Τι να κάνετε αν τσιμπήσει σφήκα ή μέλισσα το σκύλο σας
Μυρτώ Τζώρτζου
19/06/2023
Τώρα που ο καιρός είναι καλός είναι ευκαιρία να απολαύσουμε μακρινούς περιπάτους με το σκύλο μας στην εξοχή ή στην παραλία.
Οι κίνδυνοι όμως για αυτόν είναι αρκετοί. Όπως τα τσιμπήματα από σφήκες, μέλισσες ή κάποιο άλλο έντομο. Τις περισσότερες φορές τα τσιμπήματα αυτά θα του προκαλέσουν λίγο πόνο και ενόχληση. Αν όμως ο σκύλος τσιμπηθεί μέσα στο στόμα ή στο λαιμό, που είναι περισσότερο πιθανό, τότε αυτό είναι αρκετά επικίνδυνο λόγω του δηλητηρίου. Τσιμπήματα κυρίως γίνονται στις περιοχές χωρίς τρίχες, όπως είναι το πρόσωπο και τα πόδια. Μια σοβαρή αντίδραση μπορεί να προκληθεί αν τσιμπηθεί αρκετές φορές. Τότε θα παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση και αυτή θα οφείλεται στα χημικά του κεντριού.
Τα συμπτώματα του τσιμπήματος:
-Αδυναμία
-Ζάλη
-Φαγούρα
-Πρήξιμο της περιοχής που τσιμπήθηκε
-Κοκκίνισμα της περιοχής που τσιμπήθηκε
-Πρήξιμο στο πρόσωπο
-Δυσκολία στην αναπνοή
-Διάρροια
-Επιληπτικές κρίσεις
-Νευρικότητα
-Εμετός
Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε περίπου 20 λεπτά, αλλά μπορεί να μην εμφανίζονται για αρκετές ώρες μετά το τσίμπημα της μέλισσας.
Τι πρέπει να κάνουμε:
1. Προσπαθήστε να βρείτε το κεντρί και τραβήξτε το με ένα τσιμπιδάκι από το δέρμα του με πολλή προσοχή. Προσέξτε να μην πιέσετε το κεντρί, γιατί πάνω σε αυτό υπάρχει το δηλητήριο και με αυτόν τον τρόπο θα σπρώξετε περισσότερο δηλητήριο στο δέρμα. Η καλύτερη λύση είναι να προσπαθήσετε να το βγάλετε ξύνοντάς το με ένα νύχι ή μια σκληρή επιφάνεια κάρτας.
2. Βάλτε, αν μπορείτε βάλτε σε όλη την ερεθισμένη περιοχή κρύες κομπρέσες ή πάγο ώστε να τον ανακουφίσετε από τον πόνο.
3. Βάλτε πάνω στο σημείο του τσιμπήματος μαγειρική σόδα ώστε να εξουδετερώσετε το δηλητήριο.
4. Βάλτε στο σημείο του τσιμπήματος αντισταμινική κρέμα και κορτιζονούχα αντιβιοτική κρέμα.
5. Μη σκεφτείτε, αν δείτε πρήξιμο, ότι θα του περάσει. Γιατί σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύει να πεθάνει από αλλεργικό σοκ (αναφυλακτική αντίδραση). Σε τέτοιες περιπτώσεις το ζώο εμφανίζει έλλειψη ισορροπίας, δυσκολία στην κίνηση, λιποθυμικές τάσεις.
Αυτό που θα πούμε για άλλη μια φορά ειδικός για να σας συμβουλέψει δεν είναι άλλος από τον κτηνίατρό σας, ο οποίος θα σας συμβουλέψει ότι τις πιο πάνω κρέμες πρέπει να τις έχετε μαζί σας όταν πάτε διακοπές.
Τι δεν πρέπει να κάνουμε:
Πολλές φορές επειδή δεν γνωρίζουμε, κάνουμε διάφορα πράγματα που δεν θα βοηθήσουν το ζώο μας. Για αυτό μη του δώσετε τίποτα από μόνοι σας. Καλείτε αμέσως το γιατρό σας και σας λέει αυτός, γνωρίζοντας και το ζώο σας, τι ακριβώς πρέπει να κάνετε. Και ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες του.
Καλό είναι να γνωρίζουμε:
Μέλισσες:
Βρίσκονται συνήθως στα φυτά και στα λουλούδια από όπου μαζεύουν τη γύρη. Δεν είναι επιθετικές και δεν τσιμπούν αν δε προκληθούν ή δε νιώσουν απειλή. Έχουν αγκαθωτό κεντρί και αφού τσιμπήσουν, μετά πεθαίνουν επειδή το κεντρί μένει μέσα στο δέρμα..
Σφήκες:
Βρίσκονται όπου υπάρχουν υπολείμματα φαγητού, σάπια φρούτα και σκουπίδια. Τσιμπάνε ευκολότερα, είναι πιο επιθετικές.
Έχουν λείο κεντρί και όταν τσιμπήσουν μια φορά, μπορούν να το επαναλάβουν.