string(0) ""

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να κρατήσετε τη γάτα σας υγιή

Team Petmou

29/01/2024

Photo: Shutterstock

Για πολλούς κηδεμόνες, το κατοικίδιό τους είναι όλη τους η ζωή.

Μια ζεστή, γούνινη αγκαλιά και ένα νιαούρισμα ή ένα κούνημα της ουράς όταν γυρίζουν στο σπίτι, η καλύτερη συντροφιά τις καλές αλλά και τις δύσκολες ημέρες. Ολοένα και περισσότερο, άλλωστε, οι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν τα ζώα συντροφιάς σαν μέλη της οικογένειάς τους. Γι’ αυτό, τα σημαντικότερα αγαθά για τους κηδεμόνες κατοικιδίων, έχουν γίνει πλέον η υγεία και η ευζωία των μικρών τους φίλων.

Οι δεσποζόμενες γάτες μπορούν να ζήσουν ακόμα και 15-20 χρόνια με τη σωστή φροντίδα. Η μοναδική δυσκολία σχετικά με αυτό, είναι το γεγονός ότι οι γάτες σπάνια αφήνουν τον κηδεμόνα τους να καταλάβει αν είναι άρρωστες ή τραυματισμένες. Είναι εξαιρετικές στο να κρύβουν τον πόνο, με αποτέλεσμα πολλά προβλήματα υγείας να διαγιγνώσκονται με καθυστέρηση, και μετά από την εμφάνιση προχωρημένων συμπτωμάτων.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας κηδεμόνας γάτας για να φροντίζει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την υγεία και την ευημερία της χνουδωτής του φίλης.

Ας δούμε 5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας θα είναι υγιής και χαρούμενη σε όλα τα στάδια της ζωής της:

Ταΐζετέ την υψηλής ποιότητας τροφή

Οι γάτες είναι αποκλειστικά σαρκοφάγες, που σημαίνει ότι χρειάζονται κυρίως υψηλής ποιότητας ζωική πρωτεΐνη για να είναι υγιείς. Η περίσσεια υδατανθράκων δεν μεταβολίζεται το ίδιο σωστά και προσθέτει αχρείαστες θερμίδες στη διατροφή της γάτας σας. Η παχυσαρκία αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο για την υγεία μιας γάτας, κυρίως όσο μεγαλώνει σε ηλικία. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να φτιάξετε, σε συνεργασία με τον/την κτηνίατρό σας, ένα ολοκληρωμένο διατροφικό πλάνο προσαρμοσμένο στις ανάγκες της γάτας σας (σύμφωνα με την ηλικία, τη φυλή, και την κατάσταση της υγείας της).

Φυσικά, οι γατούλες μπορούν – και αξίζουν – να τρώνε κάποιες λιχουδιές. Άλλωστε, οι λιχουδιές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα εξαιρετικό εργαλείο εκπαίδευσης. Είναι σημαντικό, όμως, να δίνετε στη γάτα σας τροφές που γνωρίζετε ότι είναι ασφαλείς για εκείνη. Ποτέ μην παραλείπετε να ερευνήσετε αν κάποια ανθρώπινη τροφή είναι τοξική ή όχι πριν τη μοιραστείτε με τη γατούλα σας. Περιορίζοντας την πρόσβασή της σε – βρώσιμα ή μη – πράγματα που μπορεί να θέλει να βάλει στο στόμα της, μειώνετε αποτελεσματικά τον κίνδυνο δηλητηρίασης ή άλλων προβλημάτων στο ευαίσθητο γαστρεντερικό της σύστημα. Να θυμάστε ότι οι λιχουδιές δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 5-10% της ημερήσιας πρόσληψης τροφής της γάτας σας.

Βεβαιωθείτε ότι πίνει αρκετό νερό – και πάντα να ελέγχετε πόσο

Οι γάτες έχουν ανάγκη από πολύ νερό. Γενικά, όμως, μπορεί να δυσκολευτείτε με την ημερήσια πρόσληψη νερού της γάτας σας περισσότερο απ’ ότι εάν ήταν σκύλος. Οι γάτες είναι επιλεκτικές, και τείνουν να προτιμούν το τρεχούμενο νερό. Μπορείτε να ενθαρρύνετε το οικόσιτο αιλουροειδές σας να πίνει περισσότερο νερό αγοράζοντας ένα συντριβάνι για γάτες, ή συμπληρώνοντας την ξηρά τροφή με υγρή. Η υγρή τροφή αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά ιδιαίτερα στην ενυδάτωση του οργανισμού της γάτας, μειώνοντας ακόμα και τον κίνδυνο να εμφανίσει νόσο του κατώτερου ουροποιητικού ή των νεφρών.

Επιπλέον, αν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας πίνει υπερβολικά πολύ νερό, αν δηλαδή της γεμίζετε το μπολάκι της και το τελειώνει μέσα στην ημέρα, επικοινωνήστε με τον/την κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε πιθανά προβλήματα υγείας, όπως θυρεοειδική νόσο, διαβήτη, ή νεφροπάθειες.

