string(0) ""

Παχυσαρκία

Τeam Petmou

21/06/2023

Μία γάτα θεωρείται υπέρβαρη όταν ζυγίζει 10-20% περισσότερο από το ιδανικό σωματικό της βάρος και παχύσαρκη όταν η περίσσεια λίπους είναι πάνω από 20% του ιδανικού σωματικού της βάρους.

Η παχυσαρκία της γάτας είναι μία πολύ συχνή ασθένεια, που εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 63% των γατών. Το υπερβολικό βάρος ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για την υγεία της γάτας όπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα κ.ά.
Οι γάτες μέσης ηλικίας (8-12 ετών), οι στειρωμένες, οι γάτες που ζουν μόνο σε εσωτερικούς χώρους ή οι γάτες που ζουν κυρίως σε εσωτερικούς χώρους τείνουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκες. Η διατροφή και οι στρατηγικές σίτισης είναι σημαντικές για τη διαχείριση του βάρους.

Συμπτώματα

-Δυσκολία στο άλμα ή στο ανέβασμα σκαλοπατιών
-Κάθονται ή ξαπλώνουν περισσότερο η ώρα από ό,τι συνηθίζουν
-Απροθυμία να σηκωθούν και να κινηθούν
-Απώλεια ορατής μέσης
-Βρώμικο, ακατάστατο, απεριποίητο τρίχωμα
-Το κολάρο είναι στενό πλέον
-Λιγότερο συχνές κινήσεις του εντέρου ή/και περισσότερες αέριες κινήσεις

Θεραπεία

Αρχικά, είναι σημαντικό να δώσετε στον κτηνίατρό σας μία ακριβή περιγραφή του περιβάλλοντος της γάτας σας και της διατροφής της, συμπεριλαμβανομένων όλων των τύπων τροφής που προσφέρονται, των ποσοτήτων και των χρόνων σίτισης, έτσι ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί ένα κατάλληλο σχέδιο απώλειας βάρους. Στη συνέχεια, με βάση την υγεία της γάτας, ο κτηνίατρος θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τις θερμίδες που πρέπει να καταναλώνει καθημερινά η γάτα για την απώλεια βάρους. Επίσης, η αλλαγή της διατροφής της γάτας πρέπει να γίνεται σε διάστημα 7-10 ημερών σταδιακά για να αποφύγετε γαστρεντερικές διαταραχές στο ζώο. Ακόμη, είναι σημαντικό να μετράτε με ακρίβεια πόση τροφή προσφέρεται την ημέρα για να επιτευχθεί η απώλεια βάρους.

Πρόληψη

Η πρόληψη της παχυσαρκίας είναι η λύση του συγκεκριμένου προβλήματος. Πρέπει να παρέχεται μία προσεγμένη διατροφή στη γάτα χωρίς να γίνεται ασυλλόγιστη κατανάλωση τροφών επιβλαβών για την υγεία της. Όμως, εάν η γάτα έχει πάρει βάρος και θεωρείται παχύσαρκη, η διαχείριση του βάρους θα είναι στόχος για όλη τη ζωή της. Μόλις ξεκινήσει ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε συνεχώς την πρόοδό της. Επίσης, το πρόγραμμα απώλειας βάρους της γάτας θα πρέπει να αλλάζει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής της με βάση την ηλικία, το πόσο επιτυχημένη είναι η απώλεια βάρους και το κατά πόσον αναπτύσσονται άλλες υποκείμενες παθήσεις.

Σχετικά άρθρα

Τεμπέλικη, ανεκτική, μυστηριώδης: Τι αποκαλύπτει το χρώμα της γάτας σας για την προσωπικότητά της

Επιληψία σε σκύλους και γάτες: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα συμπτώματα και τη διαχείριση

Το τιτίβισμα της γάτας: Δείτε τι σημαίνει αυτός ο περίεργος ήχος που κάνει όταν κοιτάει έξω απ’ το παράθυρο