string(0) ""

Πώς να πείσετε κάποιον να μαζεύει τις ακαθαρσίες του σκύλου του

Κωνσταντίνα Μάλλιου

12/01/2024

Photo: Shutterstock

Σας έχει τύχει ποτέ να δείτε έναν κηδεμόνα σκύλου να μην μαζεύει τις ακαθαρσίες του κατοικιδίου του;

Αν ναι, σίγουρα θα έχετε νιώσει διάφορα συναισθήματα τη στιγμή εκείνη. Μπορεί να έχετε αισθανθεί θυμό για τη συγκεκριμένη ανεύθυνη πράξη, απόγνωση γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, άγχος γιατί μπορεί να πατήσει κάποιος τα περιττώματα και προσπαθείτε να βρείτε ένα σακουλάκι να τα μαζέψετε εσείς ή μπορεί να μείνετε αδιάφοροι, καθώς θεωρείτε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα γι’ αυτή τη συμπεριφορά. Κι όμως, μπορείτε. Όλοι μπορούμε.

Η αλήθεια είναι ότι αναφέρουμε συνέχεια τι πρέπει να κάνουν οι τετράποδοι φίλοι μας και ίσως ξεχνάμε ότι κι εμείς έχουμε ευθύνες και υποχρεώσεις, και οφείλουμε να ακολουθούμε κάποιους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Όπως περιμένουμε από τους συμπολίτες μας να σεβαστούν τα σκυλιά μας, έτσι πρέπει κι εμείς να σεβόμαστε εκείνους.

Πώς, λοιπόν, μπορούμε να πείσουμε κάποιον να μαζέψει τις ακαθαρσίες του σκύλου του; Υπάρχει ευγενικός τρόπος;

Πριν αναφέρουμε μερικές συμβουλές, θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι κηδεμόνες σκύλου έχουν την υποχρέωση να μαζεύουν τις ακαθαρσίες του κατοικιδίου τους κατά τη διάρκεια της βόλτας, διαφορετικά τους επιβάλλεται πρόστιμο αξίας 100€.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αρχίσουμε να φωνάζουμε και να κατηγορούμε τον άνθρωπο ή το ζώο, γιατί το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να χάσουμε το δίκιο μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ρωτήσουμε τον κηδεμόνα με ήπιο και ευγενικό τόνο φωνής αν μπορεί να μαζέψει τα περιττώματα του σκύλου του. Πρόκειται για μια αρκετά άβολη ερώτηση αλλά κάποιες φορές λειτουργεί και έτσι ο άνθρωπος διορθώνει το “λάθος” του, έστω και από ντροπή.

Συχνά, ένας κηδεμόνας αφήνει στο έδαφος τα κακά του σκύλου του, γιατί θεωρεί ότι δεν επηρεάζει κανέναν άλλον γύρω του και ότι αυτή του η πράξη δεν έχει συνέπειες. Αν τον κάνουμε να σκεφτεί και να αναρωτηθεί για αυτές τις επιπτώσεις, ίσως την επόμενη φορά δεν το κάνει.

Αν δεν πιάσουμε επ’ αυτοφώρω τον “ένοχο”, και δούμε τα περιττώματα κοντά σε ένα πάρκο ή παιδική χαρά ή στην είσοδο της πολυκατοικίας μας, μπορούμε να του αφήσουμε κάποιο σημείωμα με την ελπίδα ότι θα το δει και θα διορθώσει τις πράξεις του. Δεν θα πρέπει να έχει απειλητικό ύφος γιατί μάλλον θα έχουμε τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ας επιστρατεύσουμε το χιούμορ μας και με όση ψυχραιμία διαθέτουμε ας συντάξουμε το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, δεν θα πρέπει να φωνάξουμε και να επιτεθούμε στο άτομο που διαπράττει μια τόσο ανεύθυνη πράξη. Ο τόνος της φωνής μας θα πρέπει να είναι ήπιος και ευγενικός και να τον προσεγγίσουμε φιλικά. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πολύ πιθανό ο κηδεμόνας του σκύλου να λειτουργήσει αμυντικά και να θυμώσει, οδηγώντας όλη αυτή μας την προσπάθεια σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Δηλαδή, πιο πολύ κακό θα κάνουμε παρά καλό στην επίλυση του προβλήματος. Αν θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι εκείνη την ώρα, ίσως είναι καλύτερο να περιμένουμε λίγη ώρα ή ακόμα και κάποιες μέρες, μέχρι να ξαναδούμε τον κηδεμόνα και να του ζητήσουμε ευγενικά να μαζεύει τις ακαθαρσίες του σκύλου του.

Δυστυχώς, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουμε νεύρα, ειρωνεία και χλευασμό στην προσπάθειά μας να πράξουμε το σωστό. Αυτό μπορεί να συμβεί γιατί δεν έχουμε δώσει στον συνομιλητή μας έναν καλό λόγο για να καθαρίσει τα περιττώματα του κατοικιδίου του. Είτε αυτό το άτομο αντιλαμβάνεται ότι η αμέλειά του επηρεάζει αρνητικά τους γύρω του είτε δεν τον ενδιαφέρει, θα πρέπει να μάθει γιατί αυτό που κάνει είναι λάθος.

