Πώς θα αντιμετωπίσετε τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου
Κωνσταντίνα Μάλλιου
26/12/2023
Η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση του σκύλου είναι δύο διαδικασίες που πρέπει να έχουν συνέπεια και διάρκεια στον χρόνο.
Είτε υιοθετήσατε έναν σκύλο σε μικρή ηλικία είτε σε μεγαλύτερη, θα πρέπει να είστε σε θέση να του προσφέρετε όλα όσα χρειάζεται για να αντιμετωπίζει άλλους ανθρώπους και ζώα με ηρεμία και χωρίς φόβο. Μόνο έτσι το σκυλάκι σας θα έχει μια ευτυχισμένη και χωρίς άγχος ζωή, αλλά και μια ακόμα πιο ισχυρή σχέση μαζί σας.
Τι θα πρέπει, λοιπόν, να κάνετε για να αντιμετωπίσετε προβληματικές ή ακόμα και δύσκολες συμπεριφορές του σκύλου σας;
Αρχικά, να διευκρινίσουμε τι εννοούμε προβληματικές συμπεριφορές. Προβληματικές συμπεριφορές μπορεί να είναι η καταστροφή των παιχνιδιών του ή του κρεβατιού του, το ανεξέλεγκτο γάβγισμα και η επιθετικότητα, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε άλλα ζώα, το έντονο άγχος και ο φόβος και άλλες παρόμοιες.
Πώς θα αποτρέψετε, λοιπόν, τα παραπάνω;
1. Πνευματική και σωματική εκτόνωση
Ίσως η πνευματική και σωματική εκτόνωση είναι τα θεμέλια της συνολικής ευημερίας ενός σκύλου. Καθημερινά, το αγαπημένο σας κατοικίδιο θα πρέπει να απολαμβάνει σωματικές και πνευματικές δραστηριότητες, οι οποίες θα το αποτρέψουν από το να νιώσει πλήξη και να κάνει αταξίες. Μάλιστα, μπορούμε να πούμε ότι η πνευματική διέγερση είναι λίγο πιο σημαντική. Μπορεί να θεωρούμε ότι οι δύο τρεις βόλτες την ημέρα είναι επαρκείς, και ίσως σωματικά να είναι. Από κει και πέρα όμως, ένας σκύλος θα πρέπει να λαμβάνει και πνευματική διέγερση καθώς έτσι θα μειωθεί το άγχος του, θα αυξηθεί το αίσθημα ικανοποίησής του και θα βοηθήσει στην επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων συμπεριφοράς.
Συχνά, οι προβληματικές συμπεριφορές που προκύπτουν οφείλονται στην έλλειψη πνευματικής εκτόνωσης και στη μη ικανοποίηση αναγκών. Για παράδειγμα, το σκάψιμο ή το μάσημα είναι κάτι φυσιολογικό ως ένα βαθμό για τους σκύλους. Παύει όμως να είναι φυσιολογικό όταν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό και φτάνει σε σημείο ο σκύλος να καταστρέφει πράγματα, όπως έπιπλα ή παιχνίδια.
Ένας ευχάριστος τρόπος εκτόνωσης, πέρα από μια μεγάλη βόλτα, είναι να κάνετε το εξής: την ώρα του φαγητού και πριν επιτρέψετε στο σκύλο σας να πλησιάσει το μπολάκι του για να φάει, μπορείτε να του δώσετε μερικές εντολές. Στην ουσία να του πείτε να κάνει λίγα κόλπα, όπως είναι το “έλα”, το “κάτσε”, το “φέρε μου το παιχνίδι σου” ή οτιδήποτε άλλο τον έχετε εκπαιδεύσει να κάνει. Με αυτόν τον τρόπο θα σταματήσει να νιώθει πλήξη, θα νιώθει ότι ασχολείστε περισσότερο μαζί του και θα εκτονώνεται επαρκώς.
