string(0) ""

Πενθούν οι γάτες; Πώς θα το καταλάβετε

Μυρτώ Τζώρτζου

11/01/2024

Photo: Shutterstock

Όλοι γνωρίζουμε πώς είναι να χάνεις ένα αγαπημένο πρόσωπο και να το πενθείς. Μπορεί να εκπλήσσει κάποιους το γεγονός ότι μερικές φορές και οι γάτες μπορούν να βιώσουν θλίψη – για την απώλεια ενός πολυαγαπημένου κηδεμόνα, ενός σκύλου που ζούσαν μαζί αγαπημένοι ή μιας άλλης γάτας με την οποία ήταν ιδιαίτερα δεμένες. Πώς μπορείτε λοιπόν να ξέρετε αν η γάτα σας πενθεί; Και τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτό;

Θρηνούν οι γάτες;

Πριν από πολλά χρόνια, οι περισσότεροι άνθρωποι θα γελούσαν στην ιδέα ότι μια γάτα πενθεί- ακόμη και οι κτηνίατροι. Αλλά τώρα πια ξέρουμε καλύτερα τα πράγματα, ειδικά όσοι από εμάς έχουμε βρεθεί κοντά σε μια γάτα που έχασε κάποιον που αγαπούσε.

Σε μια έρευνα που έγινε πριν από πολλά χρόνια οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι περίπου οι μισές γάτες που πήραν μέρος έτρωγαν λιγότερο μετά την απώλεια ενός άλλου ζώου ή ανθρώπου που βρίσκονταν κοντά, πολλές ήταν πιο ομιλητικές, πιο στοργικές ή πιο προσκολλημένες στους κηδεμόνες τους ενώ άλλες κοιμόντουσαν περισσότερο ή κοιμόντουσαν σε παράξενα μέρη. Άλλες πάλι έκλαιγαν και έψαχναν μέσα στο σπίτι, ήταν νευρικές ή αποζητούσαν περισσότερη προσοχή.

Το ότι πολλές από αυτές παρουσίασαν τέσσερις ή περισσότερες αλλαγές μετά το θάνατο ενός αγαπημένου κηδεμόνα ή ζώου, αυτό υποδηλώνει ότι δεν επρόκειτο απλώς για σύμπτωση.

Αυτό όμως που αναφέρουν οι ειδικοί και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι δεν θρηνούν όλες οι γάτες, ούτε θρηνούν σε όλες τις περιπτώσεις απώλειας. Η κάθε γάτα είναι διαφορετική από την άλλη. Ορισμένες γάτες (συνήθως αυτές που είναι συγγενείς) έχουν πολύ στενούς δεσμούς μεταξύ τους, ενώ κάποιες άλλες απλώς “ανέχονται” τη συμβίωση. Αν χάσετε μια δυναμική και με αυτοπεποίθηση γάτα και μείνει πίσω μια άλλη ντροπαλή ή πιο συναισθηματική, ας πούμε, τότε μπορεί να δείτε ακόμη και μια μικρή αλλαγή της προσωπικότητάς της. Θα την επηρεάσει ο θάνατος της πρώτης γιατί πιθανόν να ήταν προσκολλημένη σε εκείνη.

Θα καταλαβαίνατε αν η δική σας γάτα θρηνούσε;

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτό είναι πολύ πιθανό. Καταρχήν θα βλέπατε μια αλλαγή στη συμπεριφορά της. Όλα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω. Αν μετά από μια απώλεια βλέπατε να αλλάζουν οι συνήθειες και η συμπεριφορά της, τότε το πιθανότερο είναι να πενθεί. Και τότε είναι που εσείς πρέπει να το εντοπίσετε ώστε να τη βοηθήσετε. Γιατί, όπως και εμείς χρειαζόμαστε μια κάποια βοήθεια σε ανάλογη περίσταση, την ίδια ανάγκη έχει και η γατούλα μας.

Τι να κάνω για να βοηθήσω τη γάτα μου που πενθεί;

Μείνετε στη συνήθη ρουτίνα της

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να διατηρήσετε τη ρουτίνα της και να μην αλλάξετε κάτι στην καθημερινότητά της ώστε να μη στρεσαριστεί περισσότερο. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τις ώρες των γευμάτων της ίδιες με πριν. Βεβαιωθείτε ότι τρώει, πίνει και πηγαίνει σωστά στην τουαλέτα. Εάν η γάτα σας δεν τρώει το φαγητό της για δύο ή περισσότερες ημέρες, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας. Μην το αφήσετε έτσι.

Αγαπήστε τη, αλλά μην το παρακάνετε

Δώστε στη θλιμμένη γάτα σας πολλή αγάπη και στοργή, αλλά μόνο αν αυτό είναι κάτι που θέλει. Οι γάτες δείχνουν τη θλίψη τους με διαφορετικούς τρόπους. Κάποιες θέλουν πολλή στοργή, ενώ άλλες προτιμούν να θρηνούν μόνες τους απομονωμένες. Προσπαθήστε να είστε εκεί για τη γάτα σας αλλά σεβαστείτε την ανάγκη της να μείνει μόνη της αν το προτιμά.

