string(0) ""

Τρέχουν σάλια από τη γάτα σας; 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για αυτό

Μυρτώ Τζώρτζου

17/01/2024

Photo: Shutterstock

Είμαστε σίγουροι ότι έχετε δει πολλές φορές να τρέχουν σάλια από τη γατούλα σας. Αν μάλιστα τα δείτε την ώρα του φαγητού, σίγουρα θα έχετε σκεφτεί το γνωστό: Της τρέχουν τα σάλια από την πείνα.

Τα σάλια όμως μπορεί να τρέχουν από τη γάτα σας για διάφορους λόγους που συχνά έχουν να κάνουν και με τη υγεία της. Και για αυτό θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, όπως και σε όλα τα άλλα άλλωστε.

Λόγοι για τους οποίους τρέχουν σάλια από τη γάτα σας

Οι γάτες παράγουν πολύ περισσότερο σάλιο από ό,τι οι περισσότεροι κηδεμόνες συνειδητοποιούν. Ο μόνος λόγος που δεν βλέπουμε αυτές τις άφθονες ποσότητες σάλιου είναι επειδή οι γάτες είναι πολύ καλύτερες στο να συγκρατούν το σάλιο τους από ό,τι οι σκύλοι.

1. Η γάτα σας νιώθει ευτυχία και άνεση

Μερικές φορές, όταν η γάτα χαίρεται υπερβολικά, μπορεί να αρχίσουν να τρέχουν τα σάλια της! Αυτό δεν είναι ακριβώς ένα συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά αρκετές γάτες το κάνουν και θεωρούμε σημαντικό να το αναφέρουμε.

Αν η γατούλα σας είναι άνετη, μπορεί να αρχίσουν να τρέχουν τα σάλια της ενώ τη χαϊδεύετε ή ενώ κοιμάται. Για μερικές γάτες, το ζύμωμα τις κάνει να αισθάνονται αρκετά άνετα ώστε να αρχίσουν να τρέχουν τα σάλια τους!

2. Είναι φοβισμένη ή αγχωμένη

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τρέχουν σάλια από τη γάτα είναι όταν αισθάνεται φοβισμένη ή ανήσυχη. Όταν τα επίπεδα άγχους μιας γάτας ανεβαίνουν, μερικές φορές αρχίζει να τρέχει σάλιο.

Μπορεί επίσης να τρέχουν τα σάλια της κατά τη μεταφορά της στον κτηνίατρο. Μπορεί ακόμα να τρέχουν τα σάλια της επειδή φοβάται και τα διάφορα κουτιά, όταν, για παράδειγμα, πακετάρετε το σπίτι σας για να μετακομίσετε.

Αν η γάτα σας είναι φοβισμένη ή ανήσυχη, θα πρέπει να προσπαθήσετε να τη μεταφέρετε σε έναν ασφαλή και ήρεμο χώρο. Αυτό φυσικά δεν είναι πάντα εφικτό, όπως στα ταξίδια στον κτηνίατρο.

Μόλις η γάτα σας αισθανθεί ξανά ασφαλής, θα σταματήσουν να τρέχουν τα σάλια της.

3. Τρώει κάτι που έχει άσχημη γεύση

Αν η γάτα σας φάει κάτι που δεν της αρέσει η γεύση του, μπορεί αυτό να προκαλέσει την υπερδιέγερση των σιελογόνων αδένων της. Αυτή η αντίδραση βοηθά τις γάτες να απομακρύνουν την κακή γεύση από το στόμα τους.

Αν η γάτα σας φάει κάτι επικίνδυνο ή δηλητηριώδες, συνήθως θα κάνει εμετό.

4. Κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό ή τον οισοφάγο της

Μερικές φορές οι γάτες τρώνε κάτι που κολλάει στο λαιμό τους και στο πεπτικό τους σύστημα. Συνήθως είναι κάτι σαν ένα χορταράκι, ένα φύλλο ή κάποιο είδος τρίχας ή χνούδι με το οποίο έπαιζαν. Η περίσσεια σάλιου βοηθά το αντικείμενο ή την τροφή ώστε να την καταπιούν για να χωνευτεί.

Εάν η γάτα σας πνίγεται από κάτι που έχει σφηνωθεί στο λαιμό της, τότε θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρό σας.

5. Είναι άρρωστη

Υπάρχουν πολλοί ιατρικοί λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν σάλια στις γάτες. Αν είστε σίγουροι ότι τίποτα άλλο σε αυτόν τον κατάλογο δεν προκαλεί τα σάλια της γάτας σας, τότε μπορεί να είναι άρρωστη και θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.

Η στοματίτιδα, ή φλεγμονή των ούλων και των χειλιών της γάτας μπορούν να προκαλέσουν υπερβολικά σάλια. Οι παθήσεις των ούλων και τα αποστήματα των δοντιών μπορούν επίσης να προκαλέσουν σάλια στις γάτες. Μερικές φορές μπορεί να τρέχουν σάλια στις γάτες απλώς επειδή πονάνε.

Ένας άλλος λόγος για τα σάλια, που σχετίζεται με την υγεία των γατών, είναι η υπερβολική ζέστη. Ή αν έχουν πάθει θερμοπληξία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν έχετε μια γάτα με πλατύ πρόσωπο.

Ποιο είναι το κανονικό σάλιο γάτας

Τα σάλια των σκύλων έχουν τις γνωστές μεγάλες και μακριές ίνες σάλιου που κρέμονται ή στάζουν από το στόμα τους. Τα σάλια της γάτας φαίνονται πολύ διαφορετικά!

Μερικές φορές το σάλιο της γάτας μπορεί απλά να μοιάζει με ένα μικρό δείγμα σάλιου που καταλήγει στο πηγούνι της. Άλλες φορές μπορεί να μην βλέπετε καν σάλια, αλλά μπορείτε να αισθανθείτε ένα μικρό υγρό σημείο στην κουβέρτα στην οποία είχε ακουμπήσει το κεφάλι της.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το φυσιολογικό σάλιο της γάτας μπορεί να οφείλεται στο ότι είναι ευτυχισμένη και άνετη. Κάθε φορά που τα γατάκια, για παράδειγμα, θηλάζουν, ζυμώνουν την κοιλιά της μητέρας τους και είναι τρισευτυχισμένα. Όταν θηλάζουν, έχουν περισσότερο σάλιο. Αυτή η αντίδραση μερικές φορές ακολουθεί τις γάτες και στην ενήλικη ζωή, όπου μπορεί να τους τρέχουν τα σάλια κάθε φορά που κάνουν “ζυμαράκια”.

Τι δεν είναι φυσιολογικό

Όταν σε μια γάτα τρέχουν συνεχώς τα σάλια, να ξέρετε ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό και πιθανότατα σχετίζεται με κάποια πάθηση της υγείας της.

Όπως και να έχει, όταν έχετε αμφιβολίες, θα πρέπει πάντοτε να τηλεφωνείτε στον κτηνίατρό σας και να ακολουθείτε τις οδηγίες του. Πιθανόν να χρειαστεί να πάτε από εκεί ώστε να εξετάσει τη γατούλα σας για παν ενδεχόμενο.

Σχετικά άρθρα

6 σημάδια ότι βάζετε τη γάτα σας πάνω από όλους και από όλα

Αιγυπτιακές Γάτες Μάου: 6 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτά τα εντυπωσιακά αιλουροειδή

Μήπως το συχνό μπάνιο κάνει κακό; Κάθε πότε πρέπει να κάνετε μπάνιο τον σκύλο σας και τι πρέπει να προσέξετε