string(0) ""

6 στερεότυπα για τους μεγάλους σκύλους που καταρρίπτονται

Κωνσταντίνα Μάλλιου

16/02/2024

Photo: Unsplash

Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας έναν μεγάλο σκύλο, ίσως σκεφτόμαστε περίσσια ενέργεια, καταστροφικές συμπεριφορές και προβλήματα με τη διαμονή σε μικρό διαμέρισμα.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα στερεότυπα που έχουν παγιωθεί και θα τα καταρρίψουμε σε αυτό το άρθρο. Κάθε σκυλάκι είναι ξεχωριστό, έχει τον δικό του μοναδικό χαρακτήρα και η συμπεριφορά του εξαρτάται από τη φυλή, την εκπαίδευση και τα βιώματά του.

Αν, λοιπόν, σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα μεγαλόσωμο σκύλο, να μην έχετε κανέναν δισταγμό. Αυτός ο αγαθός γίγαντας θα σας αγαπήσει και θα κάνει τα πάντα για να σας βλέπει χαρούμενους/ες.

Ας δούμε και ας καταρρίψουμε έξι στερεότυπα για τους μεγάλους σκύλους, για να βοηθήσουμε επιτέλους τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι και αυτά τα πλάσματα μας χρειάζονται και έχουν ανάγκη από την αγάπη και την φροντίδα μας.

Στερεότυπο Νο 1: Τα μεγάλα σκυλιά έχουν πολλή ενέργεια

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι όσο μεγαλύτερος είναι ένας σκύλος, τόσο περισσότερη ενέργεια έχει. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει. Φυσικά χρειάζεται τις καθημερινές του βόλτες, τα παιχνίδια του και την εκτόνωσή του αλλά υπάρχει πιθανότητα να αγαπάει τον ύπνο πολύ περισσότερο. Πάρτε για παράδειγμα τα Τζακ Ράσελ. Παρόλο που είναι μικρά έχουν τόση ενέργεια όσο 10 σκυλιά. Ενώ οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου, παρά το μεγάλο τους μέγεθος, δεν έχουν τόση ενέργεια για να σας βγάλουν knock out.

Στερεότυπο Νο 2: Τα μεγάλα σκυλιά δεν μπορούν να ζήσουν σε διαμερίσματα

Μπορεί να είναι μεγάλα σκυλιά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι για να είναι ευτυχισμένα θα πρέπει να ζήσουν σε βίλα. Αν εκτονώνονται επαρκώς, πηγαίνουν βόλτες, παίζουν και έχουν το δικό τους χώρο να ξεκουράζονται και να κοιμούνται είναι σίγουρο ότι οι μεγάλοι σκύλοι μπορούν να ζήσουν και σε ένα διαμέρισμα των 50 τετραγωνικών.

Στερεότυπο Νο 3: Τα μεγάλα σκυλιά δεν μπορούν να ζήσουν με γάτες

Ποιος είπε ότι ένας μεγάλος σκύλος δεν μπορεί να τα πάει καλά με μια μικρή και φουντωτή κυρία; Άλλο ένα στερεότυπο, λοιπόν, που καταρρίπτεται είναι ότι οι μεγάλοι σκύλοι δεν τα πηγαίνουν καλά με τις γάτες. Κάποιες φυλές σκύλων είναι πολύ cat friendly και αγαπούν να κάνουν παρέα και να αράζουν με τις γάτες. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από τις εμπειρίες και την ράτσα κάθε σκύλου, αλλά ακόμα και αν δεν είναι και οι μεγαλύτεροι οπαδοί των αιλουροειδών κατοικιδίων, με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορείτε να πετύχετε μια ομαλή συμβίωση. Για να πειστείτε, μπορείτε να κάνετε μια μικρή έρευνα και θα βρείτε άπειρα βίντεο με σκύλους και γάτες που είναι οι καλύτεροι φίλοι. Επίσης, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τις περισσότερες φορές, οι περίεργες της υπόθεσης είναι οι γάτες και όχι οι σκύλοι, αφού με κάθε ευκαιρία θα πάνε κοντά τους και θα προσπαθήσουν να τους ρίξουν μια μικρή γρατζουνίτσα για να δηλώσουν ξεκάθαρα ποιος είναι το αφεντικό.