Σκεφτείτε τα πράγματα που της αρέσουν και δώστε της περισσότερα από αυτά. Την αγαπημένη της λιχουδιά, για παράδειγμα. Και αφιερώστε της περισσότερο χρόνο ώστε να νιώσει και πάλι καλά. Ακόμα και με την παρουσία σας και μόνο -αν είναι μια γατούλα που θέλει αυτές τις ώρες να απομονωθεί. Το ότι θα σας νιώθει στο σπίτι, κοντά της, είναι πολύ καλό για αυτή.

Βεβαιωθείτε ότι τρώει και πίνει

Παρατηρήστε τη θλιμμένη γάτα σας αν τρώει κανονικά και πίνει νερό. Και αν δείτε ότι δεν τα κάνει αυτά, προσπαθήστε να την κάνετε -με καλό πάντα τρόπο- να φάει έστω και λίγο. Βάλτε την σε πειρασμό με τροφές που της αρέσουν πολύ. Αν αυτό δεν αποδώσει, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να δείτε πώς μπορείτε να την κάνετε να αρχίσει να τρώει ξανά.

Θα πρέπει να πάρετε άλλη γάτα;

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η απόκτηση μιας άλλης γάτας θα βοηθήσει τη γάτα τους να ξεπεράσει το πένθος της. Ένα νέο γατάκι, λένε, θα κάνει τη γάτα τους να νιώσει πολύ καλύτερα! Περιστασιακά αυτό μπορεί να λειτουργήσει, αλλά είναι εξίσου πιθανό να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Σκεφτείτε το. Αν χάσετε έναν πολυαγαπημένο σας σύντροφο, ένα άλλο πρόσωπο- οποιοδήποτε πρόσωπο – θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα; Θα μπορούσε, αλλά μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε εκείνες τις ώρες.

Επομένως, ακόμη και αν σκοπεύετε να αποκτήσετε άλλη γάτα, περιμένετε λίγο. Θα πρέπει να αφήσετε τα πράγματα να ηρεμήσουν στο σπίτι και να αφήσετε λιγάκι χρόνο στη γατούλα σας να περάσει τη διαδικασία του πένθους και να ανακάμψει, προτού κάνετε οποιαδήποτε δραστική αλλαγή- πόσο μάλλον να φέρετε ένα νέο κατοικίδιο σπίτι.

Θυμηθείτε: Η θλίψη είναι μια φυσική διαδικασία

Όλοι μας θρηνούμε όταν χάνουμε κάποιον που αγαπάμε. Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία και χρειαζόμαστε είτε λίγο είτε πολύ χρόνο για να την περάσουμε και να προσαρμοστούμε ξανά στη ζωή χωρίς το αγαπημένο μας πρόσωπο. Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι περνούν από στάδια κατά τη διαδικασία του πένθους – άρνηση, μετά θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και τέλος αποδοχή. Αυτό είναι απολύτως φυσικό και δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό, όσο επώδυνο και αν είναι. Είναι απίθανο βέβαια οι γάτες να το κάνουν αυτό με τον ίδιο τρόπο αλλά μπορεί κάλλιστα να περάσουν από μια κάπως παρόμοια διαδικασία. Δώστε λοιπόν χρόνο στη γάτα σας να συνηθίσει τα πράγματα. Είναι πιθανό να πενθήσει όσο χρειάζεται, και στη συνέχεια να συνέλθει και να συνεχίσει τη ζωή της – όπως όλοι μας- με ένα νέο ζωάκι παρέα.

Η μελέτη της Αμερικανικής Εταιρείας για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων (ASPCA)

Η μελέτη που διεξήχθη το 1996 από την Αμερικανική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων (ASPCA), με την ονομασία Companion Animal Mourning Project, συγκέντρωσε στοιχεία που έριξαν φως στη διαδικασία του πένθους των αιλουροειδών. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε κοινά σημάδια που σχετίζονται με το πένθος και διαπίστωσε ότι:

-Το 46% των γατών παρουσίασε μειωμένη όρεξη μετά την απώλεια ενός άλλου ζώου ή ανθρώπου που ζούσαν μαζί.

-Πολλές γάτες κοιμόντουσαν περισσότερο από το συνηθισμένο, ενώ μερικές υπέφεραν από αϋπνία.

-Ορισμένες γάτες άλλαξαν τον χώρο του σπιτιού όπου κοιμόντουσαν και βρήκαν άλλα μέρη.

-Περίπου το 70% των γατών παρουσίασαν αλλαγές όσον αφορά την ομιλία- μερικές νιαούριζαν περισσότερο ενώ άλλες ήταν πιο ήσυχες από ό,τι ήταν πριν από την απώλεια του συντρόφου τους.

-Πολλές γάτες έγιναν πιο στοργικές και πιο τρυφερές με τους κηδεμόνες τους.

Η μελέτη, η οποία αξιολόγησε πολλά διαφορετικά μοτίβα συμπεριφοράς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 65% των γατών παρουσίασε τέσσερις ή περισσότερες αλλαγές συμπεριφοράς μετά την απώλεια ενός κατοικίδιου ή αγαπημένου ανθρώπου που υποδήλωναν θλίψη.

Σχετικά άρθρα

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε σκύλο

10 πράγματα που αξίζει να ξέρετε για τις αλεπούδες

5 οφέλη από τη συμβίωση των μεγαλύτερης ηλικίας ατόμων με έναν σκύλο