string(0) ""

Λοίμωξη της χοληδόχου κύστης

Τeam Petmou

21/06/2023

Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης ή αλλιώς χολοκυστίτιδα έχει πολλές αιτίες, με τη βακτηριακή λοίμωξη να είναι μία από τις πιο συνηθισμένες.

Τα βακτήρια μετακινούνται από την κυκλοφορία του αίματος ή τα έντερα στη χοληδόχο κύστη, προκαλώντας λοιμώξεις στη γάτα. Εμφανίζεται στη γάτα όταν η χοληδόχος κύστη έχει φλεγμονή και τα βακτήρια έχουν την ευκαιρία να εισβάλλουν και να προκαλέσουν λοίμωξη, ή όταν υπάρχει βακτηριακή λοίμωξη στο γαστρεντερικό σύστημα που εισέρχεται στη χοληδόχο κύστη. Η φλεγμονή της χοληδόχου κύστης ή η λοίμωξη μπορεί να σχετίζονται με ασθένειες σε κοντινά όργανα όπως το ήπαρ, το έντερο ή το πάγκρεας. Σπανιότερα, η λοίμωξη της χοληδόχου κύστης μπορεί να προκληθεί από απόφραξη του χοληδόχου πόρου λόγω λίθων στη χοληδόχο κύστη ή όγκου.

Συμπτώματα

-Έλλειψη όρεξης
-Πυρετός
-Ίκτερος
-Κοιλιακό άλγος
-Εμετός και διάρροια
-Λήθαργος
-Απώλεια βάρους

Θεραπεία

Οι λοιμώξεις της χοληδόχου κύστης στη γάτα μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή και σε πολύ σοβαρή κατάσταση θεωρείται απαραίτητη η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Η θεραπεία περιλαμβάνει την παροχή ενδοφλέβιων υγρών (εάν είναι απαραίτητο) και τα κατάλληλα αντιβιοτικά για την εξάλειψη της λοίμωξης. Η γάτα σας μπορεί να χρειαστεί να λάβει αντιβιοτικά για ένα μήνα ή περισσότερο για να διασφαλιστεί ότι η λοίμωξη έχει εξαφανιστεί. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα η γάτα να χρειαστεί να λάβει φάρμακα για την πρόληψη της ναυτίας, την τόνωση της όρεξης της και την υποστήριξη του ήπατος.
Εάν η γάτα σας υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, για κάποιο χρονικό διάστημα πριν και μετά την επέμβαση θα παρακολουθείται από τον κτηνίατρό σας και είναι πιθανή η επανάληψη αιματολογικών εξετάσεων.

Πρόληψη

Δεδομένου ότι η αιτία της λοίμωξης της χοληδόχου κύστης δεν είναι πάντα απολύτως σαφής, είναι δύσκολη η πρόληψή της. Η άμεση αναζήτηση κτηνιατρικής περίθαλψης εάν η γάτα σας εμφανίσει συμπτώματα, θα βοηθήσει στον έγκαιρο έλεγχο της κατάστασης και στη βελτίωσή της.

Σχετικά άρθρα

Πώς να επιλέξετε την πιο ολοκληρωμένη τροφή για το κατοικίδιό σας

Γιατί να επιλέξετε ολιστικές τροφές, χωρίς σιτηρά, για τον σκύλο ή τη γάτα σας

Τι πρέπει να γνωρίζετε για καθένα από τα 4 στάδια ζωής της γάτας σας