string(0) ""

Ποιος είναι ο Tsitsos the cat, η πιο διάσημη γάτα του ελληνικού ίντερνετ

Δημήτρης Φαλλιέρος

01/12/2023

«Οι γάτες έχουν τελειώσει με το θέμα του Χρόνου»

Ό,τι είπαμε με τον μπαμπά και μάνατζερ του Tsitsos the cat (a.k.a Τσίτσος), Χόρχε Κάπα, για τη γάτα που έσπασε το ελληνικό ίντερνετ.

Ένας τύπος στη Χίο, βρήκε μια γάτα, μέσα σε λίγο καιρό την έκανε σούπερ-viral, ενέπνευσε κι άλλους γατογονείς, αποκατέστησε τη φήμη των cat guys (ναι, είμαστε πολλοί), έκανε fun τη φροντίδα των ζώων, γύρισε βίδεα (έτσι τα λέει), άρχισε να προνοεί για αμέτρητα μουσούδια του νησιού (βασικά, γύρω στα 130 την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές), εξέδωσε γατοβιβλίο, και σήμερα μοιράζεται λίγο από το φαινόμενο «Τσίτσος», μαζί με σκέψεις για τον χρόνο και την αγάπη, στο topetmou.gr.

Πριν από όλα, θες να μας πεις ποιος είναι ο Τσίτσος – για την απίθανη περίπτωση που κάποιος δεν τον ξέρει;

Κάποιος θα έλεγε ότι ο Τσίτσος είναι απλώς μια γάτα! ΛΑΘΟΣ. Ο Τσίτσος είναι ιδέα. Που γεννήθηκε τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου του 2015 και βρέθηκε σε έναν κάδο με σκουπίδια (δεν θέλω να σκέφτομαι το γιατί), 10 ημερών, να τον τρώνε οι ψύλλοι και να φωνάζει απελπισμένα! Να φωνάζει τόσο δυνατά που τον ακούσαμε. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Αυτή τη στιγμή ο 8χρονος, υγιέστατος Τσίτσος, αγνώστου φύλου, απολαμβάνει τη ζωή όντας ταυτόχρονα μεγάλη πηγή έμπνευσης για το πώς μπορούμε να είμαστε αγαπησιάρηδες, στοργικοί και ελεύθεροι!

Έχει και κάποιους φίλους εκεί που μένει ο Τσίτσος, έτσι δεν είναι; Ποιοι είναι;

Η αλήθεια είναι ότι ο Τσίτσος αρνείται την είσοδο στο σπίτι οποιουδήποτε άλλου τετράποδου οργανισμού! Όμως στις αυλές γύρω από το σπίτι έχουμε φτιάξει ημιστεγασμένους χώρους που είναι ζεστοί, στεγνοί και φιλοξενούν τις 18 αυλικές γάτες, με κυριότερους εκπροσώπους τον Κινέζο, τον Σκλαβενίτη και τον Μικρουτσέλο! Στα κρυφά μπορεί να τύχει να φέρουμε μέσα στο σπίτι κάποια από αυτές τις γάτες, αλλά όταν τις παίρνει είδηση αρκεί το γνώριμο βλέμμα «είμαι η ψυχή του πάρτι και το ξέρω» για να μας κάνει να τις βγάλουμε έξω την επόμενη στιγμή!

Πώς ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως celebrity ο Τσίτσος; Τώρα σε ποια φάση βρίσκεται;

Ο Τσίτσος δεν ξέρει ότι είναι celebrity, όμως τον ακολουθούν φανατικά 131.000 φίλοι στο φέισμπουκ, 52.000 στο ίνσταγκραμ και 25.000 στο tiktok, ενώ την ιστοσελίδα του tsitsosthecat.gr την επισκέπτονται καθημερινά περίπου 10.000 λάτρεις της γάτας. Το ενδιαφέρον για τον Τσίτσο ήταν τόσο μεγάλο που αναγκάστηκε μετά από λαϊκή απαίτηση να γράψει τα απομνημονεύματά του στο βιβλίο “Τσίτσος η Γάτα που μιλούσε πολύ” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και μπορείτε να το βρείτε εδώ!

