Πόσο ασφαλές είναι να σας γλείφει ο σκύλος σας στο πρόσωπο
Στέλλα Πανοπούλου
14/01/2024
Όλοι αγαπάμε να ανταλλάσσουμε αγκαλιές και φιλιά με τα αγαπημένα μας κατοικίδια.
Σχεδόν όλοι, επίσης, έχουμε σίγουρα αναρωτηθεί κάποια στιγμή αν είναι ασφαλές να μας γλείφει στο πρόσωπο ο σκύλος ή η γάτα μας.
Οι σκύλοι έρχονται σε επαφή με πολλά μικρόβια όταν βγαίνουν βόλτα, όταν κυλιούνται στα χώματα, και όταν παίζουν με τα παπούτσια μας. Είναι απίθανο να αρρωστήσει κανείς επειδή ο σκύλος του τού έγλειψε μία φορά το πρόσωπο, αλλά καλό είναι να έχουμε στο νου μας ότι με το ίδιο στόμα ο σκύλος μας γλείφει τα απόκρυφά του σημεία και άλλα πράγματα αρκετές φορές τη μέρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν να αποφεύγουμε να ανταλλάσσουμε φιλιά στο πρόσωπο με τον σκύλο μας, ειδικά αν είμαστε ανοσοκατασταλμένοι.
Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν;
Οι μολύνσεις που κολλάμε από τα κατοικίδιά μας δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς, ούτε τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, επειδή συνήθως τα συμπτώματα δεν είναι βαριά και θεραπεύονται από μόνα τους. Παρόλα αυτά, υπάρχουν περιγραφές σοβαρών βακτηριακών μολύνσεων στην ιατρική βιβλιογραφία, όπως αυτή που προκαλείται από τον σπάνιο αλλά δυνητικά θανατηφόρο μικροοργανισμό Capnocytophaga canimorsus, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ηλικιωμένων, όσων καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, και των ανοσοκατασταλμένων (π.χ. ανθρώπων που δεν έχουν σπλήνα).
Η ασθένεια που προκαλεί αυτό το βακτήριο είναι πιο συνηθισμένη μετά από δάγκωμα, αλλά μπορεί να την κολλήσετε και χωρίς ο σκύλος σας να σας δαγκώσει. Μπορεί να ακούγεται τρομαχτικό, αλλά πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια ασθένεια, όπως εξηγεί η Sonya Krishnan, ειδική στις μεταδοτικές ασθένειες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου John Hopkins. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, η σήψη που προκαλεί αυτό το βακτήριο ανέρχεται στα 0,5-0,7 περιστατικά ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο. Πρόκειται για πιθανότητα αντίστοιχη με το να σας χτυπήσει κεραυνός.
Πώς να αποφύγετε τον κίνδυνο;
Δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς τον κίνδυνο, καθώς ο σκύλος σας μπορεί να πετύχει μια γλειψιά εκεί που δεν το περιμένετε, όσο κι αν προσέχετε. Βεβαιωθείτε ότι είναι εμβολιασμένος για ασθένειες όπως είναι η λύσσα, αν και είναι εξαιρετικά απίθανο ένας σκύλος στην Ελλάδα να φέρει λύσσα.
Ένας πιο πιθανός κίνδυνος, όμως, όταν φέρνετε το πρόσωπό σας κοντά σε έναν σκύλο, είναι να σας δαγκώσει. Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται ότι το αγαπημένο του σκυλάκι μπορεί να τον δαγκώσει, αλλά σύμφωνα με μια έρευνα που εξέτασε 1300 περιπτώσεις παιδιών που δέχτηκαν θεραπεία για δαγκώματα σκύλου, το 37% αυτών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο είχαν δαγκωθεί από τον δικό τους σκύλο. Είναι πιο συνηθισμένο ένας σκύλος να δαγκώσει στο πρόσωπο ένα μικρό παιδί απ’ ότι έναν μεγάλο. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να επιβλέπουμε τα μικρά παιδιά όταν μένουν μόνα τους με έναν σκύλο.
Γιατί είναι καλό να κάνετε αγκαλιές με τον σκύλο σας;
Έχει αποδειχθεί ότι η επαφή με τον σκύλο μας είναι ευεργετική για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν χρειάζεται να στερηθείτε τις αγκαλιές με τον σκύλο σας. Το να σας γλείφει στο πρόσωπο δεν είναι ιδανικό – αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αράζετε μαζί στον καναπέ, να τον χαϊδεύετε, και να κάνετε αγκαλιές. Ελέγχετε την υγεία του σκύλου σας με συστηματικές επισκέψεις στον/στην κτηνίατρο, αποπαρασιτώνετέ τον όποτε χρειάζεται, και βουρτσίζετε τα δόντια του με οδοντόπαστα για σκύλους. Μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον/στην κτηνίατρό σας για όποιο πρόβλημα παρουσιάσει ο σκύλος σας.
Με πληροφορίες από Washington Post