string(0) ""

4 συμβουλές για να μαδάει λιγότερο η γάτα σας

Κωνσταντίνα Μάλλιου

27/12/2023

Photo: Shutterstock

Ένα πολύ κοινό πρόβλημα μεταξύ των γατογονιών είναι να μαδάει η γάτα τους. Βασικά όχι μόνο των γατογονιών αλλά και των σκυλογονιών.

Αλλά σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τις μικρές μας βασίλισσες. Αυτές, λοιπόν, οι φουντωτές κυρίες μαδάνε πολύ. Μαδάνε πάρα πολύ. Σε βαθμό τέτοιο που δεν μπορείς να βρεις επιφάνεια του σπιτιού σου που να μην υπάρχει έστω και μια τρίχα της. Ειδικά τώρα τον χειμώνα, το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο. Μην τις κατηγορήσουμε, όμως, όλες και παρεξηγηθούν. Οι περισσότερες μαδάνε και αυτό είναι λίγο απελπιστικό.

Σκεφτείτε, μια χνουδωτή μπαλίτσα, να αφήνει λίγο λίγο το τρίχωμά της σε σουέτ καναπέδες, καλύμματα, στα χαλιά, σε παντελόνια και φούτερ. Είναι να τρελαίνεσαι. Αλλά δεν μπορεί να κάνεις και πολλά γιατί την αγαπάς και είναι το τετράποδο παιδί σου.

Ή μήπως μπορείς; Μπορείς να κάνεις τη γάτα σου να μη μαδάει σε υπερβολικό βαθμό και εσύ να μην είσαι μόνιμα με μια σκούπα στο χέρι και να καθαρίζεις;

Ευτυχώς, υπάρχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για όλους εσάς και εμάς τους γατογονείς που θα μας βοηθήσουν να μην φτάσουμε στην τρέλα με τόση τρίχα αλλά και να μην φτάσουμε σε σημείο να πλέξουμε πουλόβερ από τόση γούνα.

Συχνό γατο- grooming

Το τακτικό βούρτσισμα της γάτας μας είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μειώσουμε το τόσο έντονο μάδημα. Προτού αρχίσουμε να χτενίζουμε το κατοικίδιό μας, θα πρέπει να κάνουμε μια έρευνα για να βρούμε την κατάλληλη βούρτσα/χτένα. Μετά μπορούμε να αρχίσουμε να το βουρτσίζουμε για να απομακρύνουμε το μεγαλύτερο μέρος του νεκρού τριχώματος. Επιπλέον, το βούρτσισμα βοηθάει στην διανομή των φυσικών ελαίων του τριχώματος, κάνοντας το πιο υγιές και λαμπερό. Extra bonus: Με αυτή τη διαδικασία, δενόμαστε ακόμα περισσότερο με τη γατούλα μας και αυτή απολαμβάνει την περιποίησή μας.

Υψηλής ποιότητας τροφή

Ορισμένες φορές, η έντονη τριχόπτωση οφείλεται σε κακής ποιότητας τροφής. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσφέρουμε στη γατούλα μας μια διατροφή που να περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα και θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης του τριχώματος και του δέρματος. Extra bonus: Εκτός από τη μείωση αποβολής τριχώματος, η υψηλής ποιότητας και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στο να ζήσει περισσότερα χρόνια η γάτα μας και να είναι υγιέστατη.

Επαρκής ενυδάτωση

Όπως κι εμείς οι άνθρωποι έτσι και οι γάτες, χρειάζονται επαρκής ενυδάτωση, όχι μόνο για να επιβιώσουν, αλλά και για να είναι υγιείς. Όταν η γάτα μας είναι σωστά ενυδατωμένη, δεν θα μαδάει τόσο πολύ. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να έχουμε πάντα το μπολ της γεμάτο με καθαρό και φρέσκο νερό. Αν έχουμε και την παραμικρή υποψία ότι η γάτα μας δεν πίνει όσο νερό πρέπει, τότε καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον/την κτηνίατρό μας.

Μείωση άγχους

Δυστυχώς, όπως κι εμείς οι άνθρωποι έτσι και οι γάτες, έχουν άγχος και κάποιες φορές μπορεί να αντιδράσουν με έντονη αποβολή τριχώματος. Ως υπεύθυνοι γατογονείς, αυτό που πρέπει να κάνουμε για αρχή, είναι να εντοπίσουμε την πηγή του άγχους. Στη συνέχεια, να προσπαθήσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Καλό είναι να δημιουργήσουμε μερικά ήσυχα σημεία στο σπίτι μας για να μπορεί το γατάκι μας να πηγαίνει να ηρεμεί όποτε το έχει ανάγκη. Η επαρκής σωματική και πνευματική διέγερση μπορούν να βοηθήσουν κι αυτές. Επιπλέον, δεν είναι κακό να δώσουμε στο κατοικίδιό μας λίγο catnip, πάντα όμως αφού συμβουλευτούμε τον/την κτηνίατρό μας.

Τελευταίες σκέψεις

Για να λέμε την αλήθεια, είναι πολύ κουραστικό να μαζεύουμε συνέχεια τις τρίχες της μικρής μας φίλης από καναπέδες, χαλιά και ρούχα, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Αν ακολουθήσουμε τις παραπάνω συμβουλές θα μειώσουμε τουλάχιστον λίγο, το έντονο μάδημα και θα έχουμε και extra bonus τη δημιουργία ισχυρού δεσμού με το φουντωτό μας γατάκι.

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Μπορούν οι σκύλοι να θυμούνται τα ονόματα των παιχνιδιών τους; Τι λέει πρόσφατη έρευνα

Τα αντικείμενα που όλοι έχουμε σπίτι μας και είναι επικίνδυνα για τον σκύλο μας