Πώς να μην γίνεστε αγενείς απέναντι στα κατοικίδια των άλλων
Στέλλα Πανοπούλου
11/12/2023
Όσον αφορά στους άλλους ανθρώπους, θέλουμε να είμαστε ευγενικοί.
Τι γίνεται, όμως, με τα κατοικίδιά τους; Έχουμε στο νου μας κάποιους κανόνες καλής συμπεριφοράς που θα έπρεπε να ισχύουν για όλους απέναντι στα ζώα συντροφιάς των άλλων; Το να φανούμε αγενείς απέναντι στο κατοικίδιο κάποιου δεν μπορεί απλά να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση μας με τον άνθρωπο, αλλά μπορεί να συνοδεύεται και από κινδύνους, καθώς ενδέχεται να παραβιάσουμε τα όρια του ζώου.
Ειδικοί στην καλή συμπεριφορά ανέλυσαν πώς να μην γινόμαστε αγενείς απέναντι στο κατοικίδιο κάποιου άλλου.
Μην ακουμπάτε το κατοικίδιο κάποιου χωρίς την άδειά του
Σύμφωνα με τη Jodi R.R. Smith, πρόεδρο της Συμβουλευτικής Εταιρείας Καλών Τρόπων Mannersmith: “Οι ευγενικοί άνθρωποι πάντα ρωτούν πριν αγγίξουν το κατοικίδιο κάποιου άλλο. Και οι ευγενικοί άνθρωποι ακούν τι λέει ο κηδεμόνας.”
Οι περισσότεροι κηδεμόνες έχουν τους λόγους τους όταν δεν θέλουν να αγγίζουν άγνωστοι (ή γνωστοί) το ζώο συντροφιάς τους. Δεν πρόκειται δε μόνο για θέμα καλής συμπεριφοράς, αλλά και για θέμα ασφάλειας, όπως λέει η Tami Claytor, coach καλής συμπεριφοράς της Συμβουλευτικής Εταιρείας Καλών Τρόπων “Always Appropriate”. “Δεν είναι ασφαλείς όλοι οι σκύλοι.”
Μην ταΐζετε ένα ζώο χωρίς την άδεια του κηδεμόνα του
Η Diane Gottsman, συγγραφέας του “Modern Etiquette for a Better Life” και ιδρύτρια της Σχολής Πρωτοκόλου του Τέξας λέει: “Ρωτήστε πριν ταΐσετε λιχουδιές ή ανθρώπινο φαγητό στο κατοικίδιο κάποιου.” Δεν θέλουν όλοι οι κηδεμόνες να δώσετε λιχουδιές ή άλλο φαγητό στο κατοικίδιό τους την ώρα που βρίσκεστε στον ίδιο χώρο. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για κουτάβι, μπορεί να το μπερδέψετε σχετικά με την εκπαίδευσή του. Ακόμα, μπορεί κάποιο ζώο να έχει δυσανεξία σε κάποια τροφή.
Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και με τα φάρμακα, το catnip, και τα συμπληρώματα διατροφής. Μην δίνετε ποτέ κάτι στο κατοικίδιο κάποιου χωρίς να τον ρωτήσετε.
Μην κρίνετε το κατοικίδιο ή τις επιλογές του κηδεμόνα
Καλό είναι να αποφεύγετε να κρίνετε τις επιλογές ενός κηδεμόνα κατοικιδίου. Η Claytor λέει: “Δεν πειράζει αν δεν “συμπαθείτε” ή “αγαπάτε” τα κατοικίδια. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει ποτέ να κρίνετε τις επιλογές κάποιου. Για παράδειγμα, το να πείτε σε έναν γονέα κατοικιδίου “Δεν μου αρέσουν οι σκύλοι γιατί μυρίζουν” είναι αγενές”.
Μην δίνετε συμβουλές χωρίς να σας ρωτήσουν
Φυσικά δεν έχετε κακή πρόθεση αν θέλετε να μοιραστείτε μια συμβουλή με τον φίλο σας σχετικά με την υγεία ή τη συμπεριφορά της γάτας ή του σκύλου του, αλλά καλό είναι να το κάνετε αφού καταλάβετε από τη συζήτηση ότι κάτι τέτοιο είναι ευπρόσδεκτο, ή αφού ρωτήσετε.
Μην αφήνετε τα παιδιά σας με το ζώο κάποιου χωρίς επίβλεψη
Είναι σημαντικό τα μικρά παιδιά να αλληλεπιδρούν με τα ζώα πάντα με επίβλεψη, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και από σεβασμό στο ζώο και στα όριά του. Όπως λέει η Claytor: “Μάθετε στα παιδιά σας ότι είθισται να ζητούν την άδεια του κηδεμόνα πριν παίξουν με ένα ζώο. Επίσης κατευθύνετέ τα να είναι προσεχτικά. Τα παιδιά μπορούν να γίνουν πολύ απότομα με τα κατοικίδια και να προκαλέσουν τραυματισμό στο ζώο.”
