string(0) ""

Lancashire Heeler: Η νέα φυλή που αναγνώρισε η Αμερικάνικη Κυνολογική Λέσχη το 2024

Στέλλα Πανοπούλου

17/01/2024

Photo: Shutterstock

Με την έλευση του 2024, η Αμερικάνικη Κυνολογική Λέση (American Kennel Club) ανακοίνωσε την αναγνώριση μιας νέας, σπάνιας φυλής σκύλων.

Τα Lancashire Heelers έχουν μια ιστορία η καταγραφή της οποίας ξεκινά τον 17ο αιώνα, αν και η ακριβής καταγωγή τους είναι άγνωστη.

Αυτό που είναι γνωστό, είναι ότι υπήρχε ένα μικρό, στενόμακρο, μαύρο και καφέ σκυλί που ήταν γνωστό ως “το σκυλί του κρεοπώλη”, και μπορούσε κανείς να το βρει στην περιοχή Ormskirk του Δυτικού Lancashire. Πιθανολογείται ότι πρόγονοι του σκύλου αυτού είναι τα Corgi και τα τεριέ του Μάντσεστερ. Πρόκειται για σκύλους φάρμας που εκτρέφονταν για χρόνια στην περιοχή ως ποιμενικοί και κυνηγοί ποντικιών, και αποτελούν εξαιρετική παρέα για όλη την οικογένεια.

Η φυλή αυτή αναγνωρίστηκε το 1981 από την Κυνολογική Λέσχη του Ηνωμένου Βασιλείου, και ανακηρύχθηκε ως ευάλωτη τοπική φυλή το 2003. Σήμερα, τα Lancashire Heelers είναι δημοφιλείς στις ΗΠΑ, στη Σουηδία, στην Ολλανδία και στην Αυστραλία. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να ενδιαφέρονται για αυτόν τον υπέροχο σύντροφο που αγαπά να συμμετέχει σε δράσεις υπακοής, agility, και φύλαξης κοπαδιών. Τα πηγαίνει πολύ καλά με τα παιδιά αλλά είναι σημαντικό να αλληλεπιδρούν πάντα με επίβλεψη.

Το Lancashire Heeler έχει από μέτρια έως υψηλά επίπεδα ενέργειας. Είναι έξυπνο, φιλικό, και μαθαίνει νέα πράγματα γρήγορα. Μη σας ξεγελάει το μικρό του μέγεθος: είναι ένα γεροδεμένο και εργατικό σκυλάκι με κοντό τρίχωμα που το προστατεύει από τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ο χαρακτήρας του είναι εξαιρετικός: χαρούμενο, ομιλητικό, αγαπησιάρικο, και πάντα έτοιμο για βόλτα. Το ιδιαίτερο χαμόγελό του ονομάστηκε Heeler Smile και μοιάζει σχεδόν ανθρώπινο.

Τα Lancashire Heelers είναι ως επί το πλείστον υγιή και ζουν αρκετά χρόνια. Η ακοή τους είναι εξαιρετική. Το 2006 εντοπίστηκε στη φυλή αυτή μια κληρονομική οφθαλμική νόσος, η συχνότητα της οποίας όμως μειώθηκε μετά από προσπάθεια των εκτροφέων και οργανισμών για την υγεία των ζώων. Γι’ αυτό τον λόγο, τόσο οι γονείς όσο και τα κουτάβια περνούν από οφθαλμολογική εξέταση. Ζυγίζουν γύρω στα 3-6 κιλά.

Ο καλλωπισμός αυτών των σκύλων δεν είναι καθόλου απαιτητικός, καθώς το τρίχωμά τους είναι κοντό, στιλπνό, και αδιάβροχο. Επομένως, αρκεί ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα.

Χρειάζεται να επιμείνετε στην εκπαίδευση ενός Lancashire Heeler, καθώς πρόκειται για έξυπνα αλλά ανεξάρτητα σκυλιά. Το σίγουρο είναι ότι θα αναπτύξετε εξαιρετική σχέση μαζί του, κι εκείνο θα λατρεύει την παρέα σας. Είναι κυνηγόσκυλο, οπότε μην το αφήνετε μαζί με μικρότερα ζωάκια εκτός αν έχει εκπαιδευτεί και κοινωνικοποιηθεί επαρκώς. Ενδέχεται να γαβγίζει αρκετά, ειδικά αν νιώσει ότι χρειάζεται να σας προειδοποιήσει για οτιδήποτε ασυνήθιστο. Χρειάζεται περίπου μία με δύο ώρες άσκηση κάθε μέρα, και ζει καλύτερα αν το σπίτι έχει μικρό κήπο ή αυλή.

Το Lancashire Heeler είναι η 201η φυλή που αναγνωρίζεται από την Αμερικάνικη Κυνολογική Εταιρεία. Πληροί τις προϋποθέσεις για να διαγωνίζεται σε αγώνες σκύλων από την πρώτη μέρα του έτους.

Ο/η ιδανικός/ή κηδεμόνας του Lancashire Heeler είναι αρκετά ενεργητικός/ή και μπορεί να ανταποκρίνεται στις βόλτες που έχει ανάγκη το σκυλάκι. Έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο και σχετική εμπειρία ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες εκπαίδευσής του. Το Lancashire Heeler ταιριάζει τέλεια σε οικογένειες με παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών.

Όλα δείχνουν ότι το χαμογελαστό αυτό σκυλάκι από την Ουαλία είναι εδώ για να κλέψει τις καρδιές μας!

Σχετικά άρθρα

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Γιατί ενθουσιάζεται τόσο πολύ ο σκύλος σας όταν επιστρέφετε σπίτι