τις κάμπιες αυτές μπορεί να τις συναντήσετε είτε μόνες τους είτε σε «σιδηρόδρομο» (τη μία πίσω από την άλλη να σχηματίζουν μια μεγάλη γραμμή) είτε κουβαριασμένες τη μία πάνω στην άλλη. Κρατήστε τον σκύλο σας μακριά. Αν έρθουν σε επαφή με το ζώο, μπορεί να του δημιουργήσουν πρόβλημα. Πολλοί κτηνίατροι αυτή την εποχή δέχονται ζωάκια στο ιατρείο τους, που παρουσιάζουν πρήξιμο στη γλώσσα και άλλα συμπτώματα. Και οι κηδεμόνες μπορεί να μην ξέρουν σε τι οφείλεται.
«Επειδή ο σκύλος βάζει τη μουσούδα και τη γλώσσα του πάνω στην κάμπια, το πιο συνηθισμένο είναι να υπάρχει οίδημα στη γλώσσα. Η γλώσσα μπορεί να διπλασιαστεί σε μέγεθος και να υπάρχει σιελόρροια και κνησμός-φαγούρα. Σίγουρα είναι όχι μόνο ενοχλητικό για τον σκύλο αλλά και επικίνδυνο», τονίζει ο συνεργαζόμενος με το topetmou.gr κτηνίατρος Λευτέρης Μακρυθανάσης. «Αν το ζώο μείνει πολλή ώρα χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκληθεί ως και νέκρωση σημείου της γλώσσας ή ακόμα και να χάσει το ζωάκι ένα μέρος από τη γλώσσα ή τα χείλη του. Σε περιπτώσεις έντονης αλλεργίας, μπορεί να προκύψει μέχρι αναφυλακτικό σοκ και ασφυξία».
Άλλα σημεία που μπορεί η επαφή με μια κάμπια να επηρεάσει το ζώο σας είναι τα μάτια, αλλά και η μύτη, όπου και εκεί μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή αν τα τριχίδια της κάμπιας μπουν στους βλεννογόνους των ματιών και της μύτης.
Το «τσίμπημα» από την κάμπια θεωρείται επείγον περιστατικό. Ο γιατρός σας θα χορηγήσει κάτι για να μειώσει το οίδημα (όπως υδροκορτιζόνη). Σε λίγη ώρα αφού χορηγηθεί η θεραπεία, υποχωρούν τα συμπτώματα και το ζωάκι αισθάνεται καλύτερα.
Τι να προσέχουμε
Αν έχετε σκύλο, να έχετε συνέχεια τον νου σας αυτή την περίοδο στη βόλτα. Μπορεί να έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο κινητό και ο φιλαράκος μας να γλείψει ερήμην μας ή να φάει μια τέτοια κάμπια. Μην πηγαίνετε σε πολύ πευκόφυτα μέρη. Αν έχετε γάτα, προσέξτε να μη βγαίνει μόνη της έξω, και αν μένετε σε εξοχική περιοχή με δέντρα, σκουπίστε τις κάμπιες από το μπαλκόνι και την είσοδό σας. Αν τύχει να τσιμπηθεί το φιλαράκι σας από κάμπια, με τα πρώτα συμπτώματα, ρίξτε άφθονο νερό στο πρόσωπό του (προστατεύοντας τα μάτια του) για να απομακρύνετε την υπολειπόμενη ισταμίνη, το αλλεργιογόνο δηλαδή που έχουν αφήσει τα τριχίδια της κάμπιας. Προσοχή όμως, μην τρίψετε το σημείο γιατί μπορεί να επιδεινώσετε την κατάσταση. Μόνο ξέπλυμα με νερό χρειάζεται, και όσο πιο άμεση μπορείτε μεταφορά στον γιατρό για να σας βοηθήσει.