string(0) ""

Τι να κάνετε για να ξεπεράσει ο σκύλος σας τις φοβίες του

Μυρτώ Τζώρτζου

23/12/2023

Photo: Shutterstock

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που μπορεί να τύχουν σε κάποιον που έχει σκύλο είναι να είναι το ζώο του φοβικό. Να φοβάται ανθρώπους, ζώα ή και πράγματα. Τι θα μπορούσαμε άραγε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;

Πολλοί κηδεμόνες σκύλων δεν γνωρίζουν πώς να συμπεριφερθούν ώστε να λυθεί αυτό το πρόβλημα, το οποίο, για να λέμε την αλήθεια, δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Άλλοι πάλι βαριούνται να προσπαθήσουν παρόλο που ξέρουν κάποια βασικά πράγματα. Και φυσικά οι περισσότεροι δεν θέλουν να βρεθούν με κάποιον εκπαιδευτή ώστε να αναλάβει την εκπαίδευση του ζώου τους, κάτι που θα ήταν και το πιο σωστό. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Φόβος: Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον φοβισμένο σκύλο σας είναι να σεβαστείτε αυτόν τον φόβο του. Όταν τα σκυλιά μας φοβούνται κάτι που μας φαίνεται παράλογο -έναν άντρα με καπέλο, την ηλεκτρική σκούπα, μια μεγάλη πινακίδα που αναβοσβήνει-, εμείς οι άνθρωποι τείνουμε να αντιδρούμε γελώντας λέγοντας: “Έλα τώρα, δεν πρόκειται να σε πειράξει”. Και συνεχίζουμε κανονικά (προσπερνώντας, για παράδειγμα, τον άνθρωπο με το καπέλο) σκεπτόμενοι ότι μια από αυτές τις μέρες ο σκύλος μας θα καταλάβει ότι τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί. Και επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Και εμείς λέμε πάλι τα ίδια.

Το θέμα είναι ότι το κακό συνέβη. Ο σκύλος σας ήταν τρομοκρατημένος και εσείς, ο άνθρωπός του, τον βάλατε ξανά σε αυτό καρδιοχτύπι. Έτσι, τώρα και φοβάται αυτό το «πράγμα» και έμαθε ότι δεν μπορεί να βασίζεται σε εσάς.

Με αυτόν όμως τον τρόπο δεν μπορεί να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δυο σας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό τόσο για τη σχέση σας αλλά και για την καθημερινότητά σας. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο.

Ακολουθούν 4 συμβουλές για να μπορέσετε να διώξετε το φόβο του σκύλου σας ώστε αυτός να κινείται μέσα στον κόσμο νιώθοντας ευτυχισμένος και ασφαλής.

Βήμα 1: Βρείτε τι τον φοβίζει

Κανείς δεν μπορεί να μάθει όταν φοβάται, και τα σκυλιά δεν διαφέρουν. Γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία από εκεί που δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθεί ο σκύλος σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν γεγονότα στην καθημερινότητά του που κάνουν τον σκύλο σας να τρέμει, να κρύβεται, να απομακρύνεται, να γαβγίζει, να γρυλίζει ή να του τρέχουν τα σάλια από φόβο. Όσα πιο πολλά μάθετε για αυτό που προκαλεί το φόβο του ζώου σας, τόσο το καλύτερο.

Για παράδειγμα, ανησυχεί με:

-Όλους τους άντρες ή μόνο με αυτούς που φορούν καπέλο;
-Όλα τα άλλα σκυλιά ή μόνο με αυτά που γαβγίζουν;
-Με τους επισκέπτες γενικώς ή μόνο όταν αυτοί σηκώνονται και περπατούν κοντά του στο σπίτι;

Μόλις βρείτε τις απαντήσεις, έχετε μια δουλειά: Σε αυτή την αρχική φάση, μην επιτρέψετε να συμβούν συναντήσεις με αυτά τα «πράγματα». Αυτό μπορεί να είναι εύκολο. Ίσως πρέπει απλώς να πείτε σε ένα καλεσμένο σας να βγάλει το καπέλο του πριν μπει μέσα. Ή μπορεί να είναι δύσκολο. Ίσως πρέπει να σταματήσετε εντελώς τις τακτικές σας βόλτες για να αποφύγετε τα άλλα σκυλιά.

Όπως και να έχει, να έχετε στο μυαλό σας ότι αυτό το στάδιο δεν διαρκεί για πάντα.

Βήμα 2: Κάντε την καθημερινή ζωή του προβλέψιμη

Μερικά σκυλιά ζουν σε μια διαρκή κατάσταση αόριστης ανησυχίας. Έτσι είναι πιο πιθανό να εκνευριστούν και να στρεσαριστούν όταν συναντήσουν έναν από τους παράγοντες του φόβου τους.

Εσείς μπορείτε να μειώσετε αυτή τη χρόνια ανησυχία με το να δημιουργήσετε μια προβλέψιμη καθημερινή ζωή. Η ανησυχία έχει τις ρίζες της στο να μην ξέρει κανείς τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια. Κάντε τα ίδια πράγματα, με τον ίδιο τρόπο, την ίδια ώρα, κάθε μέρα. Δημιουργήστε μια ρουτίνα για τον σκύλο σας.

