string(0) ""

9 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την αρχαία φυλή σκύλων Shih Tzus

Μυρτώ Τζώρτζου

26/12/2023

Photo: Shutterstock

Το Shih Tzu είναι μία από τις πιο δημοφιλείς φυλές σκύλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία. Αλλά πολύ πριν γίνουν δημοφιλή στην Αμερική, η ράτσα αυτή ήταν πολύ αγαπητή στην Ανατολική Ασία.

Ακολουθούν μερικά, όχι τόσο γνωστά, ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτά τα υπέροχα και μοναδικά σκυλιά.

1. Πρόκειται για αρχαία φυλή

Τα Shih Tzus έχουν μια μυστηριώδη και αμφιλεγόμενη ιστορία. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι πρόκειται για μία από τις 14 αρχαιότερες φυλές σκύλων, ενώ οστά σκύλου που βρέθηκαν στην Κίνα απέδειξαν ότι αυτός ο σκύλος υπήρχε ήδη από το 8000 π. Χ. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την ιστορία τους, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δημιουργήθηκαν στην Κίνα από την ανάμειξη άλλων φυλών, όπως το Λάσα Άπσο και το Πεκινουά. Ορισμένοι πίστευαν ότι Θιβετιανοί μοναχοί τα μεγάλωσαν στο οροπέδιο του Θιβέτ και τα έδιναν ως δώρα στους Κινέζους αυτοκράτορες.

2. Ζουν πολλά χρόνια

Τα Shih Tzus μπορούν να ζήσουν πολλά χρόνια, μεταξύ 10 και 18. Όμως καλό είναι να δίνουμε προσοχή στην υγεία τους. Δύο από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας τους είναι τα αναπνευστικά και τα οφθαλμολογικά προβλήματα. Αυτά προκαλούνται από τη βραχυκεφαλία, η οποία είναι μια παραμόρφωση του κρανίου που είναι αποτέλεσμα της επιλεκτικής εκτροφής. Το Shih Tzu ανήκει στα μικρόσωμα σκυλιά με ύψος από 25 μέχρι 27 εκ. και βάρος από 5 μέχρι 7 κιλά.

3. Το όνομά τους σημαίνει “μικρό λιοντάρι”

Η φράση “Shih Tzu” στα μανδαρινικά μεταφράζεται ως “μικρό λιοντάρι” Το Shih Tzu πήρε αυτό το όνομα πιθανότατα λόγω της σύνδεσής του με τον Θιβετιανό βουδιστή Θεό της Μάθησης, ο οποίος, σύμφωνα με τον θρύλο, ταξίδευε με ένα μικρό λιονταρόσκυλο που μπορούσε να μεταμορφωθεί σε λιοντάρι κανονικού μεγέθους.

4. Ονομάζονται επίσης “σκύλοι με πρόσωπο χρυσάνθεμου”

Τα Shih Tzus ονομάζονται επίσης “σκύλοι με πρόσωπο χρυσάνθεμου” επειδή οι τρίχες στο πρόσωπό τους αναπτύσσονται προς κάθε κατεύθυνση. Οι κηδεμόνες των Shih Tzus που κουρεύουν αυτά τα σκυλιά κοντά ξέρουν πολύ καλά ότι δεν περνάει πολύς καιρός μέχρι να μεγαλώσει το τρίχωμά τους.

5. Τα Shih Tzus κάποια στιγμή σχεδόν εξαφανίστηκαν

Αυτή η φυλή σχεδόν εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της Κινεζικής Κομμουνιστικής Επανάστασης. Ο θάνατος της αυτοκράτειρας Tzu Hsi έπαιξε επίσης τεράστιο ρόλο στο γιατί η ράτσα αυτή έφτασε λίγο πριν την εξαφάνιση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Tzu Hsi, η οποία είχε μεγάλη αγάπη για τα ζώα, ήταν το πρώτο πρόσωπο που επέβλεπε το πρόγραμμα αναπαραγωγής κουταβιών Shih Tzus και Pekingese υπό τη στενή παρακολούθηση των ευνούχων του παλατιού. Το πρόγραμμα αναπαραγωγής κατέρρευσε μετά το θάνατό της το 1908. Ευτυχώς, 14 καθαρόαιμα σκυλιά – 7 θηλυκά και 7 αρσενικά – χρησιμοποιήθηκαν για να γίνει ξανά η φυλή αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε Shih Tzu έχει για προγόνους αυτά τα 14 σκυλιά.

