string(0) ""

Γιατί κάποιοι σκύλοι είναι επιθετικοί μετά το μπάνιο ή τον καλλωπισμό – Τι να προσέξετε

Μυρτώ Τζώρτζου

19/01/2024

Photo: Shutterstock

Μήπως ο σκύλος σας επιτίθεται στον άλλο σκύλο σας μετά από το grooming ή το μπάνιο του; Και εσείς δεν ξέρετε τι να υποθέσετε;

Τα σκυλιά μπορεί μερικές φορές να ενεργούν με παράξενους τρόπους που μας αφήνουν μπερδεμένους. Και μια περίεργη συμπεριφορά που μπορεί να επιδείξουν είναι όταν επιτίθενται σε έναν άλλο σκύλο λίγο μετά την περιποίησή τους.

Αρκετές υποθέσεις έχουν διατυπωθεί ως προς το γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό. Μέχρι την ημέρα που τα σκυλιά θα καταφέρουν να μιλήσουν, μπορεί να μην καταφέρουμε να μάθουμε με βεβαιότητα τι πραγματικά συμβαίνει στο μυαλό τους σε αυτές τις καταστάσεις.

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις επιθέσεων που έχουν συμβεί αφού ένας σκύλος επέστρεψε στο σπίτι μετά την επίσκεψη στον groomer αλλά και μετά από το μπάνιο που έκανε στο σπίτι του. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικές πιθανές υποθέσεις.

Γιατί ένας σκύλος επιτίθεται σε άλλο σκύλο μετά τον καλλωπισμό του;

Ο παράγοντας μυρωδιά

Γνωρίζουμε ότι η αίσθηση της όσφρησης ενός σκύλου είναι πολύ ισχυρή και ότι τα σκυλιά είναι ικανά να ανιχνεύσουν την παρουσία διαφόρων οσμών όπως ναρκωτικά, εκρηκτικά, φυτά, παράσιτα και ακόμη και διάφορες άλλες οσμές που σχετίζονται με ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης.

Τα σκυλιά επίσης είναι γνωστά για τη διαφορετική αντίδραση σε γνωστές και άγνωστες μυρωδιές. Επομένως, είναι πιθανό ένας σκύλος να αντιδρά έντονα και επιθετικά, μετά τον καλλωπισμό του, λόγω της άγνωστης μυρωδιάς του τριχώματός του, η οποία μπορεί να έχει μια νέα, διαφορετική μυρωδιά, λόγω της μυρωδιάς των προϊόντων περιποίησης. Ή να αντιδράει στη μυρωδιά του τριχώματός του επειδή έχει απορροφήσει τη μυρωδιά άλλων σκύλων που βρίσκονταν στο κομμωτήριο.

Αυτή η αποστροφή για τις άγνωστες μυρωδιές τον κάνει συχνά μετά το μπάνιο ή τον καλλωπισμό του να τρίβεται και να κυλιέται σε διάφορες επιφάνειες για να τις διώξει.

Ο παράγοντας στρες

Το μπάνιο των σκύλων, το κόψιμο των νυχιών τους, η χρήση στεγνωτήρα μαλλιών ή κουρευτικών μηχανών που κάνουν θόρυβο μπορεί να είναι αγχωτικά για τους σκύλους. Το άγχος μπορεί μερικές φορές να κάνει τα σκυλιά να ενεργούν με ασυνήθιστους τρόπους, και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μάχες με άλλα σκυλιά του σπιτιού, ακόμη και αν τα πάνε γενικά καλά.

Ο παράγοντας προσαρμογή

Εάν ο σκύλος σας είναι πολύ κουρεμένος, μπορεί να είναι πιθανό να κάνει προσπάθειες να προσαρμοστεί στη νέα αίσθηση ότι είναι χωρίς γούνα. Αυτό συχνά τον κάνει νευρικό και επιθετικό.

Εάν τα μουστάκια κοπούν, κάτι που δεν πρέπει να γίνεται, μπορεί να προκαλέσει στον σκύλο να αισθανθεί αποπροσανατολισμένος. Τα μουστάκια των σκυλιών έχουν διάφορες λειτουργίες, οπότε μπορεί οι σκύλοι να αισθάνονται πολύ άσχημα όταν κόβονται.

Ο παράγοντας διαφορετική εμφάνιση

Μετά την περιποίηση, τα σκυλιά μπορεί να φαίνονται αρκετά διαφορετικά στα μάτια του άλλου σκύλου. Εάν ο σκύλος ξυρίστηκε εντελώς, μπορεί να φαίνεται μικρότερος χωρίς όλη τη γούνα του. Και να γίνει και επιθετικός. Εάν λοιπόν ένα μικρό σκυλί έκανε πρόσφατα μπάνιο και είναι ακόμα βρεγμένο -και ολίγον νευριασμένο- ένα μεγάλο σκυλί μπορεί να το θεωρήσει σαν κάτι άλλο από σκύλο, σαν έναν βρεγμένο αρουραίο, για παράδειγμα. Σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς ο μεγάλος σκύλος μπορεί να το θεωρήσει θήραμα και να αρχίσει η μάχη.

Ο παράγοντας κακή διάθεση

Μετά από μια συνεδρία περιποίησης, μπορεί ο σκύλος να μην αισθάνεται πολύ καλά. Ένας σκύλος που σφίγγεται κατά τη διάρκεια της περιποίησης μπορεί να νιώσει πόνο, ο οποίος ενδέχεται μερικές φορές να προκαλέσει τρέμουλο.

Η δυσκαμψία αυτή μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες. Το ίδιο συμβαίνει και με εμάς, για παράδειγμα, μετά από μια δραστηριότητα που δεν έχουμε συνηθίσει να κάνουμε.