Από την άλλη ο σκύλος σας πρέπει να σας εμπιστεύεται απόλυτα. Πριν σκεφτείτε “Ω, με αγαπάει, είμαστε ήδη κοντά στο να πετύχει”, απλά κάντε αυτό το μικρό κουίζ:

-Έχετε ποτέ “αναγκάσει” τον σκύλο σας να κάνει πράγματα επειδή βιάζεστε (όπως να τον σηκώνετε και να τον κουβαλάτε όταν διστάζει να έρθει μαζί σας;)

-Φωνάζετε ποτέ στον σκύλο σας όταν έχετε μια κακή μέρα;

-Συνεχίζετε ποτέ να αγκαλιάζετε τον σκύλο σας όταν αυτός γυρίζει το κεφάλι του και απομακρύνεται;

Αυτά τα πράγματα μπορεί να σας φαίνονται μικρά, αλλά μέρα με τη μέρα, εμποδίζουν την εδραίωση της πλήρους εμπιστοσύνης. Αν θέλετε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, πρέπει να αισθάνεται απόλυτα ασφαλής μαζί σας. Για να φτάσετε εκεί, δώστε του χρόνο. Μη βιάζεστε. Δεν γίνονται όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Σεβαστείτε επίσης τη γλώσσα του σώματός του, που δείχνει πολλά, και πράξτε ανάλογα.

Βήμα 3: Κάντε προπόνηση στο σπίτι σε απλά πράγματα

Το καλό είδος εκπαίδευσης δεν έχει να κάνει με τυφλή υπακοή (μιλάμε για μια εκπαίδευση που καταστρέφει την αυτοπεποίθηση). Αντίθετα, το θέμα είναι να διδάξετε στον σκύλο σας ότι τα καλά πράγματα «είναι στο χέρι του» και το κλειδί είναι να επιλέξει να ακολουθήσει αυτό που του λέτε εσείς. Χωρίς πίεση, χωρίς φυσικά να τον μαλώνετε.

Το να κάνετε κάποιες σύντομες προπονήσεις μέσα στην ημέρα σας στο σπίτι για διάφορα απλά πράγματα είναι ένα βασικό βήμα για να ξεπεράσει ο σκύλος σας τις φοβίες του.

Βήμα 4: Εκθέστε τον σταδιακά σε αυτά που φοβάται

Σε αυτό το στάδιο, είτε πρόκειται για λίγες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες, στην προσπάθειά σας να οικοδομήσετε εμπιστοσύνη, ο σκύλος σας θα πρέπει να αισθάνεται καλύτερα σε γενικές γραμμές. Η καθημερινότητά του είναι πιο προβλέψιμη, έχει καιρό να ζήσει μια άσχημη εμπειρία, και οι άνθρωποί του είναι άνθρωποι στους οποίους μπορεί να βασιστεί.

Τώρα ήρθε η επόμενη φάση, όταν δηλαδή επαναφέρουμε σιγά-σιγά τα ερεθίσματα που τον στρεσάρουν σε ένα επίπεδο που μπορεί να χειριστεί. Εδώ θέλουμε να του δώσουμε την ευκαιρία να μάθει για πράγματα που τον ανησυχούν, αλλά να του δώσουμε και λίγο τον έλεγχο. Αυτό του επιτρέπει να δημιουργήσει τη βάση δεδομένων του με πληροφορίες, ώστε να μπορεί να καταλήξει σε πιο ακριβή συμπεράσματα σχετικά με το τι πρέπει να αισθάνεται τρομακτικό και τι μπορεί να απορρίψει ως ασήμαντο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά τι θα κάνετε. Για παράδειγμα:

-Αν ο σκύλος σας είναι νευρικός με άλλα σκυλιά, επιλέξτε ένα μεγάλο πάρκο όπου τα άλλα σκυλιά είναι μακριά και με λουρί – όχι ένα στενό μονοπάτι όπου θα αναγκαστείτε να έρθετε σε στενή επαφή.

-Αν ο σκύλος σας φοβάται τους ανθρώπους, ζητήστε βοήθεια από φίλους που θα ακολουθήσουν τις οδηγίες σας, να μείνουν δηλαδή καθιστοί, να αποφύγουν την οπτική επαφή και να αντισταθούν στην ανάγκη να απλώσουν το χέρι τους και να τον χαϊδέψουν! Όλα αυτά σιγά σιγά θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Συμπερασματικά

Το να βοηθάτε έναν φοβικό σκύλο είναι ένα από εκείνα τα πράγματα στη ζωή όπου απλά πρέπει να πάτε αργά για να πάτε γρήγορα. Η αρχική φάση – κατά την οποία «εξαφανίζετε» τις τρομακτικές στιγμές, ενώ παράλληλα χτίζετε την εμπιστοσύνη του σκύλου σας σε εσάς – μπορεί να μοιάζει σαν να μην κάνετε καμία πρόοδο. Αλλά μην τα παρατάτε, γιατί εκεί βρίσκεται η μαγεία.

Η ακριβής διαδικασία της επιτυχούς “απευαισθητοποίησης” διαφέρει πάρα πολύ από σκύλο σε σκύλο και από φόβο σε φόβο. Αλλά αν ακολουθήσετε τα 3 πρώτα βήματα και στη συνέχεια προσεγγίσετε το βήμα 4 με πολλή προσοχή, θα έχετε καταφέρει πολλά. Και για τον σκύλο σας αλλά και για εσάς.

Σχετικά άρθρα

Δείτε αν επιτρέπεται να φάει ο σκύλος σας αγγούρι

Δείτε για ποιους λόγους παρουσιάζει η γάτα σας προβλήματα συμπεριφοράς

7 πράγματα που ξέρουμε για τα κουτάβια αλλά δεν είναι σωστά