string(0) ""

Τα πράγματα που κάνετε και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής του σκύλου σας

Κωνσταντίνα Μάλλιου

08/01/2024

Photo: Shutterstock

Καθημερινά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να είναι ο σκύλος μας υγιής και ευτυχισμένος. Δυστυχώς, υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε μόνο τους υπεύθυνους κηδεμόνες.

Αγαπάμε το τετράποδο παιδί μας και του προσφέρουμε τον ουρανό με τ’ άστρα προκειμένου να είναι χαρούμενο και να ζήσει μέχρι τα βαθιά γεράματα. Ωστόσο, άθελά μας κάποιες φορές μπορεί να κάνουμε πράγματα που τελικά κάθε άλλο παρά ωφέλιμα είναι, και μπορούν μάλιστα να το κάνουν να ζήσει λιγότερο απ’ ότι θα μπορούσε. Και όλα αυτά όχι γιατί θέλουμε να το βλάψουμε. Όλα αυτά γιατί μπορεί να αμελήσουμε κάτι λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων ή γιατί δεν μπορούμε να πούμε όχι στα κουταβίσια μάτια του.

Ποια είναι, λοιπόν, τα πράγματα που κάνουμε και όχι μόνο δεν βοηθούν τον σκύλο μας, αλλά επηρεάζουν αρνητικά τη διάρκεια ζωής του;

1. Τον ταΐζουμε πολύ παραπάνω με αποτέλεσμα να γίνεται υπέρβαρος

Κατά καιρούς, διάφορες έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό σκύλων είναι υπέρβαροι. Δυστυχώς, τα παραπάνω κιλά σε έναν σκύλο κάνουν πολύ κακό στην υγεία του. Μπορεί να αποκτήσει διαβήτη, μπορεί να ταλαιπωρείται στο περπάτημα και αργότερα στη ζωή του να υποφέρει από αρθριτικά προβλήματα. Η ποιότητα ζωής του επηρεάζεται αρνητικά και μπορεί το προσδόκιμο ζωής του να μειωθεί. Ο σκύλος μας θα πρέπει να έχει το ιδανικό βάρος και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε μέσω της καλής διατροφής και της επαρκούς σωματικής άσκησης. Ο/Η κτηνίατρός μας είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος.

2. Τον ταΐζουμε ανθρώπινες τροφές που τελικά του κάνουν κακό

Είναι πολύ δύσκολο να μας κοιτάζει το κουτάβι μας και να του λέμε όχι σε μια μπουκιά από αυτό που τρώμε, αλλά πρέπει. Πολλές ανθρώπινες τροφές κάνουν πολύ κακό στον σκύλο μας και δεν του προσφέρουν απολύτως τίποτα. Κάθε άλλο μάλιστα. Μπορεί να περιέχουν κάποιο καρύκευμα ή υλικό που να είναι τοξικό και να του δημιουργήσει προβλήματα, αν όχι άμεσα σίγουρα στο μέλλον. Αν θέλουμε να ταΐζουμε το κατοικίδιό μας ανθρώπινες τροφές, θα πρέπει να προσέχουμε πολύ καλά ποιες είναι αυτές και πώς είναι μαγειρεμένες. Η καλή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να κάνει το κουτάβι μας να ζήσει περισσότερο.

3. Αμελούμε τις επισκέψεις στον/στην κτηνίατρο

Ο/Η κτηνίατρος μπορεί στην κυριολεξία να σώσει τη ζωή του σκύλου μας. Μπορεί σε εμάς να φαίνεται υγιής και να μην έχει αλλάξει κάτι στη συμπεριφορά του, όμως μόνο οι εξετάσεις μπορούν να πουν την αλήθεια. Ένα check up μία με δύο φορές τον χρόνο είναι το ιδανικό, εκτός και αν το κουτάβι μας δείξει σημάδια δυσφορίας και αδιαθεσίας οπότε η επίσκεψη στο κτηνιατρείο θα γίνει νωρίτερα. Μέσα σε όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα εμβόλια που πρέπει να κάνουμε για την πρόληψη ασθενειών αλλά και η στείρωση. Γιατί ας μην ξεχνάμε: η πρόληψη είναι όντως καλύτερη από τη θεραπεία.

4. Δεν φροντίζουμε σωστά και αρκετά τα δόντια του

Τα οδοντικά προβλήματα είναι κοινό πρόβλημα στους σκύλους. Έρευνες αναφέρουν ότι πάνω από 80% των ενήλικων σκύλων υποφέρει από περιοδοντική νόσο (νόσος των ούλων). Όταν δεν βουρτσίζουμε τα δόντια του σκύλου μας, τα βακτήρια και η τροφή κολλάνε στα ούλα του με αποτέλεσμα το σχηματισμό πλάκας που αργότερα μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα, πιο σοβαρά προβλήματα υγείας. Το τακτικό βούρτσισμα είναι η λύση αν θέλουμε το κουτάβι να έχει καθαρή αναπνοή, αστραφτερό χαμόγελο και καλή υγεία.

5. Ξεχνάνε να του κάνουμε αποπαρασίτωση

Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια δεν είναι μόνο πρόβλημα της άνοιξης και του καλοκαιριού. Όλο το χρόνο μπορεί να παραμονεύουν για να προσβάλλουν το σκυλάκι μας, και εμείς ως υπεύθυνοι σκυλογονείς θα πρέπει να μην ξεχνάμε την αποπαρασίτωση. Δυστυχώς, αυτά τα ενοχλητικά ζιζάνια συμβάλλουν στη διάδοση ασθενειών μεταξύ των ζώων και όταν δεν αντιμετωπίζονται μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του αγαπημένου μας κατοικιδίου.

6. Δεν του παρέχουμε επαρκή εκτόνωση

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ημέρας είναι η εκτόνωση και η άσκηση. Δεν εννοούμε μόνο τη βόλτα που πρέπει να βγει ο σκύλος μας για να πάει τουαλέτα. Εννοούμε τη συνολική του εκτόνωση, πνευματική και σωματική. Όταν το γούνινο παιδί μας λαμβάνει την απαραίτητη διάρκεια παιχνιδιού, νιώθει καλύτερα, είναι χαρούμενο, διατηρεί τα κιλά του και εξασκεί το μυαλό του. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να είναι υγιές και να ζήσει ακόμα περισσότερο.

Τελευταίες σκέψεις

Σίγουρα, είναι πράγματα που δεν κάνουμε ηθελημένα. Ας βάλουμε, λοιπόν, ένα πρόγραμμα και ας το τηρήσουμε για χάρη του γούνινου παιδιού μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βάλουμε ένα μικρό λιθαράκι στο να ζήσει λίγο περισσότερο ο σκύλος μας. Και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι όλοι οι σκυλογονείς θα θέλανε να ζήσει ο σκύλος τους μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Σχετικά άρθρα

AllAboutCats: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για γάτες επιστρέφει

Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας

Τη φετινή Black Friday επενδύστε σε ένα καθαρό σπίτι ακόμα κι αν έχετε κατοικίδια