string(132) "Χειροποίητα παιχνίδια για την εκτόνωση του σκύλου μας εντός του σπιτιού"
Χειροποίητα παιχνίδια για την εκτόνωση του σκύλου μας εντός του σπιτιού

Χειροποίητα παιχνίδια για την εκτόνωση του σκύλου μας εντός του σπιτιού

Σοφοκλής Μακρινός

28/06/2023

Photo: Unsplash

Ζητήσαμε από τον εκπαιδευτή κ. Σοφοκλή Μακρινό να μας προτείνει λύσεις για τη σωματική και πνευματική εκτόνωση του σκύλου μας μέσω παιχνιδιών που μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα μέσα στο σπίτι.

Ένα από τα μόνιμα προβλήματα για πολλούς σκυλο-κηδεμόνες είναι το ότι ο σκύλος τους δεν κουράζεται/εκτονώνεται αρκετά, κάτι που συνεπάγεται περισσότερο άγχος, αταξίες, και πιθανές μικρές καταστροφές εντός του σπιτιού. Η αγορά παιχνιδιών είναι μια λύση, αλλά κάποιες φορές είτε δεν υπάρχει χρόνος για να επισκεφτούμε το κοντινό μας pet shop είτε έχουμε εξαντλήσει το εβδομαδιαίο budget.


Είδη εκτόνωσης

Καταρχάς υπάρχουν δύο είδη εκτόνωσης του σκύλου μας: η σωματική εκτόνωση που περιλαμβάνει τη γνωστή εικόνα ενός σκύλου που τρέχει, παίζει και δαγκώνει (παιχνίδια, ξύλα, σχοινιά κλπ.) και η πνευματική εκτόνωση. Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, το δεύτερο είδος είναι λίγο πιο σημαντικό από το πρώτο— χωρίς σε καμία περίπτωση αυτό να σημαίνει ότι η σωματική εκτόνωση δεν είναι σημαντική για το ζώο μας. Ωστόσο, όπως μας εξήγησε, η πνευματική εκτόνωση κρατάει για περισσότερη ώρα κουρασμένο το σκύλο μας.

Η πνευματική εκτόνωση έχει να κάνει με κάποια δραστηριότητα που κουράζει το μυαλό του σκύλου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμβεί αυτό: ένας από αυτούς είναι όταν εκείνος εκπαιδεύεται, καθώς σε αυτή την περίπτωση κουράζεται επειδή σκέφτεται.

Όσφρηση

Ένας πολύ ωραίος και πρακτικός τρόπος για να κουραστεί/εκτονωθεί ο σκύλος μας είναι μέσω της δραστηριότητας της όσφρησης. Πέραν του ότι τον κουράζει πολύ, και πιο γρήγορα από άλλες δραστηριότητες, τον κρατάει και κουρασμένο για πολύ περισσότερο. Παράλληλα είναι και μια αγχολυτική δραστηριότητα για αυτόν. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν πρόκειται για σκύλο με φοβίες και επιθετικότητα. Γι’ αυτό και, όπως τονίζει ο εκπαιδευτής, η βόλτα είναι σημαντική για το σκύλο, γιατί συνδυάζει τα δύο είδη εκτόνωσης που προαναφέραμε: σωματική (ο σκύλος κουνιέται) και πνευματική (ο σκύλος μυρίζει).

Οπότε καλό είναι να αφήνουμε το σκύλο μας να μυρίζει. Εδώ ο εκπαιδευτής σημειώνει ότι πολλοί κηδεμόνες μπαίνουν στο «τριπάκι» ότι θα πρέπει μέσα σε είκοσι λεπτά να κάνουν μια συγκεκριμένη διαδρομή κατά τη διάρκεια της βόλτας με το σκύλο τους. Καλό είναι όμως να μην μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία, με την έννοια ότι εάν από αυτά τα είκοσι λεπτά ο σκύλος θέλει να μυρίζει για δέκα λεπτά στο ίδιο σημείο, εμείς μπορούμε κάλλιστα να τον αφήνουμε να μυρίζει το ίδιο πράγμα επειδή του αρέσει. Δεν θα πρέπει να ανησυχούμε ότι πιθανώς αυτή η δραστηριότητα δεν τον κουράζει: αντιθέτως τον κουράζει πολύ περισσότερο από το αν απλώς περπατούσε χαλαρός και με χαλαρό λουράκι. Οπότε γι’ αυτό η βόλτα είναι πολύ σημαντική για την εκτόνωσή του, σωματική και πνευματική (το δεύτερο είδος κυρίως μέσω της όσφρησης).