Μην επιβάλλετε στο κατοικίδιο του άλλου να κοινωνικοποιηθεί με το δικό σας
Σύμφωνα με την Jackie Vernon-Thompson, ιδρύτρια της Σχολής Καλής Συμπεριφοράς “From the Inside Out”: “Όταν βγάζετε βόλτα τον σκύλο σας, μην υποθέσετε ποτέ ότι είναι εντάξει να κατευθύνετε το κατοικίδιό σας προς ένα άλλο κατοικίδιο που βγαίνει βόλτα. Δεν έχει σημασία αν το κατοικίδιό σας είναι ήρεμο και φιλικό – το κατοικίδιο του άλλου ανθρώπου μπορεί να μην είναι τόσο ήρεμο και φιλικό, και μπορεί να ανταποκριθεί με πολύ επιθετικό και κάποιες φορές επιβλαβή τρόπο.”
Αντ’ αυτού, αφήστε χώρο ανάμεσα στα κατοικίδια να εξερευνήσουν αν θέλουν να γνωριστούν, αφού πρώτα επικοινωνήσετε με τον κηδεμόνα του άλλου κατοικιδίου ώστε να βεβαιωθείτε ότι κάτι τέτοιο είναι ασφαλές.
Μην ρωτάτε πόσο πλήρωσε κάποιος για να αγοράσει το κατοικίδιό του
Η Claytor λέει: “Μην ρωτάτε τους ανθρώπους πόσο πλήρωσαν για το κατοικίδιό τους. Το κόστος ενός κατοικιδίου είναι προσωπικό. Είναι σα να ρωτάτε κάποιον το μισθό του, πόσο πλήρωσε για το σπίτι του, το αυτοκίνητό του, την τσάντα του κ.λπ.”
Φυσικά, αυτό εξαρτάται και από την οικειότητα που έχετε με το άλλο άτομο, κάτι που καθορίζει την άνεση με την οποία μπορείτε ή όχι να ρωτήσετε προσωπικές ερωτήσεις.
Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις
Αν επισκέπτεστε το σπίτι κάποιου που έχει κατοικίδιο, να θυμάστε ότι αυτό είναι μέλος της οικογένειας, ενώ εσείς είστε καλεσμένος, υπογραμμίζει η Gottsman. Μην ζητάτε από κάποιον να βάλει το κατοικίδιό του σε crate ή σε κλουβί. Φυσικά μπορείτε να κάνετε μια συζήτηση για το αν μπορεί το κατοικίδιο να περιοριστεί σε κάποιο άλλο μέρος του σπιτιού, ή να αναφέρετε τυχόν προβλήματα υγείας που σας εμποδίζουν από το να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο με ένα ζώο, όπως αλλεργίες.
Η Claytor υπενθυμίζει, επίσης, να μην κάθεστε στην αγαπημένη θέση ενός κατοικιδίου. “Ο κανόνας που πρέπει να θυμάστε όταν επισκέπτεστε κάποιον με κατοικίδιο είναι ότι εισέρχεστε στον προσωπικό χώρο του ζώου. Πρέπει να έχετε στο νου σας την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις του. Παραβιάζοντας τον προσωπικό χώρο ενός κατοικιδίου, αυτό μπορεί να γίνει επιθετικό ή να στρεσαριστεί”.
Μην θέσετε σε κίνδυνο το ζώο
Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να βλάψει κάποιο δεσποζόμενο ή αδέσποτο ζώο. Πηγαίνετε ένα βήμα πιο πέρα και σκεφτείτε τι είναι καλό να αποφεύγετε, ακόμα κι αν οι προθέσεις σας είναι καλές.
Η Claytor επισημαίνει: “Μην καπνίζετε κοντά σε πτηνά – η νικοτίνη είναι δηλητηριώδης για τα πτηνά. Όταν σηκώνετε έναν σκύλο, μην τον πιάνετε από τα μπροστινά του πόδια, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στο ζώο. Για τα μικρά σκυλιά, η σωστή τεχνική είναι να τα τοποθετήσετε στον πήχη σας με ένα χέρι στο στήθος του και να χρησιμοποιήσετε το άλλο χέρι για να στηρίξετε τα πόδια τους.”
Μην προσπαθήσετε να παίξετε με έναν σκύλο-οδηγό
Η Claytor εξηγεί ότι “αυτοί οι σκύλοι είναι εκπαιδευμένοι για να βοηθούν ανθρώπους με οπτικές αναπηρίες. Θυμηθείτε, είναι ζώα που εργάζονται και οι αλληλεπιδράσεις σας μαζί τους αποτελούν περισπασμό, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον άνθρωπο που βοηθά το ζώο”. Μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με αυτούς τους σκύλους μόνο αν ο κηδεμόνας εκφράσει ξεκάθαρα τη συναίνεσή του.
Έχοντας στο νου μας κάποια πράγματα, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους και τα κατοικίδιά τους θα είναι αρμονικές και θα χαρακτηρίζονται από αλληλοσεβασμό.
Με πληροφορίες από HuffingtonPost