Κρατήστε τη μέσα στο σπίτι

Είναι σίγουρο ότι οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι έχουν πολύ μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης από αυτές που ζουν έξω. Σα να μην έφτανε αυτό, έρευνες αποδεικνύουν συνεχώς ότι οι ελεύθερες γάτες αποτελούν σοβαρή απειλή για το υπόλοιπο οικοσύστημα. Κρατώντας τη γάτα σας μέσα στο σπίτι – παρέχοντάς της ίσως πρόσβαση σε κάποιον περιφραγμένο εξωτερικό χώρο, όπως το μπαλκόνι – μπορείτε να παρακολουθείτε καλύτερα αν πηγαίνει τουαλέτα, αν και τι τρώει και πίνει, και επομένως να γνωρίζετε περισσότερα πράγματα για την υγεία της. Αποφεύγετε, ακόμα, να κολλήσει σοβαρές ασθένειες, να κλαπεί, να την χτυπήσει αυτοκίνητο, να την τραυματίσει ή ακόμα και να τη σκοτώσει κάποιο άλλο ζώο.

Μην παραλείπετε ποτέ τις προληπτικές εξετάσεις

Ένας ολοκληρωμένος έλεγχος τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο θα σας βοηθήσει να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και να προλάβετε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας μπορεί να προκύψει στη γατούλα σας. Είναι σημαντικό να γίνονται τακτικά κλινικές και αιματολογικές εξετάσεις, εξετάσεις ούρων και κοπράνων, καθώς και οδοντικός καθαρισμός στη γάτα σας. Με συστηματικές επισκέψεις στον/στην κτηνίατρο, ακόμα και χωρίς την εμφάνιση συμπτωμάτων, μπορείτε να γλιτώσετε την υγεία της μικρής φίλης σας από πολύ σοβαρά και απολύτως αναστρέψιμα προβλήματα.

Ασφαλίστε την υγεία της γάτας σας

Με τα κτηνιατρικά έξοδα να γίνονται όλο και πιο δυσβάσταχτα, και τις τσέπες μας να επιβαρύνονται όλο και περισσότερο καθημερινά από το αυξανόμενο κόστος ζωής, είναι σημαντικό να μπορείτε να καλύψετε ανά πάσα στιγμή τις απαραίτητες εξετάσεις ή άλλες κτηνιατρικές πράξεις που μπορεί να χρειαστεί η γάτα σας για να είναι καλά.

Κάθε κηδεμόνας κατοικιδίου τρέμει σε μια ιδέα: αυτή του έκτακτου περιστατικού, και των ξαφνικών εξόδων που το συνοδεύουν. Με το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικίδιου My Happy Pet που προσφέρει η Eurolife FFH με τη διαμεσολάβηση της Eurobank, μπορείτε να έχετε τη σιγουριά που χρειάζεστε ότι η υγεία του κατοικιδίου σας θα είναι προστατευμένη. Το πρόγραμμα ασφάλισης My Happy Pet απευθύνεται σε κηδεμόνες σκύλων και γατών ανεξαρτήτως φυλής (ράτσας), ηλικίας και προϋπάρχουσας ασθένειας και σας προσφέρει ένα σύνολο καλύψεων όπως κτηνιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσοκομειακή περίθαλψη. Το πρόγραμμα έχει 2 πακέτα ανάλογα με το εύρος καλύψεων που επιθυμείτε να αποκτήσετε. Το Standard πακέτο κοστίζει €75 ετησίως για σκύλο και γάτα, ενώ το Plus πακέτο κοστίζει €95 για σκύλο και €85 για γάτα, ετησίως. Επιπροσθέτως, το My Happy Pet παρέχει άμεση εξυπηρέτηση στο συμβεβλημένο δίκτυο. Έτσι, οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να εξοικονομούν χρόνο καταβάλλοντας – εφόσον απαιτείται – μόνο τη συμμετοχή τους, χωρίς να αποστέλλουν παραστατικά αποδείξεων. Δείτε εδώ το συμβεβλημένο Δίκτυο και Συνεργαζόμενες Κλινικές.

Κάνοντας μια ασφάλεια υγείας κατοικιδίου, μπορείτε να είστε πάντα βέβαιος/η ότι το ζώο συντροφιάς σας θα λαμβάνει την κατάλληλη περίθαλψη, χωρίς να φοβάστε το πλήγμα στον οικογενειακό σας προϋπολογισμό. Έτσι, θα μπορείτε να απολαύσετε τη ζωή σας μαζί με την αγαπημένη σας γατούλα ήρεμα, με ασφάλεια και χωρίς άγχος. Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιδίων εδώ.

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Αιγυπτιακές Γάτες Μάου: 6 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδή

Μήπως το συχνό μπάνιο κάνει κακό; Κάθε πότε πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας και τι πρέπει να προσέξετε