Οπότε, μπορούμε για παράδειγμα να πούμε: “Ξέρω ότι δεν είναι και η πιο ευχάριστη διαδικασία να μαζεύει κάποιος τις ακαθαρσίες του σκύλου του, αλλά επειδή παίζουν τα παιδιά μου συχνά εδώ γύρω και φοβάμαι ότι μπορεί τα πατήσουν, μπορείτε να τα μαζέψετε σας παρακαλώ;”.

Ή μπορούμε να πούμε ότι τα περιττώματα μπορεί να γίνουν απειλή αν εισέλθουν στην παροχή νερού. Ή ότι περιέχουν βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα περιττώματα του σκύλου λειτουργούν ως λίπασμα ή μπορούν να διασπαστούν μέσω της βροχής. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Ο ασφαλέστερος τρόπος να αποφύγουμε βακτήρια, μολύνσεις και άσχημες μυρωδιές είναι να τοποθετούμε τα περιττώματα του σκύλου σε μια σακούλα και να τα πετάμε στον κάδο σκουπιδιών.

Σκεφτείτε ότι ένα γραμμάριο περιττωμάτων σκύλου περιέχει 23 εκατομμύρια κολοβακτηρίδια, πράγμα επικίνδυνο τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Αν ο σκύλος πατήσει περιττώματα και τα μεταφέρει σπίτι, στην ουσία μεταφέρει μια σειρά από παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως είναι το Εσερίχια κόλι, το giardia και τα κεστώδη (παρασιτικά σκουλήκια).

Γενικά, θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να μην επινοούμε φανταστικούς λόγους γιατί το άτομο που μιλάμε, θα τους απορρίψει. Ας μιλήσουμε χωρίς υπερβολές και ας εκφράσουμε με κόσμιο τρόπο την δυσαρέσκειά μας. Είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρουμε να πείσουμε τον κηδεμόνα να διορθώσει το λάθος του, αλλά τουλάχιστον θα έχουμε προσπαθήσει. Μπορούμε να του μιλήσουμε για τους κανόνες καλής συμπεριφοράς και τις συνέπειες των πράξεών του. Εξάλλου, είναι κάτι που το έχει ορίσει και ο νόμος. Και είναι σημαντικό να το αναφέρουμε αφού υπάρχει σχετικός κανόνας. Το πρόστιμο για κάποιον που δεν μαζεύει τις ακαθαρσίες του σκύλου του στη βόλτα είναι 100€. Ίσως αν το μάθει ο κηδεμόνας να συμμορφωθεί και να σταματήσει να αδιαφορεί.

Αν είστε περισσότερο οργανωμένοι μπορείτε να έχετε μαζί σας σακουλάκια να του προσφέρετε για να μαζέψει τα κακά του σκύλου του. Είναι πολύ κοινή η δικαιολογία ενός κηδεμόνα ότι έχει ξεχάσει τα σακουλάκια ή ότι του έχουν τελειώσει, οπότε ας τον βγάλουμε από την δύσκολη θέση. Πάντα με ευγενικό τρόπο μπορούμε να τον ρωτήσουμε αν χρειάζεται σακούλα γιατί τυχαίνει να έχουμε μία πάνω μας.

Μερικοί άνθρωποι – τους οποίους πραγματικά θαυμάζουμε για την αυταπάρνησή τους – μαζεύουν οι ίδιοι τις ακαθαρσίες του σκύλου ενός άλλου κηδεμόνα. Μπορεί να μην είναι “δουλειά” τους αλλά θεωρούν σημαντικό να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο και να καθαρίσουν τη περιοχή τους. Φυσικά, δεν λέμε ότι πρέπει να το κάνετε κι εσείς απλά αναφέρουμε αυτά τα άτομα γιατί πραγματικά τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να πείσουμε με ευγενικό τρόπο τον κηδεμόνα του σκύλου να μαζεύει τα περιττώματα του κατοικιδίου του. Μπορεί να μην έχουν τα αποτελέσματα που θέλουμε οι πράξεις μας, όμως η προσπάθεια είναι σημαντική. Και ποτέ δεν ξέρουμε Μπορεί μέσα σε όλα αυτά τα άτομα που κάνουν αυτή την πράξη, έστω και ένα να πειστεί.

Extra πληροφορία: Στο Βέλγιο, επιβάλλεται πρόστιμο στους κηδεμόνες κατοικιδίων αν δεν έχουν μαζί τους στη βόλτα τουλάχιστον τρία σακουλάκια.

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Μπορούν οι σκύλοι να θυμούνται τα ονόματα των παιχνιδιών τους; Τι λέει πρόσφατη έρευνα

Τα αντικείμενα που όλοι έχουμε σπίτι μας και είναι επικίνδυνα για τον σκύλο μας