Μερικές φορές, εάν ο groomer καθαρίσει τους πρωκτικούς αδένες του σκύλου, αυτό μπορεί να προκαλέσει κάποια τοπική φλεγμονή και ερεθισμό, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αδιαθεσία στο σκυλί.

Τα δερματικά προβλήματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλαγές συμπεριφοράς. Εάν το τρίχωμα του σκύλου σας ήταν μπερδεμένο, μπορεί να ήταν επώδυνο το βούρτσισμα / ξύρισμα. Όταν λοιπόν ο σκύλος έχει κακή διάθεση, μπορεί να γίνει επιθετικός και να κάνει και τον άλλο σκύλο στο σπίτι επιθετικό.

Ο παράγοντας των ηρεμιστικών

Εάν ο σκύλος σας ήταν ναρκωμένος πριν από την περιποίηση του τριχώματός του, μπορεί αυτό να τον κάνει να περπατά πιο αργά, να πηγαίνει πέρα δώθε ή απλά να ενεργεί περίεργα. Και να προκαλέσει θέλοντας ή δεν θέλοντας τον άλλον σκύλο.

Πώς να σταματήσετε ή να αποτρέψετε καβγάδες

Εάν τα σκυλιά σας τσακώνονται πάντα μετά την περιποίηση, καλό θα ήταν να λάβετε κάποια μέτρα για να προσπαθήσετε να βελτιώσετε την κατάσταση, ειδικά εάν έχετε μια ράτσα σκύλου που απαιτεί τακτική περιποίηση.

Ακολουθούν κάποιες γενικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσουν / αποτρέψουν τις επιθέσεις.

Αφαιρέστε τις μυρωδιές

Μπορείτε να σκουπίσετε τον σκύλο σας για να αφαιρέσετε τυχόν μυρωδιές και να τον βοηθήσετε να μυρίζει περισσότερο σαν τον… εαυτό του. Να έχει δηλαδή τη μυρωδιά που είχε και πριν.

Άλλες επιλογές είναι να τρίψετε το τρίχωμά του χρησιμοποιώντας μια κουβέρτα που έχει τη μυρωδιά του, ώστε να τον βοηθήσετε να ανακτήσει πιο γρήγορα την αρχική του οσμή. Εναλλακτικά, μπορείτε να τον κάνετε μπάνιο χρησιμοποιώντας άοσμο σαμπουάν για σκύλους.

Κρατήστε τους σκύλους χωριστά για λίγες μέρες

Εάν ο σκύλος σας προσπαθήσει να επιτεθεί στον άλλο σκύλο σας μετά το μπάνιο ή τον καλλωπισμό του, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι αυτό ενδέχεται να μετατραπεί σε συνήθεια και ο σκύλος που δέχεται επίθεση να αρχίσει να έχει πρόβλημα καθώς θα αισθάνεται άγχος.

Έτσι καλό θα ήταν μετά την επιστροφή του ενός σκύλου από τον groomer, να κρατήσετε τον άλλο σκύλο σας περιορισμένο σε άλλο δωμάτιο για λίγες ώρες ή και περισσότερο.

Κρατώντας τα σκυλιά χωριστά, αυτό μπορεί να βοηθήσει ώστε να έχουν χρόνο να χαλαρώσουν μέχρι ο πρόσφατα περιποιημένος σκύλος σας να πάρει σταδιακά το παλιό του άρωμα.

Η τοποθέτηση επίσης ενός διαχωριστικού που επιτρέπει στα σκυλιά να εξακολουθούν να βλέπουν το ένα το άλλο και να ακούνε το ένα το άλλο, ενώ τα εμποδίζει να πλησιάσουν πολύ κοντά για τσακωμό, μπορεί να βοηθήσει.

Συμμετοχή σε δραστηριότητες

Ενώ οι σκύλοι είναι χωρισμένοι, καλό είναι ο καθένας να κάνει πράγματα, παιχνίδια και ό,τι μπορεί να γίνει στον περιορισμένο χώρο που βρίσκεται ώστε να είναι χαρούμενοι, απασχολημένοι και να μην έχουν το μυαλό τους ο ένας στον άλλον. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης. Αλλά και να διευκολύνει σε μια ομαλότερη επανένωση.

Κάντε την ασφάλεια προτεραιότητα

Εάν ανησυχείτε για καυγάδες, είναι καλή ιδέα να φέρετε τους σκύλους σταδιακά ξανά κοντά φορώντας τους ένα φίμωτρο ώστε να αποφύγετε τα μαλλιοτραβήγματα και τα δαγκώματα.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η κατάσταση βελτιώνεται καθώς τα σκυλιά ηρεμούν, επιστρέφουν στη ρουτίνα τους και μυρίζουν σαν «σκύλοι» ξανά.

Ωστόσο, μερικές φορές τα προβλήματα μπορεί να παραμείνουν και το ζήτημα μπορεί να μετατραπεί από κάτι προσωρινό, σε κάτι μόνιμο.

Η γνώμη των ειδικών είναι ότι οι συμπεριφορές αυτές πρέπει να σταματήσουν εν τη γενέσει τους, καθώς όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο θα παγιώνεται η κατάσταση. Για αυτό σε αυτές τις περιπτώσεις η γνώμη ενός κτηνίατρου ή κάποιου εκπαιδευτή θα είναι παραπάνω από χρήσιμη.

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Μπορούν οι σκύλοι να θυμούνται τα ονόματα των παιχνιδιών τους; Τι λέει πρόσφατη έρευνα

Τα αντικείμενα που όλοι έχουμε σπίτι μας και είναι επικίνδυνα για τον σκύλο μας