string(0) ""

Γιατί δακρύζει η γάτα σας

Στέλλα Πανοπούλου

22/02/2024

Photo: Shutterstock

Παρατηρείτε συχνά τη γάτα σας δακρυσμένη;

Τα υγρά μάτια στις γάτες δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με τα συναισθήματά τους. Μπορεί να είναι εντελώς αθώα και φυσιολογικά, ή μπορεί να σηματοδοτούν κάποιο πρόβλημα υγείας. Ας δούμε ποιες είναι οι πιθανές αιτίες λόγω των οποίων μπορεί να είναι υγρά τα μάτια της γάτας σας:

1. Έχει κάποια αλλεργία

Αν τα μάτια της γάτας σας είναι συνεχώς υγρά, υπάρχει περίπτωση να πάσχει από κάποια αλλεργία. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες μπορούν να πάθουν αλλεργίες σε οτιδήποτε, και οι αλλεργίες αυτές να τους προκαλούν δάκρυα. Αν πιστεύετε ότι η γάτα σας μπορεί να δακρύζει λόγω κάποιας αλλεργίας, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο που θα σας προτείνει κάποια θεραπεία ακολουθώντας τη διάγνωση της αλλεργίας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αντισταμινικά ή άλλα φάρμακα.

2. Έχει επιπεφυκίτιδα

Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στις γάτες, η επιπεφυκίτιδα είναι συνηθισμένη λοίμωξη των ματιών, η οποία τα ερεθίζει και προκαλεί την παραγωγή δακρύων. Αν η γάτα σας έχει επιπεφυκίτιδα, ενδέχεται να κρατά σφιχτά κλειστά τα μάτια της και να μην σας επιτρέπει να την αγγίξετε γύρω από το πρόσωπο και το κεφάλι, καθώς και να έχει αυξημένες εκκρίσεις. Τα μάτια της μπορεί επίσης να κοκκινίσουν. Αν πιστεύετε ότι η γάτα σας μπορεί να έχει επιπεφυκίτιδα, πρέπει να επισκεφτείτε τον/την κτηνίατρο ώστε να λάβει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, που συνήθως περιλαμβάνει αντιβιωτικά ή/και στεροειδή.

3. Έχει κάποιο ξένο σώμα στο μάτι

Αν η γάτα σας τρίβει συνεχώς τα μάτια της ή αν δακρύζει, υπάρχει περίπτωση να έχει παγιδευτεί κάποιο ξένο σώμα στο μάτι της. Αυτό μπορεί να συμβεί με κάποιο μικρό αντικείμενο όπως ένα κομμάτι γρασιδιού ή άμμου. Σε αυτή την περίπτωση, προσπαθήστε να το αφαιρέσετε αποκλειστικά χρησιμοποιώντας κάποιο ασφαλές για κατοικίδια οφθαλμικό διάλυμα που θα σας προτείνει ο/η κτηνίατρος. Εάν κάποιο ξένο σώμα φαίνεται να έχει παγιδευτεί στο μάτι της γάτας σας, μην προσπαθήσετε σε καμία περίπτωση να της το βγάλετε: πηγαίνετε σε κτηνίατρο.

4. Τα μάτια της είναι ξηρά

Τα ξηρά μάτια αποτελούν πρόβλημα που εμφανίζεται συχνότερα στις ηλικιωμένες γάτες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν επηρεάζει και τις νεότερες. Όταν μια γάτα έχει ξηροφθαλμία, τα δάκρυα που παράγουν δεν επαρκούν για να ενυδατώσουν την επιφάνειά τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, μεταξύ των οποίων εκτεταμένο “σκίσιμο”, ακόμα και τύφλωση, αν μείνει χωρίς θεραπεία. Τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας είναι τα υγρά μάτια, το κοκκίνισμα, και η ενόχληση. Η θεραπεία που χορηγούν οι κτηνίατροι περιλαμβάνει τεχνητά δάκρυα και άλλα φάρμακα.

5. Έχει έλκος του κερατοειδούς

Το έλκος του κερατοειδούς είναι μια αλλοίωση της επιφάνειας του ματιού που μπορεί να ευθύνεται για τα δακρυσμένα μάτια της γάτας σας. Μην αγνοήσετε συμπτώματα όπως υγρά μάτια, κοκκίνισμα, ενόχληση, και εκκρίσεις. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει αντιβιωτικά ή/και στεροειδή. Αν μείνει χωρίς θεραπεία, το έλκος του κερατοειδούς μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο μάτι, ακόμη και τύφλωση.

6. Μια απόφραξη των δακρυϊκών πόρων μπορεί να προκαλέσει υγρά μάτια στη γάτα σας.

Η απόφραξη των δακρυϊκών πόρων συχνά προκαλεί δάκρυα στις γάτες. Οι δακρυϊκοί πόροι είναι οι “σωλήνες” μέσω των οποίων μεταφέρονται τα δάκρυα από το μάτι στη μύτη. Όταν φράζουν οι δακρυϊκοί πόροι, τα δάκρυα μπορεί να ξεχειλίσουν από το μάτι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υγρά μάτια και εκκρίσεις. Αν η γάτα σας έχει απόφραξη των δακρυϊκών πόρων, ο/η κτηνίατρός σας μπορεί να προτείνει το ξέπλυμα των πόρων ή την τοποθέτηση ενδοπρόσθεσης για να τους ανοίξει.

Σχετικά άρθρα

Αιγυπτιακές Γάτες Μάου: 6 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδή

Μήπως το συχνό μπάνιο κάνει κακό; Κάθε πότε πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας και τι πρέπει να προσέξετε

Πώς θα καταλάβετε ότι η γάτα σας αρχίζει και χάνει την όρασή της – Ποια είναι τα σημάδια