string(0) ""

Αυτές είναι οι μεγαλύτερες φυλές γατών

Κωνσταντίνα Μάλλιου

26/12/2023

Photo: Shutterstock

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει όταν ακούμε γάτα, να σκεφτόμαστε ένα μικρό φουντωτό αιλουροειδές πλάσμα.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές γάτες που είναι τεραστίων διαστάσεων. Εντάξει μπορεί αυτό να είναι υπερβολή, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μερικές γάτες που μπορεί να είναι διπλάσιες ή και τριπλάσιες από τις γάτες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Και όχι επειδή έχουν παραπανίσια κιλά, αλλά γιατί απλά ανήκουν σε συγκεκριμένη φυλή.

Ποιες είναι αυτές οι τεράστιες φυλές; Ας τις δούμε αμέσως!

Maine Coon

Οι Maine Coon είναι οι μεγαλύτερες γάτες στον κόσμο. Μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 10 κιλά. Τις συναντάμε σε πολλά χρώματα, ωστόσο τα πιο συνηθισμένα είναι tabby, γκρι και μαύρο. Πρόκειται για εξαιρετικά περίεργες γάτες που θέλουν να μαθαίνουν τα πάντα. Αγαπάνε το νερό και είναι πολύ έξυπνες. Είναι πολύ φιλικές, τα πηγαίνουν εξαιρετικά με τα παιδιά και με άλλα κατοικίδια. Δεν είναι πολύ σίγουρη η προέλευση των Maine Coon αλλά υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με αυτό. Η επικρατέστερη είναι ότι προέρχονται από γάτες που έφεραν οι Ευρωπαίοι μετανάστες της Νέας Αγγλία στη Βόρεια Αμερική.

Γάτες του Νορβηγικού Δάσους

Οι γάτες του νορβηγικού δάσους ή αλλιώς Norsk Skogkatt, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, προέρχονται από τη Νορβηγία και μπορούν να φτάσουν τα 8 με 9 κιλά. Έχουν αρκετά πυκνό και φουντωτό τρίχωμα. Πρόκειται για γάτες που έχουν απίστευτη δύναμη και θάρρος και δύσκολα θα φοβηθούν. Οι Νορβηγοί τις αποκαλούν “γάτες του βουνού” τόσο λόγω της δύναμής τους όσο και της ικανότητάς τους να σκαρφαλώνουν εύκολα στα δέντρα. Αυτές οι γάτες τείνουν να μάχονται με άλλα ζώα για να υπερασπιστούν την περιοχή τους αλλά συνήθως δεν σκοτώνουν τους ξένους. Είναι θαυμάσια κατοικίδια και τις περισσότερες φορές τα πηγαίνουν πολύ καλά με τα άλλα ζωάκια.

Γάτες Σαβάνας

Οι γάτες Σαβάνας προέρχονται από την Σαβάνα της Αφρικής και το βάρος τους μπορεί να φτάσει τα 8 με 9 κιλά. Είναι εξαιρετικοί κυνηγοί, είναι ατρόμητες και μπορούν να πηδήξουν σχεδόν 3 μέτρα σε ύψος. Λατρεύουν τις αγκαλιές και τα χάδια, γεγονός που τις καθιστά ιδανικά κατοικίδια για οικογένειες. Είναι πολύ ευγενικές και σπάνια εμφανίζουν επιθετικές συμπεριφορές. Εκπαιδεύονται εύκολα και είναι πολύ έξυπνες.

Γάτες Σιβηρίας

Οι γάτες Σιβηρίας μοιάζουν αρκετά με τις Maine Coon. Φτάνουν τα 8 κιλά περίπου, είναι πολύ δυνατές και πολύ ευφυείς. Το όνομά τους το πήραν από τη Σιβηρία, αλλά εκτράφηκαν πρώτη φορά στην Αλάσκα. Οι γάτες Σιβηρίας είναι πολύ μυώδεις, έχουν πυκνό τρίχωμα και τις συναντάμε σε διάφορα χρώματα. Έχουν παιχνιδιάρικη και στοργική φύση οπότε μπορούν άνετα να ζήσουν μαζί με μια μεγάλη οικογένεια.

Γάτες Τσόσι (Chausie)

Οι γάτες Τσόσι προέρχονται από το νησί Kauai της Χαβάης. Το βάρος τους μπορεί να φτάσει τα 8 κιλά περίπου και μπορούν να πηδήξουν πολύ ψηλά και πολύ μακριά λόγω του αθλητικού σώματός τους. Έχουν μια εξωτική εμφάνιση και πήραν το όνομά τους από το λατινικό “felis chaus” που σημαίνει “η γάτα της ζούγκλας”. Είναι πολύ δραστήριες και έχουν έντονα κυνηγητικά ένστικτα. Αν αποφασίσετε να υιοθετήσετε μια γάτα Τσόσι θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι αρκετά απαιτητικές στη φροντίδα τους.

Γάτες Ράγκντολ (Ragdoll)

Οι γάτες Ράγκντολ προέρχονται από την Καλιφόρνια, όπου είχαν εξαφανιστεί, για να επανέλθουν στη ζωή από εκτροφείς που τις διατηρούσαν ως γάτες εργασίας. Βέβαια, κάποια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι δημιουργήθηκαν από πειράματα τις CIA, όμως κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Φτάνουν τα 8 κιλά περίπου, έχουν μακρύ και απαλό τρίχωμα, είναι στοργικές και υπάκουες. Όταν ο κηδεμόνας τους τις παίρνει αγκαλιά, “λιώνουν” και αποζητούν ακόμη περισσότερα χάδια.

Γάτες Ραγκαμάφιν (Ragamuffin)

Οι γάτες Ραγκαμάφιν συγγενεύουν στενά με τις Ράγκντολ. Το βάρος τους φτάνει τα 8 κιλά, είναι αξιαγάπητες και ήρεμες. Πρόκειται για πολύ υπάκουες γάτες που εκπαιδεύονται εύκολα. Το τρίχωμά τους είναι πυκνό και απαλό και τα μάτια τους είναι μεγάλα και πολύ εκφραστικά. Συνήθως τα πηγαίνουν καλά με τόσο με μικρά παιδιά όσο και με άλλες γατούλες.

Τελευταίες σκέψεις

Αυτές, λοιπόν, είναι οι μεγαλύτερες γάτες στον κόσμο. Όσο μεγάλες είναι στο μάτι άλλο τόσο μεγάλες προσωπικότητες διαθέτουν. Αυτό που αποζητάν είναι η αγάπη και η στοργή ενός ανθρώπου και ένα ζεστό και φιλικό προς αυτές περιβάλλον. Ελπίζουμε όλες τις γατούλες να λαμβάνουν τη συμπεριφορά και τον σεβασμό που τους αξίζει.

Σχετικά άρθρα

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Γιατί ενθουσιάζεται τόσο πολύ ο σκύλος σας όταν επιστρέφετε σπίτι