6. Στρατιωτικό προσωπικό έφερε Shih Tzus στις ΗΠΑ

Μετά την εισαγωγή των σκυλιών αυτών στην Αγγλία από την Κίνα, οι Άγγλοι τα εξήγαγαν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι Αμερικανοί στρατιώτες που υπηρετούσαν σε ευρωπαϊκές χώρες έπαιρναν τα Shih Tzus μαζί τους στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και τη δεκαετία του 1950.

7. Πολλές διασημότητες έχουν αποκτήσει Shih Tzu

Δεδομένου ότι το Shih Tzu είναι μία από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί stars έχουν τέτοιο σκύλο. Στους διάσημους κηδεμόνες Shih Tzu είναι η Nicole Richie, η Mariah Carey, η Beyoncé, ο Colin Farrell, ο Bill Gates και άλλοι.

8. Είναι και αθλητικά

Κάτω από αυτό το υπέροχο τρίχωμα υπάρχει ένα μυώδες σώμα που μπορεί να είναι απίστευτα ευκίνητο. Πολλά Shih Tzus έχουν κερδίσει διαγωνισμούς ευκινησίας. Το 2014, ένα Shih Tzu έγινε το πρώτο σκυλί της φυλής του που κέρδισε τόσο έναν τίτλο πρωταθλητή όσο και έναν τίτλο agility.

9. Ένα ηρωικό Shih Tzu έσωσε κάποτε τον κηδεμόνα του από ένα τσουνάμι

Στις 11 Μαρτίου 2011, ένας από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς στην πρόσφατη ιστορία έπληξε την ανατολική ακτή της Ιαπωνίας. Ο σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών διήρκεσε περίπου 6 λεπτά και συνέβη μόλις 50 μίλια μακριά από τη χερσόνησο της Ιαπωνίας.

Αλλά αυτό που ήταν ακόμη πιο καταστροφικό ήταν το τσουνάμι που ακολούθησε λίγο αργότερα. Κύματα που έφταναν τα 40 πόδια ύψος και ταξίδευαν με τρομερή ταχύτητα διέσχισαν τις ιαπωνικές ακτές, γεγονός που οδήγησε τελικά στην περιβόητη πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα.

Αλλά στις πιο φρικτές και καταστροφικές καταστάσεις, γεννιούνται ήρωες. Ένας από αυτούς ήταν ένα μικρόσωμο Shih Tzu, βάρους 10 κιλών, που ονομαζόταν Babu.

Λίγο αφότου ο σεισμός είχε σταματήσει, η Babu ήταν ακόμα σε επιφυλακή και περπατούσε νευρικά. Ο κηδεμόνας της σκέφτηκε ότι ήθελε να πάει μια βόλτα, οπότε ενέδωσε.

Μόλις άνοιξε την πόρτα, η Babu άρχισε να τρέχει μακριά από το συνηθισμένο της μονοπάτι. Αντ’ αυτού, άρχισε να κατευθύνεται προς έναν κοντινό λόφο. Κοιτούσε επίσης συχνά πίσω, σαν να ήθελε να δώσει σήμα στον κηδεμόνα της να περπατήσει πιο γρήγορα.

Μόλις έφτασαν στην κορυφή του λόφου, ο κηδεμόνας της γύρισε και κοίταξε πίσω και έμεινε άναυδος. Το μονοπάτι που μόλις περπατούσαν είχε καλυφθεί εντελώς από νερό. Και το σπίτι τους είχε εξαφανιστεί.

Σχετικά άρθρα

18η Ημέρα Υιοθεσίας Pet City στη Γλυφάδα – Μια πράξη αγάπης για τα αδέσποτα

10 μικροί λόγοι που αγαπάμε τους κτηνιάτρους λίγο παραπάνω

Γιατί ενθουσιάζεται τόσο πολύ ο σκύλος σας όταν επιστρέφετε σπίτι