string(0) ""

Η πολυκυστική νόσος νεφρών στις γάτες Περσίας – Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Θάνια Καρανάσιου

22/02/2024

Photo: Unsplash

Η πολυκυστική νόσος των νεφρών είναι μία κληρονομική νόσος που οδηγεί στην προοδευτική ανάπτυξη κύστεων, κυρίως στους νεφρούς αλλά και σε άλλα όργανα όπως το ήπαρ και το πάγκρεας.

Γράφει η Θάνια Καρανάσιου, Κτηνίατρος

Συναντάται κυρίως στις γάτες Περσικής φυλής και είναι μια από τις συχνότερες γενετικές νόσους. Συναντάται λιγότερο συχνά και σε άλλες φυλές (π.χ. British shorthair κλπ).

Η δημιουργία και η ανάπτυξη των κύστεων γίνεται προοδευτικά, οδηγώντας σε αντικατάσταση του νεφρικού ιστού, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την προοδευτική μείωση της λειτουργικότητας των νεφρών και εν τελεί την μη αναστρέψιμη ανεπάρκειά τους.

Οι γάτες που φέρουν το γονίδιο, αναπτύσσουν συνήθως χρόνια νεφρική νόσο σε ηλικία 3-10 ετών (μέσος όρος τα 7 έτη). Πολλές γάτες παραμένουν ασυμπτωματικές για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο τα συμπτώματα που θα εντοπίσουν οι κηδεμόνες αφορούν σε συμπτώματα νεφρικής νόσου.

Τα κυριότερα συμπτώματα που γίνονται αντιληπτά από τους κηδεμόνες είναι:

● η αυξημένη κατανάλωση νερού,
● η αυξημένη ποσότητα και συχνότητα ούρησης,
● η απώλεια βάρους,
● η επιλεκτική όρεξη μέχρι και πλήρης ανορεξία,
● οι σποραδικοί έμετοι,
● η κακή όψη τριχώματος καθώς και η
● η αδυναμία και η κατάπτωση

Η διάγνωση του νοσήματος, στηρίζεται κυρίως στην υπερηχοτομογραφική εξέταση των νεφρών, ωστόσο έχουν αναπτυχθεί και γενετικές δοκιμές ανίχνευσης της εν λόγω μετάλλαξης. Οι γενετικές αυτές δοκιμές παρέχουν την δυνατότητα διάγνωσης της νόσου στα πρώιμα στάδιά της όπου οι κύστες μπορεί να μην είναι ακόμη ορατές υπερηχοτομογραφικά. Σε ό,τι αφορά την διάγνωση της νεφρικής νόσου, απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις καθώς και ανάλυση ούρου για την περαιτέρω σταδιοποίηση της νόσου.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο των πολυκυστικών νεφρών της γάτας. Έτσι η αντιμετώπιση περιορίζεται στην υποστηρικτική θεραπεία με βάση του σταδίου και των συμπτωμάτων της νεφρικής νόσου.

left arrow
right arrow

*Κάθε ζώο είναι μοναδικό και οι ανάγκες του μπορεί να διαφέρουν από τα υπόλοιπα. Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτό το άρθρο έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη γνώμη του θεράποντος κτηνιάτρου.
Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο του κατοικιδίου σας για να λάβετε καθοδήγηση σύμφωνα με τις ανάγκες του.

Η Θάνια Καρανάσιου, Κτηνίατρος, εργάζεται στην ΠΛΑΚΕΝΤΙΑ Κτηνιατρική Κλινική η οποία προσφέρει ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα, με έμφαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες 2ης γνώμης.

Σχετικά άρθρα

Τεμπέλικη, ανεκτική, μυστηριώδης: Τι αποκαλύπτει το χρώμα της γάτας σας για την προσωπικότητά της

Επιληψία σε σκύλους και γάτες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα συμπτώματα και τη διαχείριση

Το τιτίβισμα της γάτας: Δείτε τι σημαίνει αυτός ο περίεργος ήχος που κάνει όταν κοιτάει έξω απ’ το παράθυρο