Τρόποι εκτόνωσης του σκύλου εντός σπιτιού: χειροποίητα παιχνίδια

Ας πάμε τώρα σε κάποιους τρόπους πνευματικής εκτόνωσης του σκύλου μας εντός του σπιτιού. Εδώ ο κύριος Μακρινός προτείνει κάποια χειροποίητα παιχνίδια με ελάχιστο ή καθόλου κόστος, τα οποία ωστόσο είναι πολύ δημοφιλή στους σκύλους και τους κηδεμόνες που συνεργάζεται. Αυτά τα παιχνίδια βασίζονται στην όσφρηση. Επίσης, διαφοροποιούνται από τη γνωστή εικόνα του σκύλου που δαγκώνει «άσκοπα» ένα μπαλάκι – χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι η δραστηριότητα αυτή είναι κακή. Απλά με τα παιχνίδια που προτείνονται εδώ, αυξάνεται η πνευματική δραστηριότητα του σκύλου μας, και άρα και η κόπωσή του, καθώς πρόκειται για «μίνι γρίφους».

Η πετσέτα

Ένα παιχνίδι που απολαμβάνουν πολύ οι σκύλοι αλλά και κηδεμόνες τους: παίρνουμε μια πετσέτα που δεν τη χρειαζόμαστε, την απλώνουμε και τοποθετούμε μέσα λιχουδιές – ή λίγο από το φαγητό του ζώου μας αν δεν θέλουμε να τρώει λιχουδιές. Στη συνέχεια διπλώνουμε την πετσέτα και την κάνουμε κόμπο. Δίνουμε αυτό το «πακετάκι» στο σκύλο. Όταν το πάρει, θα αρχίσει να το μυρίζει και θα προσπαθήσει να βρει τη λιχουδιά και να τη βγάλει. Αμέσως λοιπόν, όπως σημειώνει ο εκπαιδευτής, μπαίνει σε μία διαδικασία να σκεφτεί, και άρα να κουραστεί και εκτονωθεί πνευματικά.

Το μπαλάκι

Ένα άλλο παιχνίδι που αρέσει πολύ στους σκύλους μας αλλά και σε εμάς είναι ένα μπαλάκι από αυτά που οι περισσότεροι έχουμε. Το κόβουμε στη μέση, χωρίς να το ανοίξουμε τελείως, αλλά δημιουργώντας μια σχισμή, και τοποθετούμε μέσα λιχουδιές. Πρόκειται για παρόμοια διαδικασία με αυτή που ακολουθούμε με την πετσέτα, και με παρόμοια λογική: ο σκύλος μας μυρίζει και προσπαθεί να βγάλει τη λιχουδιά. Δεν μπορεί. Το μπαλάκι κουνιέται όσο προσπαθεί να βγάλει τη λιχουδιά, και τελικά η λιχουδιά πέφτει. Έτσι ο σκύλος μας επιβραβεύεται. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να ξαναγεμίσουμε το μπαλάκι και ο σκύλος να προσπαθήσει και να ξαναπροσπαθήσει, με αποτέλεσμα να κουραστεί/εκτονωθεί πνευματικά.

