string(0) ""

Πώς θα καταλάβετε αν η γάτα σας είναι χαρούμενη

Κωνσταντίνα Μάλλιου

31/12/2023

Photo: Shutterstock

Ένας από τους στόχους όλων των γατογονιών είναι η ευτυχία της μικρής τους γατούλας.

Θα προσπαθήσουν να κάνουν τα πάντα για να είναι χαρούμενη και υγιής. Θα της προσφέρουν την καλύτερη τροφή, το πιο άνετο κρεβάτι, θα της κάνουν όλα τα χατίρια, θα της δώσουν πολλά χάδια και φιλιά, αρκεί η φουντωτή τους κυρία να νιώθει βασίλισσα. Και αυτή μπορεί να τους κάνει τη χάρη και να τους ρίξει ένα βλέμμα ευχαρίστησης, επιβεβαιώνοντάς τους ότι ναι, είναι ευχαριστημένη με όλα αυτά τα καλούδια.

Ωστόσο, το πέπλο μυστήριο που καλύπτει τις γάτες εδώ και χιλιάδες χρόνια, δυσκολεύει αυτή την επιβεβαίωση που όλοι οι κηδεμόνες ζητάνε. Ευτυχώς, υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι αυτά τα αιλουροειδή κατοικίδια είναι χαρούμενα.

Αν είστε γατογονιός και έχετε την περιέργεια για το πώς θα καταλάβετε ότι η γάτα σας είναι ευτυχισμένη, συγκεντρώσαμε για εσάς μια λίστα με τις πιο τρανταχτές ενδείξεις.

Γουργουρίζει

Η πρώτη ένδειξη ότι η γάτα σας είναι χαρούμενη είναι το γουργουρητό. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις το γουργουρητό να συνδέεται με το άγχος ή τον πόνο, αλλά συνήθως, όταν μια γάτα γουργουρίζει νιώθει ικανοποίηση και ευφορία. Αν, λοιπόν, το μικρό σας κατοικίδιο σας πλησιάσει και κουλουριαστεί δίπλα σας γουργουρίζοντας, θα πρέπει να το εκλάβετε ως κομπλιμέντο, αφού σας εκφράζει εκτός από την αγάπη του προς τα εσάς, και την χαρά που νιώθει κοντά σας.

Κάνει πατουσάκια

Πρόκειται για μια πολύ χαριτωμένη κίνηση κάθε ευχαριστημένης γάτας. “Ζυμώνει” με αυτά τα ροζ απαλά πατούσια τον γατογονιό της για να του δείξει ότι είναι χαρούμενη και απολαμβάνει τη ζωή που κάνει. Αυτή την κίνηση την κάνουν και τα γατάκια στη μαμά τους όταν νιώθουν ασφάλεια. Οπότε, αν το κάνει και σε εσάς, είναι μια ένδειξη ότι η γάτα σας σάς εμπιστεύεται, σας νιώθει οικογένειά της και είναι εξαιρετικά ευτυχισμένη.

Της τρέχουν τα σάλια

Αν και δεν είναι τόσο συνηθισμένο σημάδι, μια γατούλα που της τρέχουν τα σάλια μπορεί να νιώθει χαρά. Ας σκεφτούμε τον εαυτό μας όταν λιγουρευόμαστε το αγαπημένο μας γλυκό. Ξαφνικά αρχίζουμε και έχουμε έντονη σιελόρροια μόνο και μόνο στην ιδέα της ικανοποίησης που θα μας δώσει μια μπουκιά. Κάτι τέτοιο νιώθουν και οι μικρές αυτές κυρίες. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τρέχουν τα σάλια της γάτας σας, όταν είναι κοντά σας, την χαϊδεύετε και γενικά λαμβάνει όλη την προσοχή που επιθυμεί. Ωστόσο, αν αυτό συμβαίνει συχνά, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον/την κτηνίατρό σας καθώς μπορεί να κρύβεται κάποιος ιατρικός λόγος, ο οποίος θα πρέπει να διερευνηθεί.

Τρίβεται πάνω σας

Ακόμη ένα σημάδι ότι η μικρή σας βασίλισσα είναι χαρούμενη είναι όταν τρίβεται πάνω σας, στα πόδια σας, στο κεφάλι σας, στην κοιλιά σας. Σας αγαπάει και σας το δείχνει. Νιώθει χαρά και ικανοποίηση και σας το δείχνει. Μην χάσετε την ευκαιρία να της ανταποδώσετε λίγα χάδια γιατί κανείς δεν ξέρει πότε θα έχει ξανά παρόμοια έκρηξη στοργής.

Έχει όρεξη για παιχνίδι

Οι χαρούμενες γάτες αγαπούν το παιχνίδι και μπορεί να παίζουν για πολλή ώρα με το αγαπημένο τους φτερό ή κουρδιστό ποντίκι. Οπότε, αν και η δικιά σας γάτα έχει όρεξη για παιχνίδια να είστε σίγουροι/ες ότι είναι ευτυχισμένη. Παίξτε μαζί της και θα σας λατρέψει ακόμα περισσότερο. Εξάλλου, αυτός είναι ένας τρόπος για να εκτονωθεί αλλά και για να χτίσετε έναν ισχυρό δεσμό με τη γατούλα σας.

Τηρεί την ρουτίνα της

Οι γάτες είναι ζώα της συνήθειας και αγαπούν την ρουτίνα. Αν κάτι αλλάξει στο πρόγραμμά τους, μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους που κάποιες φορές είναι ανησυχητικοί. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθουν δυσφορία, μπορεί να έχουν άγχος, να πονάνε ή να βαριούνται. Οπότε, κατά κάποιον τρόπο έχουν “παραιτηθεί” από όλα αυτά που τις ικανοποιούν, όπως είναι το φαγητό, το νερό, το γατίσιο grooming, η αμμολεκάνη τους. Αντίθετα, αν μια γάτα είναι χαρούμενη θα τρώει τις ώρες που έχει συνηθίσει, θα πίνει την ποσότητα νερού που πρέπει, θα περιποιείται τον εαυτό της για να έχει καθαρό και λαμπερό τρίχωμα, θα χρησιμοποιεί σωστά την αμμολεκάνη της. Άρα, ναι. Και η τήρηση της ρουτίνας είναι ένδειξη χαράς, κι ας μας φαίνεται λίγο περίεργο.

Συνοψίζοντας

Και ποιος δε θέλει το κατοικίδιό του να είναι χαρούμενο και να έχει μόνο θετικά συναισθήματα! Είναι σίγουρο ότι οι περισσότεροι αν όχι όλοι- δυστυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις – προσπαθούμε να παρέχουμε στα τετράποδα παιδιά μας τα καλύτερα για να είναι ευτυχισμένα, υγιή και να ζήσουν πολλά πολλά χρόνια. Που και που, θέλουμε μια επιβεβαίωση ότι όλα κυλούν ρολόι και στο σπίτι μας επικρατεί μόνο αγάπη και ευτυχία. Ευτυχώς, οι γατούλες μας, ακόμα κι αν από κάποιους θεωρούνται απόμακρες, μας δίνουν τα κατάλληλα σήματα ότι κάτι κάνουμε σωστά, ότι μας αγαπάνε, ότι δε θα μας αλλάζανε με τίποτα άλλο στον κόσμο και ότι είναι τρισευτυχισμένες δίπλα μας.

Σχετικά άρθρα

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Γιατί ενθουσιάζεται τόσο πολύ ο σκύλος σας όταν επιστρέφετε σπίτι