Στερεότυπο Νο 4: Τα μεγάλα σκυλιά έχουν μεγάλα προβλήματα συμπεριφοράς

Άλλος ένας μύθος που καταρρίπτεται. Δεν μπορούμε να γενικεύουμε την ύπαρξη προβλημάτων συμπεριφοράς στα μεγάλα σκυλιά, καθώς ο χαρακτήρας τους εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες. Όπως ένας μικρός σκύλος μπορεί να είναι “νταής” και να προσπαθεί να επιβληθεί σε άλλα σκυλιά, έτσι και ένας μεγάλος σκύλος μπορεί να είναι τόσο αγαθός και ήρεμος όσο δεν μπορούμε να φανταστούμε. Ανάλογα τα βιώματα, τον τρόπο που έχει μεγαλώσει, την κοινωνικοποίηση και την εκπαίδευση που έχει λάβει ένας σκύλος, μπορεί να είναι είτε ένα μικρό αγγελάκι είτε ένα μικρό διαβολάκι. Σε καμία περίπτωση, όμως δεν σημαίνει ότι οι μεγάλοι σκύλοι εμφανίζουν προβληματικές ή καταστροφικές συμπεριφορές. Κάλλιστα και ένα τσιουάουα μπορεί να καταστρέψει το σπίτι και να σηκώσει τη γειτονιά στο πόδι με το γάβγισμά του.

Στερεότυπο Νο 5: Στα μεγάλα σκυλιά δεν αρέσουν οι αγκαλιές

Έχουμε συνηθίσει να λέμε σκυλιά αγκαλιάς τα μικρόσωμα σκυλιά όπως για παράδειγμα τα μαλτεζάκια ή τα yorkies, όμως πολλά είναι τα μεγάλα σκυλιά που τους αρέσει να κάθονται με τις ώρες στα πόδια του κηδεμόνα τους, απολαμβάνοντας τα χάδια και τα φιλιά του. Οπότε, ναι, υπάρχουν μεγάλα σκυλιά που λατρεύουν τις αγκαλιές και δεν θα τις άλλαζαν με τίποτα στον κόσμο. Μάλιστα, μπορεί να είναι τόσο κοινωνικά που να ζητάνε χάδια από όποιον είναι διατεθειμένος να τους δώσει.

left arrow
right arrow

Στερεότυπο Νο 6: Τα μεγάλα σκυλιά δεν τα πάνε καλά με τα μικρά σκυλιά

Το τελευταίο στερεότυπο που καταρρίπτεται είναι ότι τα μεγάλα σκυλιά δεν τα πάνε καλά με τα μικρά σκυλιά. Αυτό ίσως έχει προκύψει από το γεγονός ότι μπορεί να είναι περισσότερο ατσούμπαλα και οι κινήσεις τους να φοβίσουν τα μικρόσωμα σκυλάκια. Αλλά, τις περισσότερες φορές τα αγαπούν, θέλουν να παίξουν μαζί τους και να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι. Μάλιστα, ορισμένοι μεγάλοι σκύλοι φοβούνται τους μικρούς, οι οποίοι μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα φωνακλάδες.

Συνοψίζοντας

Κάθε ζωάκι είναι μοναδικό και το μόνο που θέλει και χρειάζεται είναι η αγάπη και η φροντίδα μας. Ας μην στέκεται εμπόδιο το μέγεθος ενός σκύλου. Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας διώξει και την παραμικρή αμφιβολία που μπορεί να έχετε για το αν θα υιοθετήσετε έναν μεγάλο σκύλο ή όχι. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, κοινωνικοποίηση, εκτόνωση και στοργή, είναι σίγουρο ότι θα έχετε δίπλα σας έναν σύντροφο που όχι μόνο δεν θα σας δυσκολέψει τη ζωή, αλλά θα σας την κάνει ακόμα πιο όμορφη.

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Μπορούν οι σκύλοι να θυμούνται τα ονόματα των παιχνιδιών τους; Τι λέει πρόσφατη έρευνα

Τα αντικείμενα που όλοι έχουμε σπίτι μας και είναι επικίνδυνα για τον σκύλο μας