string(0) ""

Γαβγίζει ο σκύλος σας στον ύπνο του; Τι να κάνετε

Στέλλα Πανοπούλου

17/02/2024

Photo: Shutterstock

Εσείς έχετε δει ποτέ σκύλο να γαβγίζει στον ύπνο του;

Το θέαμα είναι αναμφισβήτητα πολύ αστείο: μοιάζει σαν ο σκύλος να παραμιλάει βλέποντας κάποιο περίεργο όνειρο, κι αυτό όπως και να το κάνουμε έχει πλάκα. Άραγε αυτό συμβαίνει όταν ο σκύλος σας γαβγίζει στον ύπνο του; Τι θέλει να μας πει αυτή η συμπεριφορά;

Οι συνήθειες που σχετίζονται με τον ύπνο των σκύλων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη φυλή. Για παράδειγμα, κάποιες φυλές σκύλων είναι πιο ενεργητικές, και αρκετά απ’ αυτά τα σκυλάκια τινάζονται, κουνούν τα πόδια τους σα να τρέχουν, και βγάζουν διάφορους ήχους όπως κλαψουρίσματα ή γαβγίσματα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Αν ο σκύλος σας γαβγίζει, κλαψουρίζει, ή κάνει σαν μικρός λύκος όσο κοιμάται, τότε μπορείτε αρκετά εύκολα να συμπεράνετε ότι ονειρεύεται. Αν είστε άνθρωπος που τείνει να παραμιλάει όταν βλέπει κάποιο περίεργο, αγχωτικό, ή υπέροχο όνειρο, τότε γνωρίζετε εξ ιδίας πείρας τον μηχανισμό που προκαλεί αυτή την ακούσια συμπεριφορά. Τα όνειρα, τόσο για εμάς όσο και για τα αγαπημένα μας τετράποδα, είναι αριστοτεχνικά, περίπλοκα γεννήματα της φαντασίας μας, και συχνά μας βάζουν στη θέση να αμφισβητήσουμε και να αναθεωρήσουμε όσα θεωρούμε πραγματικότητα.

Τα στάδια του ύπνου του σκύλου

Κατά τη διάρκεια του ύπνου του, ο σκύλος σας περνάει από τα στάδια τόσο του ύπνου REM (Rapid Eye Movement = Γρήγορης Κίνησης των Ματιών), όσο και του ύπνου NREM (Non Rapid Eye Movement = Όχι Γρήγορης Κίνησης των Ματιών). Μπορεί ακόμα και να παρατηρήσετε ότι, κάποιες φορές, ο σκύλος σας κοιμάται με μισάνοιχτα τα μάτια.

Σύμφωνα με κτηνιάτρους, πριν το στάδιο ύπνου NREM, οι σκύλοι περνούν ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο εγκέφαλος μοιάζει ήρεμος ενώ ο μυϊκός τόνος του παραμένει ενεργός και ο σκύλος μπορεί να ξυπνήσει ή να ενοχληθεί εύκολα. Μετά από αυτό το διάστημα, οι σκύλοι πέφτουν σε πιο βαθύ ύπνο, ο μυϊκός τόνος και το σώμα χαλαρώνουν, αλλά ο εγκέφαλος γίνεται πιο ενεργός. Αυτό το στάδιο βαθύ ύπνου είναι το στάδιο REM, κατά το οποίο ο σκύλος σας μπορεί να δει όνειρα ή εφιάλτες, και κατά συνέπεια να γαβγίσει όσο κοιμάται.

Χρειάζεται να ανησυχώ;

Στην περίπτωση που οι κινήσεις των ποδιών του σκύλου και οι ήχοι που βγάζει γίνουν πιο βίαιοι και έντονοι, ή αν παρατηρήσετε κάποια σημαντική αλλαγή στο μοτίβο ύπνου του σκύλου σας, επικοινωνήστε με έναν κτηνίατρο. Υπάρχει περίπτωση ο σκύλος σας να υποφέρει από άγχος, ή να πάσχει από μία νόσο που ονομάζεται Διαταραχή Συμπεριφοράς Ύπνου REM. Η διαταραχή αυτή προκαλεί τον σκύλο σας να “παρεκτρέπεται” κατά τη διάρκεια του ύπνου, αντιδρώντας σε όνειρα ή εφιάλτες με έντονες σωματικές κινήσεις. Κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, ο σκύλος σας μπορεί να τραυματιστεί πέφτοντας πάνω στον τοίχο ή κάνοντας επίθεση σε αντικείμενα που τον περιβάλλουν. Ευτυχώς, η σωματική δραστηριότητα του σκύλου κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

left arrow
right arrow

Τι να κάνω την ώρα που γαβγίζει ο σκύλος μου;

Δεν συνιστάται να διακόπτετε τον ύπνο του σκύλου σας, ακόμα και στην περίπτωση που γαβγίζει όσο κοιμάται. Ακόμα κι αν θεωρείτε ότι βλέπει εφιάλτη, αφήστε τον. Ο σκύλος σας έχει ανάγκη από 10-14 ώρες ύπνου την ημέρα για να ξεκουράζεται επαρκώς και να παραμένει υγιής. Ξυπνώντας τον σκύλο σας μπορεί να τον τρομάξετε και να αντιδράσει απότομα, δαγκώνοντας, γαβγίζοντας, ή γραντζουνώντας σας. Δυστυχώς, σκύλοι έχουν δαγκώσει παιδιά πολλές φορές αφού αυτά τους ξύπνησαν.

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Μπορούν οι σκύλοι να θυμούνται τα ονόματα των παιχνιδιών τους; Τι λέει πρόσφατη έρευνα

Τα αντικείμενα που όλοι έχουμε σπίτι μας και είναι επικίνδυνα για τον σκύλο μας