Ποιο είναι το πιο διαβασμένο θέμα του Τσίτσου στο site; Για τι ενδιαφέρεται πιο πολύ το κοινό;

Οι τσιτσόφιλοι ενδιαφέρονται πολύ να μάθουν τι κρύβεται πίσω από διάφορες μυστήριες γατοσυμπεριφορές, όπως οι λαγοκλωτσιές, τα βαρελάκια, το combo γλείψιμο-δάγκωμα κ.λπ. κ.λπ.! Τα βίδεα που φτιάχνω για να εξηγήσω αυτές τις συμπεριφορές τυχαίνει να προβληθούν μέχρι και σε ένα εκατομμύριο ανθρώπους! Επίσης, όλοι συγκινούνται από απίθανες γατοϊστορίες που συμβαίνουν σε διάφορα μέρη του κόσμου και φυσικά στην Ελλάδα.

Στη Χίο όπου μένεις ως μπαμπάς με τον Τσίτσο, σας αναγνωρίζουν; Τυχαίνει να σας σταματάνε στον δρόμο;

Το πιο περίεργο ήταν όταν έκανα μια βόλτα στο Βερολίνο και καθώς κατέβαινα σε έναν σταθμό του μετρό μια Ελληνίδα μου φώναξε «Τσίιιιτσο σε αγαπάμεεεεε». Σε διάφορα μέρη που σουλατσάρω με αναγνωρίζουν (πάντα ως Τσίτσο) και η χαρά μου είναι μεγάλη, γιατί πιάνουμε την κουβέντα για τις γάτες μας και υπάρχει απευθείας μεταξύ μας αυτή η αμοιβαία συμπόνοια των χούμανς που βασανίζονται από τις γάτες τους!

Έχει τόση πλάκα και στην καθημερινή του ζωή ο Τσίτσος; Έχει τύχει ποτέ να τσακωθείτε;

Ο Τσίτσος τσακώνεται κυρίως με τη φωτογραφική κάμερα και με τον ήχο που κάνουν τα πιάτα καθώς τα μαζεύουμε από τα πλυμένα για να τα βάλουμε στα ντουλάπια. Αυτά τα δύο μπορεί να τον εξωθήσουν στα άκρα και να αρχίσει τα γαλλικά στην υψηλής συχνότητας γατίσια διάλεκτό του! Αλλά η μαγεία του Τσίτσου και γενικώς όλων των γατών και ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που μας δίνουν καθημερινά οι γάτες είναι ότι έχουν τελειώσει με το θέμα του Χρόνου. Ο Τσίτσος θυμώνει μόνο για όσο κάτι τον ενοχλεί. Την επόμενη στιγμή, όλα είναι περασμένα ξεχασμένα! Αυτό και αν είναι έμπνευση για τους χούμανς, που πιστεύουν τόσο σκληρά στον Χρόνο.

Και κάτι πιο σοβαρό για το τέλος: αν μπορούσατε ο Τσίτσος κι εσύ να μεταφέρετε ένα μήνυμα σε Δήμους αλλά και απλούς ανθρώπους για τα αδέσποτα στην Ελλάδα, ποιο θα ήταν αυτό;

Ξέρετε εγώ νομίζω ότι το μήνυμα είναι ένα και κοινό για όλους: Η μόνη γλώσσα που μπορεί να φέρει ευτυχία είναι η Γλώσσα της Αγάπης. Αυτή η Γλώσσα δεν έχει λέξεις και γεννάει πάντα την πιο σωστή Δράση. Μια δράση συμπονετική, ακάματη, ανάλαφρη, που μπορεί να λύσει με τον πιο πρακτικό τρόπο τα πιο περίπλοκα προβλήματα του Κόσμου. Αυτή είναι η Γλώσσα που όποτε τη θυμόμαστε μας κάνει να φροντίζουμε όσο καλυτέρα μπορούμε 130 γάτες στα πέριξ της Χίου, και που βλέπω ότι κάνει και άλλους ανθρώπους να νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους, για ζώα, για τη Φύση! Χωρίς αυτήν, ό,τι προσπάθειες και αν γίνονται ή δεν γίνονται από Δήμους και απλούς πολίτες, θα υποφέρουμε και εμείς και οι αδέσποτες γάτες και η Φύση και η ανθρωπότητα γενικώς.

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Μπορούν οι σκύλοι να θυμούνται τα ονόματα των παιχνιδιών τους; Τι λέει πρόσφατη έρευνα

Τα αντικείμενα που όλοι έχουμε σπίτι μας και είναι επικίνδυνα για τον σκύλο μας