Το μπουκάλι

Το παιχνίδι αυτό περιλαμβάνει ένα άδειο μπουκάλι αναψυκτικού, κατά προτίμηση συσκευασίας του ενάμισι λίτρου, που είναι ανθεκτικό. Και πάλι βάζουμε μέσα σε αυτό λιχουδιές, κλείνουμε το καπάκι και κάνουμε τρύπες με ένα μαχαίρι ή ψαλίδι. Πρόκειται για την ίδια λογική με τα προηγούμενα παιχνίδια: μόλις δώσουμε στο σκύλο μας το μπουκάλι θα αρχίσει να το μυρίζει, να το δαγκώνει, και θα του αρέσει. Αρχικά δεν θα μπορεί να βγάλει από μέσα τις λιχουδιές. Το μπουκάλι πέφτει ή κουνιέται, και μαζί πέφτουν και οι λιχουδιές. Και έτσι ο σκύλος πάλι επιβραβεύεται.

Το κουτί

Παίρνουμε ένα κουτί από παπούτσια ή κάποιο άλλο χάρτινο κουτί και τοποθετούμε μέσα του λιχουδιές. Το κλείνουμε και το δίνουμε στο σκύλο μας, ο οποίος θα προσπαθεί να το ανοίξει. Ο εκπαιδευτής σημειώνει ότι αυτό το παιχνίδι προσφέρεται για πιο «ευγενικούς» σκύλους, γιατί αν ο σκύλος απλά καταστρέψει αμέσως το κουτί, το παιχνίδι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, και δεν θα τον εκτονώσει ιδιαίτερα πνευματικά. Ωστόσο, υπάρχουν σκύλοι που θα προσπαθήσουν με τη μουσούδα ή το ποδαράκι τους να ανοίξουν το κουτί. Αν ο σκύλος γίνει καλός σε αυτό το παιχνίδι, μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα μικρότερο κουτί μέσα στο μεγαλύτερο κουτί, και μέσα σε αυτό να μπουν οι λιχουδιές. Έτσι ο σκύλος θα πρέπει να ανοίξει δύο κουτιά για να πάρει τις λιχουδιές, κάτι πιο περίπλοκο για αυτόν, και κάτι που θα τον κουράσει περισσότερο πνευματικά.

Η παγοθήκη

Τέλος, μπορούμε να βάλουμε μέσα σε θήκη για παγάκια γιαούρτι και φρούτα τα οποία είναι κατάλληλα για να φάει ο σκύλος μας, όπως μπανάνα ή μήλο. Αφού τα παγώσουμε, δίνουμε την παγοθήκη στο σκύλο μας, ο οποίος θα αρχίσει να τη γλείφει. Θα ασχοληθεί πολλή ώρα με αυτό και θα του αρέσει.

Σημειώνουμε ότι τα παραπάνω παιχνίδια καλό είναι πάντα να δίνονται στο σκύλο μας υπό επίβλεψη, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα πνιγεί με κάποιο αντικείμενο.

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα αυτοσχέδια παιχνίδια που προτείνει ο εκπαιδευτής κύριος Μακρινός και τα οποία είναι χειροποίητα, δεν έχουν κόστος, και κρατούν απασχολημένο το σκύλο μας για κάποια ώρα προσφέροντάς του πνευματική εκτόνωση.

Ωστόσο καθώς ενδέχεται να μην ασχοληθούν οι σκύλοι για πολλή ώρα με αυτά, μπορούμε να αυξήσουμε το βαθμό δυσκολίας για τα συγκεκριμένα παιχνίδια που φτιάχνουμε για εκείνους. Όπως όμως τονίζει ο εκπαιδευτής, το ζητούμενο εδώ δεν είναι να ασχοληθεί ο σκύλος μας με κάτι για πάρα πολλή ώρα, όπως θα κάνει με ένα κόκαλο. Αυτό που εδώ έχει σημασία είναι ο χρόνος που θα ασχοληθεί με τέτοια παιχνίδια να είναι πολύ πιο ποιοτικός. Θα κουράζεται ενώ ταυτόχρονα θα μυρίζει και θα σκέφτεται. Και παράλληλα θα μειώνεται και το στρες που μπορεί να έχει.

Σχετικά άρθρα

Δείτε αν επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας αγγούρι

Δείτε για ποιους λόγους παρουσιάζει η γάτα σας προβλήματα συμπεριφοράς

7 πράγματα που ξέρουμε για τα κουτάβια αλλά δεν είναι σωστά