string(0) ""

Πώς να δίνετε διαφορετική τροφή σε κάθε γάτα σας

Στέλλα Πανοπούλου

09/01/2024

Photo: Shutterstock

Ελάχιστα πράγματα είναι καλύτερα από μία γάτα.

Ένα από αυτά είναι δύο γάτες. Η ζωή με δύο – ή περισσότερες – γάτες στο σπίτι είναι γεμάτη εκπλήξεις και συγκινήσεις. Δεν λείπουν, όμως, και οι προκλήσεις που καλούμαι να αντιμετωπίσω καθημερινά. Μία από αυτές προκύπτει όταν πρέπει να ταΐσω διαφορετική τροφή στην κάθε γάτα μου. Αυτό συμβαίνει, συνήθως, όταν η μία από τις δύο γάτες πρέπει να φάει κάποια ειδική τροφή για κάποιο προσωρινό ή χρόνιο πρόβλημα υγείας, π.χ. στο ουροποιητικό, ή όταν μια γάτα πρέπει να χάσει κιλά.

Κάθε γάτα έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες ανάλογα με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας της, την ηλικία, τη φυλή, και το βάρος της. Επομένως, είναι πολύ φυσιολογικό να πρέπει δύο γάτες να τρώνε διαφορετικές τροφές, είτε για περιορισμένο χρονικό διάστημα, είτε για πάντα. Για να μη χρειάζεται, λοιπόν, να κάνετε το θηριοδαμαστή, ας δούμε ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε για να ταΐζετε δύο γάτες ξεχωριστά.

1. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό

Αν χρησιμοποιείτε ένα μεγάλο πιάτο για να ταΐζετε όλες τις γάτες σας, πρέπει να προμηθευτείτε ένα ξεχωριστό μπολ για την κάθε γάτα. Προτιμήστε μπολ διαφορετικών σχημάτων ή χρωμάτων ώστε να μπορείτε να ξεχωρίζετε σε ποια γάτα ανήκει το καθένα. Μπορείτε, επίσης, να γράψετε το όνομα της κάθε γάτας στο μπολ της με ανεξίτηλο μαρκαδόρο, ώστε να μην κάνετε ποτέ λάθος.

2. Πάρτε το σιγά-σιγά

Πάντα, όταν αλλάζετε τροφή σε μια γάτα, είναι σημαντικό να το κάνετε όσο πιο σταδιακά γίνεται, αναμιγνύοντας τη νέα τροφή με ποσότητα της παλιάς. Έτσι, αποφεύγετε να εμφανίσει η γάτα σας προβλήματα στο γαστρεντερικό και να απορρίψει τη νέα τροφή.

3. Αποφύγετε την ελεύθερη σίτιση

Όταν όλες οι γάτες τρώνε την ίδια τροφή (ειδικά αν είναι ξηρή) μπορείτε να αφήνετε έξω ένα μπολ το οποίο θα είναι συνεχώς γεμάτο, για να μπορούν να τρώνε όποτε και όσο θέλουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προφανώς, αυτή δεν είναι η ιδανική λύση για την περίπτωση που κάθε γάτα σας πρέπει να φάει συγκεκριμένη τροφή. Αποφεύγοντας την ελεύθερη σίτιση γενικότερα, έχετε τη δυνατότητα να ελέγχετε και να ρυθμίζετε πόσο και τι τρώει η κάθε γάτα σας, μειώνοντας τις πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα με το βάρος τους.

Είναι προτιμότερο να ταΐζετε τις γάτες σας συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα, ξεκινώντας τη μετάβαση με πιο συχνά (και μικρότερα) γεύματα και ανακοινώνοντας την ώρα του φαγητού ενθουσιωδώς στις γάτες σας με σκοπό να συνηθίσουν εύκολα στη νέα τους ρουτίνα.

4. Δημιουργήστε διαφορετικά σημεία ταΐσματος για την κάθε γάτα

Ανάλογα με τον αριθμό των γατών και τη χωροταξία του σπιτιού σας, μπορείτε να οργανώσετε διαφορετικά σημεία ταΐσματος στο ίδιο δωμάτιο, ή σε διαφορετικούς χώρους. Η ώρα του φαγητού είναι ιερή για τις γάτες, γι’ αυτό αν παρατηρήσετε ότι στρεσάρονται ή αν μπλέκεται η μία στα πόδια της άλλης, προτιμήστε να τις χωρίζετε τελείως όταν πρέπει να φάνε. Οι γάτες, αντίθετα με τους ανθρώπους που κάνουν dinner parties, τρώνε πιο άνετα όταν έχουν απόσταση ανάμεσά τους, καθώς νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Αν δημιουργείτε σημεία ταΐσματος σε διαφορετικά δωμάτια, μην ξεχνάτε να έχετε και από ένα μπολάκι με νερό στον κάθε χώρο.

5. Παρακολουθείτε τις γάτες την ώρα του φαγητού

Μπορεί να μην είναι ό,τι πιο βολικό για εσάς, αλλά είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις γάτες σας όσο τρώνε για να βεβαιώνεστε ότι τρώνε το σωστό φαγητό. Η παρουσία σας μπορεί να κάνει μια γάτα που φυλάει την τροφή της αγχωμένη, να νιώσει πιο ασφαλής. Επίσης, η παρακολούθηση είναι σημαντική γιατί δεν πρέπει μια γάτα να φάει τη λάθος τροφή – μπορεί να της προκαλέσει πρόβλημα υγείας.

6. Προσφέρετε στις γάτες σας διαδραστικά παιχνίδια-ταΐστρες

Μια γάτα που πεινάει συνεχώς και όλο σας ζητάει κάποια λιχουδιά, μπορεί να ωφεληθεί από ένα διαδραστικό παιχνίδι μέσα στο οποίο κρύβετε φαγητό το οποίο θα προσπαθήσει να βγάλει και να φάει. Έτσι, η γάτα σας μπορεί να εκτονώσει την ενέργειά της, να διασκεδάσει, και να απολαύσει το γευστικό έπαθλό της. Ακόμα, τα παιχνίδια αυτά βοηθούν τη γάτα σας να τρώει μικρή ποσότητα υδατανθράκων στο ίδιο χρονικό διάστημα που κανονικά θα τελείωνε ένα μπολ γεμάτο φαγητό.

Μπορείτε να φτιάξετε διαδραστικά παιχνίδια-ταΐστρες και μόνος/η σας, κάνοντας τρύπες σε ένα πλαστικό μπουκάλι και βάζοντάς του το πώμα του αφού το γεμίσετε με κροκέτες ξηράς τροφής.

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Αιγυπτιακές Γάτες Μάου: 6 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδή

Πώς θα καταλάβετε ότι η γάτα σας αρχίζει και χάνει την όρασή της – Ποια είναι τα σημάδια