2. Χαλάρωση και ηρεμία
Όσο απλό και να ακούγεται σε εμάς να θέτουμε όρια ώστε να χαλαρώσουμε και να ηρεμήσουμε, οι σκύλοι δε διαθέτουν αυτή την έμφυτη ικανότητα. Ιδίως οι σκύλοι που είναι υπερδραστήριοι ή υποφέρουν από άγχος είναι αρκετά δύσκολο να χαλαρώσουν. Επομένως, με το να τους διδάξετε εσείς τον τρόπο, θα τους ωφελήσει πάρα πολύ. Υπάρχει μια μέθοδος που μπορείτε να ακολουθήσετε για να πετύχετε τον στόχο σας και αυτή είναι το Πρωτόκολλο Χαλάρωσης της Δρ. Karen Overall. Με τον παρακάτω τρόπο μπορείτε να διδάξετε στον σκύλο σας πώς να μείνει ήρεμος και χωρίς άγχος, παρόλο που γύρω του υπάρχουν διάφορα ερεθίσματα, και να προσπαθήσει να εστιάζει μόνο σε εσάς. Περιληπτικά το πρωτόκολλο χωρίζεται σε 15 ημέρες και η δυσκολία του αυξάνεται σταδιακά. Αρχικά ο σκύλος σας πρέπει να ξέρει πώς να μένει είτε καθιστός είτε ξαπλωμένος όταν του λέτε την αντίστοιχη εντολή.
Για παράδειγμα, την πρώτη μέρα μπορείτε να του δώσετε τη σχετική εντολή για να μείνει κάτω για 5 δευτερόλεπτα, την δεύτερη για 10, την τρίτη να μένει ενώ εσείς κάνετε ένα βήμα πίσω και επιστρέφετε, την τέταρτη να κάνετε δύο βήματα μετά την εντολή και ούτω καθεξής.
Αναπτύσσοντας αυτή τη δεξιότητα, ο σκύλος σας θα είναι λιγότερο αγχωμένος απέναντι σε διάφορες καταστάσεις, τις οποίες θα μπορεί να αντιμετωπίσει πιο εύκολα.
3. Ανακατεύθυνση
Όταν λέμε ανακατεύθυνση εννοούμε στην ουσία απόσπαση της προσοχής από μία δραστηριότητα σε μία άλλη. Θα το εξηγήσουμε με ένα παράδειγμα. Ο σκύλος σας, μπορεί να πηδάει πάνω σας και εσείς αυτό που είναι πιο πιθανό και λογικό να κάνετε είναι να τον επιπλήξετε και να του πείτε “όχι”, ευχόμενοι να σας υπακούσει και να μην το ξανακάνει. Εκείνη τη στιγμή, αντί να φωνάξετε, απλά γυρίστε την πλάτη σας και ζητήστε του να κάτσει. Μόλις κάτσει, πείτε του “μπράβο” και δώστε του λιχουδιά. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλάβει ότι μόνο έτσι θα του δώσετε την προσοχή που αναζητά αλλά και πολλά χάδια και λιχουδιές. Φυσικά, αυτό δε θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει υπομονή και χρόνο για να καταλάβει ότι με το να πηδάει πάνω σας δεν θα καταφέρει τίποτα και ότι μόνο όταν κάθεται θα παίρνει αυτό που θέλει.
Τελευταίες σκέψεις
Πρέπει να θυμάστε ότι κάθε σκύλος είναι μοναδικός, θα περάσει από διαφορετικό “ταξίδι εκπαίδευσης” και θα έχει διαφορετικές τεχνικές που θα λειτουργήσουν καλύτερα για αυτόν. Εντάξτε τις παραπάνω συμβουλές στην καθημερινότητα σας και θα δείτε ότι ο σκύλος σας θα μειώσει τις “προβληματικές” του συμπεριφορές. Καλή εκπαίδευση και ακόμα καλύτερη διασκέδαση!