string(0) ""

Γιατί οι γάτες κουνάνε την ουρά τους

Κωνσταντίνα Μάλλιου

04/02/2024

Photo: Unsplash

Οι σκύλοι κουνάνε την ουρά τους συνήθως από χαρά. Οι γάτες, όμως, γιατί κουνάνε την ουρά τους;

Αυτά τα μυστήρια πλάσματα εμφανίζουν διάφορες συμπεριφορές τις οποίες έχουμε προσπαθήσει να εξερευνήσουμε και να αναλύσουμε.  Η γλώσσα του σώματός τους  πολλές φορές είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί, όμως με πολλή παρατήρηση και έρευνα έχουμε καταφέρει να μάθουμε τι θέλουν να μας πουν τα αιλουροειδή μας κατοικίδια.

Γιατί, παρά την κοινή πεποίθηση ότι οι γάτες δεν είναι εκφραστικά όντα, αυτές μας δίνουν μεγάλα ή μικρά σημάδια για τα συναισθήματα και τη διάθεσή τους.

Ας δούμε, λοιπόν, τα μυστικά πίσω από το κούνημα της ουράς της λατρεμένης μας γατούλας.

Οι γάτες, σε αντίθεση με τους σκύλους, κουνάνε την ουρά τους όταν είναι ενοχλημένες, δυσαρεστημένες ή ακόμα και επειδή μπορεί να πονάνε. Πιο σπάνια κουνάνε την ουρά τους από χαρά και ευχαρίστηση. Γι’ αυτό τον λόγο, αν θέλουμε να καταλάβουμε τι νιώθει η γάτα μας την ώρα που κουνάει την ουρά της, θα πρέπει να δώσουμε σημασία στην κατεύθυνση αλλά και την ταχύτητα του κουνήματος. Η «γλώσσα» της ουράς της γάτας έχει να μας πει πολλά για τα συναισθήματά της και αν τα ερμηνεύσουμε σωστά θα κάνουμε το κατοικίδιό μας να νιώσει ευχαρίστηση.

Όταν η γάτα μας νιώθει κάποια δυσαρέσκεια ή άγχος, έχει την ουρά της κατεβασμένη και την κουνάει σχετικά γρήγορα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να της δώσουμε τον χρόνο και τον χώρο της για να ηρεμήσει. Πιθανότατα, να θέλει να μείνει λίγο μόνη της χωρίς φωνές και χάδια. Μπορεί, επίσης, να κουνάει με αυτόν τον τρόπο την ουρά της, όταν βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν της αρέσει, όπως το να πηγαίνει στον/στην κτηνίατρο. Λίγο catnip ίσως βοηθούσε σε αυτή την περίπτωση, πάντα με τις κατάλληλες οδηγίες από τον/την κτηνίατρό μας.

Το αργό κούνημα της χαμηλωμένης ουράς συνήθως σημαίνει φόβο. Αν, μάλιστα, μαζί με αυτό το κούνημα, η γάτα μας έχει «τραβήξει» τα αυτιά της προς τα πίσω και έχει χαμηλώσει το σώμα της, τότε είναι σίγουρα φοβισμένη. Καλό είναι να αναζητήσουμε την αιτία, για να μη νιώθει το γατάκι μας αυτό το αρνητικό συναίσθημα.

Όταν το γατόνι μας έχει την ουρά του όρθια και την κουνάει δεξιά αριστερά, σημαίνει ότι μάλλον είναι ελαφρώς ενοχλημένη. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να την αφήσουμε λίγο ήσυχη γιατί πολύ εύκολα μπορεί να θυμώσει και είναι σίγουρο ότι δεν θέλουμε να φάμε καμιά γρατζουνιά.

Κάποιες φορές η γάτα μας κουνάει ρυθμικά και γρήγορα την όρθια ουράς της γιατί έχει παιχνιδιάρικη διάθεση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ελέγξουμε και τη συνολική στάση του σώματός της πριν αρχίσουμε να παίζουμε μαζί της. Αν δηλαδή η γάτα μας έχει διεσταλμένες κόρες, αυτιά που δείχνουν προς τα εμπρός και χοροπηδάει, είναι η κατάλληλη ώρα για να πιάσουμε το φτερό της και να αρχίσουμε να το κουνάμε. Θα το εκτιμήσει και θα χαρεί.

Αν η γάτα μας κάνει ένα γρήγορο τίναγμα της ουράς της είναι συνήθως γιατί προσπαθεί να συγκεντρωθεί σε κάτι. Ίσως το κάνει όταν κάθεται στο παράθυρο και αγναντεύει τα πουλάκια στο δέντρο. Ή όταν κάθεται στο πιο ψηλό σημείο του ονυχοδρομίου της και παρατηρεί εμάς. Αυτό το τίναγμα μπορεί να συνοδεύεται και από ένα γατίσιο ήχο, το γνωστό σε όλους τους γατογονείς «εκεκεκ».

Φυσικά, όπως και οι σκύλοι έτσι και οι γάτες μπορεί να κουνάνε την ουρά τους γιατί είναι χαρούμενες και ενθουσιασμένες. Αν, λοιπόν, η γάτα μας μάς πλησιάσει με ψηλά την ουρά της, αρχίσει να τρίβεται στα πόδια μας και να γουργουρίζει, σημαίνει ότι είναι έτοιμη για αλληλεπίδραση, χάδια και αγκαλιές.

Ένας ακόμη λόγος που μπορεί η γάτα μας να κουνάει την ουρά της είναι γιατί μπορεί να έχει νεύρα. Πώς θα το καταλάβουμε; Μα φυσικά επειδή θα έχει φουντώσει την ουρά της για να προσπαθήσει να φανεί μεγαλύτερη και πιο τρομακτική στον εχθρό τους. Γι’ αυτό τον λόγο όταν είναι θυμωμένες καμπουριάζουν και την πλάτη τους.

Δυστυχώς, κάποιες φορές ο μικρός μας αίλουρος κουνάει την ουρά του γιατί πονάει. Θα καταλάβουμε ότι νιώθει δυσφορία γιατί θα θέλει να είναι μονίμως ξαπλωμένη, θα σταματήσει να τρώει και γενικά θα φέρεται παράξενα. Επιβάλλεται να κάνουμε ένα τηλεφώνημα στον/στην κτηνίατρό μας για να μας δώσει περισσότερες συμβουλές.

Τελευταίες σκέψεις

Αν δώσουμε σημασία στη συνολική γλώσσα του σώματος της γάτας μας, θα καταλάβουμε τη διάθεσή της. Εξάλλου, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, οι γάτες είναι εκφραστικές αλλά πάντα με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Την επόμενη φορά, λοιπόν, ας παρατηρήσουμε καλύτερα και περισσότερο την φουντωτή μας γατούλα για να καταλάβουμε αν είναι η ώρα για αγκαλιές ή αν απλά πρέπει να την αφήσουμε ήσυχη.

Σχετικά άρθρα

Πώς θα γίνει η μετακόμιση σε άλλο σπίτι, λιγότερο αγχωτική για τον σκύλο σας

Αρχίζει να νιαουρίζει η γάτα σας ξαφνικά και δυνατά; Δείτε τι μπορεί να της συμβαίνει

Επιστήμονες του Harvard εξηγούν γιατί τινάζεται ο σκύλος σας μετά το μπάνιο