string(0) ""

Γιατί κουνούν οι σκύλοι την ουρά τους – Επιστήμονες απαντούν

Στέλλα Πανοπούλου

29/01/2024

Photo: Shutterstock

Η ερευνήτρια σε θέματα ζώων Taylor Hersh έβλεπε ένα βίντεο με λύκους στο Youtube όταν παρατήρησε ότι οι άγριοι πρόγονοι των σκύλων δεν είχαν τη συνήθεια να κουνούν την ουρά τους.

Η σημαντική αυτή διαφορά που παρουσιάζουν οι λύκοι από τους σκύλους, την έκανε να αναρωτηθεί τι είχε αλλάξει κατά τη διάρκεια των 35000 ετών που έχουν περάσει από τότε που εξημερώθηκαν τα αγαπημένα ζώα συντροφιάς. Η Hersh μαζί με μία ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών, ξεκίνησε μια έρευνα με σκοπό να απαντήσει στο εξής ερώτημα: Γιατί οι σκύλοι κουνάνε την ουρά τους;

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα. Από την έρευνα προκύπτει ότι οι άνθρωποι μάλλον συνέβαλαν στο να συνηθίσουν οι σκύλοι να κουνούν την ουρά τους. Έως τώρα, θεωρούσαμε ότι οι σκύλοι κουνούν την ουρά τους όταν είναι χαρούμενοι. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι το κούνημα της ουράς κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους, με αποτέλεσμα να έχουν περάσει αιώνες επιλέγοντας κι εκτρέφοντας σκύλους που εμφανίζουν έντονα αυτό το χαρακτηριστικό.

Το κούνημα της ουράς των σκύλων είναι ρυθμικό, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι αρέσει στους ανθρώπους. Από το χτύπημα των οπλών ενός αλόγου μέχρι το αγαπημένο μας τραγούδι, φαίνεται ότι οι άνθρωποι νιώθουμε χαρούμενοι όταν ακούμε ρυθμικούς ήχους. Έτσι, η ρυθμική κίνηση της ουράς μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα στον εγκέφαλό μας, έστω και υποσυνείδητα. Η Hersh, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Max Planck για την Ψυχογλωσσολογία στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια της έρευνας, δήλωσε στη Washington Post ότι το κούνημα της ουράς ενός σκύλου μοιάζει με το κούνημα της βελόνας ενός μετρονόμου στο μυαλό μας.

Το κούνημα της ουράς των σκύλων, παρόλα αυτά, συνδέθηκε στο μυαλό των ανθρώπων με τη χαρά. Ένας σκύλος που κουνά την ουρά του μας φαντάζει φιλικός και δεν αισθανόμαστε ότι μας απειλεί. Επομένως, είναι πιθανό οι σκύλοι που κουνούσαν έντονα την ουρά τους να επιλέγονταν πιο εύκολα για κατοικίδια.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη της Hersh στη Washington Post, δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο για να δούμε τι ακριβώς αποζητούσαν οι άνθρωποι από τα ζώα παλιότερα.

Μπορούμε, όμως, να παρατηρήσουμε τους σημερινούς σκύλους και ανθρώπους, προσπαθώντας να επαναδομήσουμε το εξελικτικό μονοπάτι τους.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Hersh με τους συνεργάτες της ξεκίνησαν να μελετούν τη σκυλίσια συμπεριφορά. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι δεκάδες σκυλίσια χαρακτηριστικά και συμπεριφορές άλλαξαν κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης των σκύλων – μεταξύ άλλων η εμφάνιση του τριχώματός τους, τα αυτιά, το μέγεθός τους, καθώς και η ικανότητα να κάνουν τα αξιολάτρευτα “puppy eyes” όταν θέλουν να μας ζητήσουν κάτι.

Η Hersh και οι συνεργάτες της μελέτησαν δεκάδες προηγούμενες έρευνες για την εξέλιξη των σκύλων, προσπαθώντας να καταλάβουν τις αιτίες της ρυθμικής κίνησης της ουράς. Η Hersh δήλωσε ότι δεν μπόρεσαν να βρουν κάποια ξεκάθαρη απάντηση βάσει αυτών των ερευνών.

left arrow
right arrow

Σύμφωνα με μια έρευνα, οι σκύλοι ξεκίνησαν να κουνούν τις ουρές τους περισσότερο απ’ ότι οι λύκοι, από την ηλικία των τριών εβδομάδων και μετά. Οι έρευνες έδειξαν, ακόμα, ότι οι σκύλοι χρησιμοποιούν τις ουρές τους για να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους στους ανθρώπους. Επιπλέον, η Hersh διάβασε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Scientist, για μια έρευνα που μελετούσε τις ασημί αλεπούδες. Η έρευνα αυτή έδειξε ότι οι αλεπούδες που επιλέγονταν για το πόσο εξημερωμένες και φιλικές ήταν από τους ανθρώπους, κουνούσαν την ουρά τους περισσότερο από τις υπόλοιπες. Η Hesh σκέφτηκε ότι και οι σκύλοι θα πρέπει να λειτουργούν με αντίστοιχο τρόπο.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξήγησαν ότι χρειάζεται πιο εκτεταμένη έρευνα για να ελεγχθούν οι θεωρίες τους. Η Hersh, που σήμερα είναι ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Oregon, δήλωσε ότι επιθυμεί να μελετήσει τον εγκέφαλο και τον καρδιακό ρυθμό των σκύλων για να κατανοήσει τι νιώθουν και τι σκέφτονται όταν κουνούν τις ουρές τους.

Η έρευνα φώτισε, επίσης, πλευρές που αφορούν τις προτιμήσεις των ανθρώπων δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν, όπως είπε ο συν-συγγραφέας της έρευνας, Andrea Ravignani. “Μοιάζει κάπως σα να βρήκαμε προϊστορικές ζωγραφιές των Homo Sapiens ή των Neanderthal σε σπήλαια, που μας λέει έμμεσα ότι τότε οι πρόγονοί μας απολάμβαναν την τέχνη ή διέθεταν συμβολική λογική. Στην περίπτωσή μας, αυτά που γνωρίζουμε για το πώς τα μοντέρνα σκυλιά κουνούν τις ουρές τους μας λένε ότι, ίσως, οι πρόγονοί μας 35000 χρόνια πριν είχαν ήδη αντιληφθεί τον ρυθμό”.

Με πληροφορίες από Washington Post

Σχετικά άρθρα

AllAboutCats: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για γάτες επιστρέφει

Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας

Τη φετινή Black Friday επενδύστε σε ένα καθαρό σπίτι ακόμα κι αν έχετε κατοικίδια